Business & Finance Παρασκευή 16/02/2024, 14:03
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Hindenburg «χτυπά» την Temenos: Βουλιάζει μετά την αποκαλυπτική έκθεση του short seller

Η Hindenburg «χτυπά» την Temenos: Βουλιάζει μετά την αποκαλυπτική έκθεση του short seller

Λογιστικές ανωμαλίες και παραποίηση των ισολογισμών διαπιστώνει στην ελβετική εταιρεία τραπεζικού λογισμού Temenos η Hindenburg Research, ο short seller που έχει «χτυπήσει» στο παρελθόν μεγάλα ονόματα του διεθνούς επιχειρείν με αποκαλυπτικές εκθέσεις. 

Έπειτα από τέσσερις μήνες έρευνας και συνεντεύξεις 25 πρώην υπαλλήλων της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένων υψηλόβαθμων στελεχών, η Hindenburg κατέληξε ότι υπάρχουν σοβαρά σφάλματα στους ισολογισμούς της fintech, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι η παραποίηση των επίσημων στοιχείων ήταν «κοινό μυστικό». Αναφέρεται συγκεκριμένα σε έργα που κατέρρευσαν και σε πελάτες που ενοχλήθηκαν στη Βόρειο Αμερική, μια αγορά στρατηγικής σημασίας για την εταιρεία. Επίσης, η Hindenburg σημειώνει ότι εντόπισε σημάδια, τα οποία εμφανίζονται συχνά σε περιπτώσεις λογιστικής απάτης.

Παρότι υπήρχαν ανέκαθεν φήμες περί προβλημάτων διακυβέρνησης στην εταιρεία, η έκθεση φαίνεται πως κατέφερε το τελειωτικό πλήγμα, καθώς η μετοχή της Temenos έκανε τη μεγαλύτερη βουτιά της τελευταίας 15ετίας μέσα σε δύο ημέρες. Η μετοχή της κατέγραψε απώλειες έως και 9,5% την Παρασκευή, έπειτα από βουτιά 28% την Πέμπτη.

Εξάλλου, η Hindenburg θεωρείται πλέον άκρως αξιόπιστη, καθώς οι εκθέσεις της έχουν «χτυπήσει» επιχειρηματικές «αυτοκρατορίες», όπως του Ινδού κροίσου Gautam Adani και του ιδρυτή του Twitter, Jack Dorsey. Πέρυσι για παράδειγμα, ο Adani, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στην Ινδία, έχασε 108 δισ. δολάρια σε μία ημέρα, αφότου ο short seller κατηγόρησε τον όμιλό του για χειραγώγηση μετοχής και λογιστική απάτη.

«Παίρνουμε σοβαρά αυτές τις κατηγορίες», δήλωσε ο Cengiz Cen, αναλυτής της Julius Baer, λέγοντας ότι το πιο ανησυχητικό είναι ο ισχυρισμός της Hindenburg πως έχει μιλήσει με «πολύ καλά ενημερωμένα υψηλόβαθμα στελέχη».

Αρνείται τις κατηγορίες η Temenos

Πάντως, η Temenos αρνήθηκε τις κατηγορίες, λέγοντας ότι η έκθεση περιλαμβάνει «ανακρίβειες γεγονότων και σφάλματα ανάλυσης, σε συνδυασμό με ψευδείς και παραπλανητικές κατηγορίες». Σημειώνεται ότι η εταιρεία, που ιδρύθηκε πριν από 30 χρόνια, υποστηρίζει ότι μέσω της πλατφόρμας της 1,2 δισ. άτομα καλύπτουν τις καθημερινές τραπεζικές τους ανάγκες. 

Οι επενδυτές θα ξεκινήσουν έρευνα μέσα στην Temenos, της οποίας δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος είναι ο Ελβετός δισεκατομμυριούχος Martin Ebner, ώστε να αντικρούσουν τις κατηγορίες.

Βέβαια, ακόμη και πριν τη δημοσίευση της έκθεσης, οι αναλυτές ήταν διχασμένοι απέναντι στην ελβετική εταιρεία. Εδώ και χρόνια υπάρχουν αμφιβολίες εάν η διοίκηση θα μπορέσει να φέρει σε πέρας τους στόχους της σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο. Επίσης, είχε δυσκολευτεί πολύ κατά την περίοδο της πανδημίας, καθώς τα lockdowns επιβάρυναν τη ζήτηση για τραπεζικό λογισμικό.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Hindenburg Research: Ο short seller ξαναχτυπά – Στο στόχαστρο ένας θρύλος της Wall Street

Χάνοντας 108 δισ. σε μια μέρα – Ο κροίσος που επιβίωσε από απαγωγείς, τρομοκράτες και… short sellers

«H μεγαλύτερη απάτη στην επιχειρηματική ιστορία»: Πώς ο μεγιστάνας από την Ινδία έχασε 22,6 δισ.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News