Business & Finance Δευτέρα 26/02/2024, 07:19
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μαθητές το πρωί, επενδυτές το βράδυ 

Μαθητές το πρωί, επενδυτές το βράδυ 

Η δεκαεπτάχρονη Sophia Castiblanco από το Σικάγο, δεν οδηγεί απλώς ένα Tesla. Κατέχει επίσης μετοχές της εταιρείας.

Η Sophia η οποία είναι μαθήτρια Λυκείου, επενδύει σε μετοχές όπως η Tesla, η Apple και η Amazon.com. Όταν άρχισε να κερδίζει χρήματα ως influencer πριν από τρία χρόνια, οι γονείς της την ενθάρρυναν να επενδύσει μερικά από τα κέρδη της σε μετοχές που πιθανόν να αυξηθούν με την πάροδο του χρόνου, αντί να τα τοποθετήσει όλα σε έναν λογαριασμό ταμιευτηρίου.

Τώρα έχει επενδύσει αρκετές χιλιάδες δολάρια. Στο TikTok, το Instagram και το YouTube, φτιάχνει βίντεο διδάσκοντας τους χιλιάδες ακολούθους της σχετικά με τις βασικές γνώσεις των επενδύσεων. 

«Δεν υπάρχει πραγματικά ελάχιστο όριο ηλικίας για να ξεκινήσετε», υπογράμμισε η Sophia, μιλώντας στη Wall Street Journal. 

Η ανήλικη Αμερικανίδα δεν αποτελεί εξαίρεση στον τρόπο που διαχειρίζεται τα οικονομικά της, καθώς είναι μία από τους πολλούς έφηβους που ασχολούνται με το χρηματιστήριο των ΗΠΑ. Οι έφηβοι δεν μπορούν να ανοίξουν δικούς τους λογαριασμούς, μέσω των οποίων έχουν τη δυνατότητα να επενδύουν, μέχρι να κλείσουν τα 18, αλλά μπορούν να το κάνουν για εκείνους οι γονείς τους. Οι λογαριασμοί παραδίδονται στα παιδιά όταν ενηλικιωθούν.

Στην πλατφόρμα της Schwab, οι λογαριασμοί ανηλίκων το 2023 ξεπέρασαν τις 300.000, τη στιγμή που το 2022 ήταν 200.000, ενώ το 2019, 120.000. Άλλες πλατφόρμες συμπεριλαμβανομένων των Vanguard, Fidelity και E*Trade, ανέφεραν επίσης αύξηση σε αυτού του τύπου λογαριασμούς. 

Σε μικρότερες οικονομικές πλατφόρμες όπως το Greenlight, οι έφηβοι επενδύουν περισσότερα χρήματα από ποτέ. Το 2023 το συνολικό ποσό έφτασε τα 20 εκατ. δολάρια, όταν μόλις πριν από δύο χρόνια, ήταν το μισό. 

Μια έρευνα της Fidelity στην οποία συμμετείχαν 2.081 ερωτηθέντες ηλικίας 13 έως 17 ετών, ανακάλυψε ότι περίπου το ένα τέταρτο των ανήλικων στις ΗΠΑ έχουν αρχίσει να επενδύουν σε μετοχές. 

«Υπάρχει όλο και περισσότερη επίγνωση ότι όσο πιο γρήγορα ξεκινήσετε, τόσο καλύτερα είναι τα πράγματα», δήλωσε ο James Martielli, επικεφαλής επενδυτικών και εμπορικών υπηρεσιών στη Vanguard.

Διδάγματα

Πολλοί νέοι αρχίζουν να επενδύουν νωρίτερα από ό,τι έκαναν οι προηγούμενες γενιές. Σχεδόν τα δύο τρίτα των επενδυτών από τη γενιά Gen Z δήλωσαν ότι άρχισαν να μαθαίνουν για τις επενδύσεις στο Γυμνάσιο ή στο Λύκειο, σε σύγκριση με περίπου το 38% των millennials σε μια έρευνα της Bank of America το 2023 ανάμεσα σε άτομα με οικονομική επιφάνεια.

Κάποιοι εκπαιδεύονται μέσω της οικογένειας ή των δασκάλων τους, ενώ άλλοι έχουν στραφεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Felix Peng, ένας 17χρονος από το Λος Άντζελες, είπε ότι έχει μάθει πολλά για τις επενδύσεις από το YouTube και το Instagram. 

Οι επενδύσεις του στις Apple, Meta Platforms και Alphabet είχαν καλή απόδοση. Αλλά όταν αγόρασε μετοχές της Teladoc κοντά στην κορύφωσή τους και τις παρακολούθησε να πέφτουν, είδε πόσο δύσκολο είναι να πιάσεις το timing της αγοράς. Έχει περίπου 1.000 δολάρια σε έναν λογαριασμό στο Stockpile, μια επενδυτική εφαρμογή που απευθύνεται σε γονείς και παιδιά.

«Είναι ένα υπέροχο μάθημα και χαίρομαι που το έμαθα», είπε ο Felix.

Η δεκαεπτάχρονη Rachael Kim σπό την Καλιφόρνια, επένδυσε στην AMC Entertainment Holdings και είπε ότι είχε κέρδος περίπου 300%.

«Για λίγο, εθίστηκα σε αυτή την αδρεναλίνη», σημείωσε η Rachael, αναφερόμενη στην ημερήσια διαπραγμάτευση. «Αλλά καθώς άρχισα να μαθαίνω περισσότερα, συνειδητοποίησα ότι ήταν πολύ απίθανο να συνεχίσω να έχω αυτό το κέρδος».

Η Rachael τόνισε ότι άρχισε μαθαίνει για τις επενδύσεις, με σκοπό να βοηθήσει τους γονείς της, που είναι μετανάστες, να προετοιμαστούν για τη σύνταξη. Τώρα επενδύει τακτικά περίπου τα μισά από τα χρήματα που βγάζει από τη δημιουργία περιεχομένου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την εργασία της ως ταμίας και τη διδασκαλία στην εκκλησία της. Έχει περίπου 10.000 δολάρια στην πλατφόρμα Fidelity.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

MrBeast: Κερδίζει 700 εκατ. δολάρια το χρόνο, αλλά λέει ότι δεν είναι πλούσιος

Το σύγχρονο «λάδωμα»: Πώς «αγοράζουμε» χρόνο με τα skip the line

Doom spending: Η Gen Z «πνίγει» την πίκρα της για τα οικονομικά στην πολυτέλεια

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News