Business & Finance Τρίτη 16/01/2024, 19:06
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Waller (Fed): Μεθοδικά και προσεκτικά οι μειώσεις επιτοκίων

Waller (Fed): Μεθοδικά και προσεκτικά οι μειώσεις επιτοκίων

Σε μια πολυαναμενόμενη ομιλία του, ο Christopher Waller, μέλος του ΔΣ της Fed, δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί να μειώσει τα επιτόκια φέτος, δεδομένου όμως ότι δεν θα ανακάμψει ο πληθωρισμός. Εξάλλου, ο ίδιος τόνισε ότι η Fed θα πρέπει να είναι μεθοδική και προσεκτική με το ρυθμό χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής.

«Γίνομαι όλο και πιο σίγουρος ότι βρισκόμαστε σε απόσταση αναπνοής από την επίτευξη ενός βιώσιμου επιπέδου πληθωρισμού της τάξης του 2%», δήλωσε ο Waller σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Brookings την Τρίτη. «Εφόσον ο πληθωρισμός δεν ανακάμψει και δεν παραμείνει αυξημένος, πιστεύω ότι η FOMC (Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής) θα μπορέσει να μειώσει το εύρος-στόχο για το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων φέτος».

Παρότι εμφανίστηκε ανοιχτός σε μείωση των επιτοκίων, τα σχόλιά του φάνηκε να έρχονται σε αντίθεση με τις υπερβολικά αισιόδοξες προσδοκίες της αγοράς για έως και έξι μειώσεις των επιτοκίων φέτος.

«Όταν έρθει η ώρα να αρχίσουμε τη μείωση των επιτοκίων, πιστεύω ότι μπορεί και πρέπει να το κάνουμε μεθοδικά και προσεκτικά», είπε. «Με την οικονομική δραστηριότητα και την αγορά εργασίας να βρίσκονται σε καλή κατάσταση και τον πληθωρισμό να μειώνεται σταδιακά στο 2%, δεν βλέπω κανένα λόγο να κινηθούμε τόσο γρήγορα ή να προβούμε σε μειώσεις τόσο γρήγορα όσο στο παρελθόν». Είπε, εξάλλου, ότι ο χρόνος των μειώσεων και το πραγματικό ύψος τους «θα εξαρτηθεί από τα εισερχόμενα δεδομένα».

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων σημείωσαν άλμα στον απόηχο των σχολίων του Waller και οι traders περιόρισαν τα στοιχήματά τους για μείωση των επιτοκίων ήδη από τον Μάρτιο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News