Business & Finance Τετάρτη 13/03/2024, 21:45
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: Σε υψηλό τετραμήνου με άνοδο 3%

Πετρέλαιο: Σε υψηλό τετραμήνου με άνοδο 3%

Σε υψηλό τεσσέρων μηνών εκτινάχθηκαν οι τιμές πετρελαίου καταγράφοντας άνοδο 3% σήμερα Τετάρτη, μετά την ξαφνική μείωση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη του αναμενομένου πτώση των αποθεμάτων βενζίνης και τις πιθανές διακοπές στην προσφορά μετά τις επιθέσεις των Ουκρανών σε διυλιστήρια της Ρωσίας. 

Η τιμή brent στο Λονδίνο ενισχύθηκε ενδοσυνεδριακά 2,6% στα 84,03 δολάρια το βαρέλι, ενώ στη Νέα Υόρκη η τιμή αργού κινήθηκε στα 79,72 δολάρια με άνοδο 2,8%.  Πρόκειται για το υψηλότερο κλείσιμο για το brent από τις 6 Νοεμβρίου. 

Η αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας (ΕΙΑ) ανακοίνωσε ότι οι επιχειρήσεις ενέργειας απέσυραν ξαφνικά 1,5 εκατ. βαρέλια από τα αποθέματα στη διάρκεια της εβδομάδας που έληξε στις 8 Μαρτίου. 

Την ίδια στιγμή, τα προθεσμιακά βενζίνης έδειξαν τη μεγαλύτερη αύξηση από το Σεπτέμβριο του 2023, κατά 2,9%. «Η τιμή βενζίνης είναι σήμερα ο βασικότερος καταλύτης για την άνοδο των τιμών ενέργειας, εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για στενότητα της αγοράς σε συνδυασμό με τις εποχικές εργασίες συντήρησης», αναφέρει ο Φιλ Φλιν, αναλυτής της Price Futures Group. 

«Οι ζημιές σε ρωσικά διυλιστήρια θα μπορούσαν να έχουν ως αποτέλεσμα λιγότερες εξαγωγές ντίζελ από την Ρωσία, με ενδεχόμενο η Ρωσία να αρχίσει να εισάγει βενζίνη και αυτό φυσικά θα επηρεάσει τις τιμές», αναφέρει ο Άντριου Λίποου, πρόεδρος της Lipow Oil Associates. 

O ΟΠΕΚ διατηρεί σταθερή την πρόβλεψή του ότι η ζήτηση για πετρέλαιο θα αυξηθεί στα 2,25 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2024, υψηλότερα σε σχέση με τις προβλέψεις άλλων οργανισμών. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News