Business & Finance Παρασκευή 9/02/2024, 17:26
ΤΡΟΦΙΜΑ

Σε τιμή-ρεκόρ το κακάο: Προάγγελος νέων ανατιμήσεων στις σοκολάτες

Σε τιμή-ρεκόρ το κακάο: Προάγγελος νέων ανατιμήσεων στις σοκολάτες

Σε νέα υψηλά αναρριχήθηκε η τιμή του κακάο, καθώς η ξηρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες που φέρνει το κλιματικό φαινόμενο El Nino έπληξαν τις σοδειές στη Δυτική Αφρική.

Έχοντας πλέον αγγίξει την τιμή ρεκόρ των 5.874 δολαρίων ανά τόνο στην αγορά εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, η τιμή του βασικού συστατικού της σοκολάτας διαμορφώνεται πλέον σε σχεδόν διπλάσια επίπεδα σε σύγκριση με έναν χρόνο νωρίτερα. 

Και βέβαια, μέρος της ανόδου αυτής έχει μετακυλιστεί ήδη στους καταναλωτές, ενώ μεγάλες εταιρείες παραγωγής σοκολάτας δέχονται ισχυρές πιέσεις. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της Hershey, μίας από τις μεγαλύτερες σοκολατοβιομηχανίες στον κόσμο, η οποία προειδοποίησε για συρρίκνωση των εσόδων της φέτος λόγω της υψηλής τιμής του κακάο.

Μάλιστα, η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας, Michele Buck, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης των τιμών των προϊόντων στο ράφι. 

Οι παραπάνω ανακοινώσεις έγιναν στο πλαίσιο της δημοσίευσης των εταιρικών αποτελεσμάτων για το τελευταίο τρίμηνο του 2023. Στο συγκεκριμένο διάστημα οι πωλήσεις συρρικνώθηκαν κατά 6,6% ως αποτέλεσμα της περικοπής των περιττών δαπανών από τους καταναλωτές λόγω ακρίβειας. 

Αντίστοιχη εικόνα εμφάνισε και η Mondelez, η εταιρεία πίσω από το brand της Cadbury, η οποία δήλωσε ότι η υψηλή τιμή του κακάο είναι από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει τους επόμενους μήνες, ενώ έκανε και ειδική αναφορά στο ανεβασμένο κόστος της ζάχαρης. 

Για τις αυξήσεις ευθύνεται η ξηρασία από το κλιματικό φαινόμενο El Nino, που επιβαρύνει τις σοδειές στην Γκάνα και την Ακτή του Ελεφαντοστού, τις δύο μεγαλύτερες παραγωγούς κακάο διεθνώς. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες και οι μεταβολές στα μοτίβα της βροχόπτωσης ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής επηρεάζουν επίσης τις σοδειές.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

«Είδος πολυτελείας» η πίτσα: Πόσο ακρίβυνε στην Ελλάδα

PepsiCo: Οι καταναλωτές αγοράζουν αναψυκτικά και πατατάκια όπως πριν την πανδημία

Ιαπωνία: Κύμα λουκέτων για τα εστιατόρια σούσι

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News