Business & Finance Παρασκευή 27/01/2023, 16:42
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«H μεγαλύτερη απάτη στην επιχειρηματική ιστορία»: Πώς ο μεγιστάνας από την Ινδία έχασε 22,6 δισ.

«H μεγαλύτερη απάτη στην επιχειρηματική ιστορία»: Πώς ο μεγιστάνας από την Ινδία έχασε 22,6 δισ.

Από την κορυφαία πεντάδα με τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη εξέπεσε ο Γαουτάμ Αντάνι, επικεφαλής της επιχειρηματικής αυτοκρατορίας Adani Group, η οποία δραστηριοποιείται σε μία ευρεία γκάμα κλάδων από τις υποδομές και την ενέργεια μέχρι το real estate. Σύμφωνα με τη λίστα δισεκατομμυριούχων του Forbes, η περιουσία του Αντάνι έχει συρρικνωθεί κατά 22,6 δισεκατομμύρια -κατά το ένα πέμπτο σχεδόν- μέσα σε μόλις ένα εικοσιτετράωρο και βρίσκεται πλέον στην έβδομη θέση με τους πλουσιότερους παγκοσμίως, καθώς οι μετοχές του ομίλου, ο οποίος έχει έδρα στην Ινδία, κάνει επίσης βουτιά.

Η κατάρρευση οφείλεται σε έκθεση της εταιρείας Hindelburg Research, η οποία μετά από διετή έρευνα δημοσίευσε αυτή την εβδομάδα στοιχεία αθέμιτων πρακτικών από τις εταιρείες υπό την ομπρέλα του ομίλου Adani. «Επαίσχυντη λογιστική απάτη, χειραγώγηση αγοράς και ξέπλυμα μαύρου χρήματος», ήταν μερικά από τα στοιχεία που έφερε στο προσκήνιο η έκθεση στο πλαίσιο της «μεγαλύτερης απάτης στην επιχειρηματική ιστορία», όπως τη χαρακτήρισε.

Ο όμιλος Adani αρνήθηκε κάθε κατηγορία και υποστήριξε ότι η έκθεση ήταν έργο μίας ξένης επενδυτικής εταιρείας που προσπαθεί να υποβαθμίσει μία από τις μεγαλύτερες εταιρείας της Ινδίας, ενώ κινήθηκε και νομικά εναντίον της Hindelburg. Δύο ημέρες μετά τη δημοσίευση της έρευνας όμως, οι μετοχές της βασικής εταιρείας στον όμιλο, της Adani Enterprises, υποχωρούν κατά τουλάχιστον 18% σήμερα. Η ενεργειακή Adani Power υποχωρεί κατά περίπου 5% σήμερα, η Adani Ports, η οποία απασχολείται στους τομείς των λιμανιών, πέφτει κατά 15%, ενώ οι Adani Total Gas, Adani Green Energy και Adani Transmission υποχωρούν έως και 20%.

Ο ίδιος ο Γαουτάμ Αντάνι εξακολουθεί να είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ασίας, με την περιουσία του αυτή τη στιγμή να ανέρχεται περίπου στα 119,3 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Forbes. Επίσης, συνεχίζει να είναι ο μόνος άνθρωπος στην κορυφαία δεκάδα εκτός της Ευρώπης ή της Βορείου Αμερικής. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις την Τετάρτη, η περιουσία του Αντάνι είχε ξεπεράσει αυτή του Τζεφ Μπέζος, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση στη λίστα.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ο μεγιστάνας που έχασε το 93% της περιουσίας του

Ήταν αυτός ο πιο «φθηνός» δισεκατομμυριούχος; Η παροιμιώδης τσιγγουνιά του Mr Ikea

Στο hub των βαθύπλουτων: Οι «τρύπες» στην αντιμετώπιση του οικονομικού εγκλήματος

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News