Business & Finance Πέμπτη 7/03/2024, 22:45
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Σε επίπεδα ρεκόρ ο πλούτος των νοικοκυριών στο δ’ τρίμηνο του 2023

ΗΠΑ: Σε επίπεδα ρεκόρ ο πλούτος των νοικοκυριών στο δ’ τρίμηνο του 2023

Ο πλούτος των νοικοκυριών στις ΗΠΑ εκτινάχθηκε στο ιστορικά υψηλό επίπεδο των 156,2 τρισ. δολαρίων στο τελευταίο τρίμηνο του 2023 με ώθηση από το ράλι των μετοχών που αντιστάθμισε την πτώση στης τιμές των ακινήτων. 

Ο καθαρός πλούτος των νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 3,2% την περίοδο από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο, από τα 151,4 τρισ.δολάρια που διέθεταν στα τέλη του τρίτου τριμήνου, σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση της Fed για τους ισολογισμούς των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Η αξία των μετοχών που έχουν στην κατοχή τους τα νοικοκυριά απευθείας ή έμμεσα μέσω αμοιβαίων, ασφαλιστικών προϊόντων ή συνταξιοδοτικούς λογαριασμούς αυξήθηκε κατά 4,7 τρισ. δολάρια, στα 47,6 τρισ. από 42,9 τρισ. δολάρια.

Το τέταρτο τρίμηνο του 2023, ο S&P 500 απέφερε απόδοση 11,7%.

Η αμερικανική αγορά μετοχών έχει σημειώσει ισχυρά κέρδη εν μέσω αισιοδοξίας για την τεχνητή νοημοσύνη και ενώ η αμερικανική οικονομία φαίνεται να οδεύει σε «ομαλή προσγείωση».

Εν τω μεταξύ, τα νοικοκυριά στράφηκαν στα υψηλότερα επιτόκια που προσφέρονται στους λογαριασμούς ταμιευτηρίων και πιστοποιητικά καταθετικών λογαριασμών και τα αμοιβαία διαχείρισης διαθεσίμων. Το σύνολο αυτών των «καταθετικών»  λογαριασμών αυξήθηκε κατά σχεδόν 270 δισ. δολάρια στα 18 τρισ. δολάρια.

Ωστόσο, οι καταθέσεις ως αναλογία του συνολικού καθαρού πλούτου των νοικοκυριών μειώθηκε στο 11,5% – στο χαμηλότερο επίπεδο τεσσάρων ετών, ενώ αντίθετα η αναλογία των μετοχών ξεπέρασε το 30%. 

 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS