Business & Finance Παρασκευή 1/03/2024, 09:51
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ινδία: Με ρυθμούς 8,4% «τρέχει» η οικονομία

Ινδία: Με ρυθμούς 8,4% «τρέχει» η οικονομία

Η Ινδία διατήρησε τον τίτλο της ταχύτερα αναπτυσσόμενης από τις μεγάλες οικονομίες του κόσμου, καθώς αναπτύχθηκε κατά 8,4% το τελευταίο τρίμηνο του 2023, σε ετήσια βάση.

Καθώς η χώρα οδεύει φέτος σε εκλογές, ο πρωθυπουργός Narendra Modi έγραψε σε post του στο X (πρώην Twitter), ότι τα στοιχεία δείχνουν «τη δύναμη της ινδικής οικονομίας και τις δυνατότητές της».

Η Ινδία αναμένεται να ξεπεράσει την Ιαπωνία και τη Γερμανία και να γίνει η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο τα επόμενα χρόνια, σημειώνει το BBC.

Οι καλύτερες από τις προβλέψεις επιδόσεις το τελευταίο τρίμηνο του 2023 ήταν αποτέλεσμα κυρίως της ανάπτυξης του κατασκευαστικού κλάδου κατά 11,6% στο διάστημα αυτό.

Η ιδιωτική κατανάλωση, που κινεί σχεδόν τα δύο τρίτα της οικονομίας της χώρας, αυξήθηκε κατά 3,5%.

Η αγοραστική δύναμη των πολιτών επηρεάστηκε πέρυσι λόγω των υψηλών τιμών των βασικών τροφίμων, όπως τα κρεμμύδια. Αυτό οδήγησε την κυβέρνηση να εφαρμόσει μια σειρά μέτρων για να βοηθήσει στη συγκράτηση του πληθωρισμού στα τρόφιμα.

Τα τελευταία χρόνια, ο Modi αύξησε τις κρατικές δαπάνες για υποδομές και πρόσφερε κίνητρα για την ενίσχυση της παραγωγής τηλεφώνων, ηλεκτρονικών, drones και ημιαγωγών για να βοηθήσει την Ινδία να ανταγωνιστεί στη διεθνή αγορά.

Την Πέμπτη, η κυβέρνηση έδωσε το πράσινο φως για την  κατασκευή τριών εργοστασίων ημιαγωγών αξίας 1,26 τρισ. ρουπιών (15,2 δισ. δολάρια) από εταιρείες συμπεριλαμβανομένου του ινδικού ομίλου Tata.

Ωστόσο, ο γεωργικός τομέας, ο οποίος αντιπροσωπεύει περίπου το 15% της οικονομίας των 3,7 τρισ. δολαρίων, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω των αδύναμων βροχών των μουσώνων. Αγρότες διαμαρτύρονται, ζητώντας ελάχιστες τιμές για τα προϊόντα τους.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ότι η οικονομία της Ινδίας θα αναπτυχθεί κατά 6,5% το 2024, έναντι 4,6% που αναμένει για την Κίνα.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Είναι η Ινδία η «νέα Κίνα»;

Η Ινδία, ανερχόμενη παγκόσμια δύναμη – Ξεκινά ο ινδικός αιώνας;

Alpha Bank: Είναι η Ινδία ο νέος καταλύτης της παγκόσμιας ανάπτυξης;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News