Business & Finance Κυριακή 18/02/2024, 11:15
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το χρέος του Πακιστάν δεν είναι βιώσιμο, σύμφωνα με think tank

Το χρέος του Πακιστάν δεν είναι βιώσιμο, σύμφωνα με think tank

Το χρέος του Πακιστάν στέλνει ενδείξεις ότι έχει καταστεί μη βιώσιμο, προειδοποίησε το τοπικό think tank Tabadlab, σε μια πιο σοβαρή αξιολόγηση από αυτή που έκανε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο είχε κρίνει ότι οι οφειλές της χώρας είναι «οριακά» διαχειρίσιμες.

Το προφίλ του χρέους είναι «ανησυχητικό», ανέφερε το Tabadlab με έδρα το Ισλαμαμπάντ σε μια έκθεση 68 σελίδων σχετικά με τα δάνεια και τις υποχρεώσεις της χώρας. Το Πακιστάν οδεύει προς μια «αναπόφευκτη χρεοκοπία», η οποία θα ξεκινήσει μια «σπείρα ανάλογων χρεοκοπιών», όπως ανακοίνωσε.

Η απαισιοδοξία για τις προοπτικές της οικονομίας μεταξύ των ψηφοφόρων του Πακιστάν βρίσκεται σε ιστορικό υψηλό, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Gallup πριν από τις θολές και επίμαχες εκλογές του έθνους στις 8 Φεβρουαρίου, οι οποίες ενίσχυσαν τις αβεβαιότητες και προκάλεσαν διολίσθηση στο χρηματιστήριο της χώρας. Ο Σεχμπάζ Σαρίφ, το φαβορί για να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός, είπε την περασμένη εβδομάδα ότι το Πακιστάν πρέπει να εξασφαλίσει ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης από το ΔΝΤ το συντομότερο δυνατό. Το τρέχον εννεάμηνο πρόγραμμα λήγει τον Απρίλιο.

Το εξωτερικό χρέος και οι υποχρεώσεις του Πακιστάν έχουν σχεδόν διπλασιαστεί στα 125 δισ. δολάρια και το εσωτερικό του χρέος έχει εξαπλασιαστεί σε ονομαστικούς όρους από το 2011, σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης Tabadlab, Zeeshan Salahuddin και Ammar Habib Khan. Οι πληρωμές τόκων ως μερίδιο του ΑΕΠ βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, δήλωσε η εταιρεία που συμβουλεύει κυβερνήσεις, αναπτυξιακά ιδρύματα και επιχειρήσεις.

Ένας τρόπος για να μετριαστεί το ζήτημα του χρέους μπορεί να είναι η χρήση των λεγόμενων ανταλλαγών χρέους, βάσει των οποίων τμήματα του χρέους μιας χώρας ανταλλάσσονται με δεσμεύσεις για έργα προστασίας του περιβάλλοντος, σύμφωνα με το Tabadlab. Το Πακιστάν είναι επιρρεπές σε κλιματικές καταστροφές. Η οικονομία του εμφάνισε συρρίκνωση το περασμένο οικονομικό έτος μετά από πλημμύρες που έπληξαν περίπου το ένα τρίτο της χώρας και προκάλεσαν ζημιές και απώλειες περίπου 30 δισ. δολαρίων.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News