Business & Finance Κυριακή 12/11/2023, 20:26
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ακρίβεια «νικά» τα Michelin: Σε κρίση το fine dining

Η ακρίβεια «νικά» τα Michelin: Σε κρίση το fine dining

Τις πόρτες του υποχρεώνεται να κλείσει έπειτα από 26 χρόνια δραστηριοποίησης το Deanes EIPIC, ένα εμβληματικό εστιατόριο στην περιοχή του Belfast στη Βόρειο Ιρλανδία, καθώς οι διαχειριστές του, αλλά και οι πελάτες του, αδυνατούν να καλύψουν τα αυξημένα κόστη.

Το εκρηκτικό «κοκτέιλ» της πανδημίας, του Brexit και της εκρηκτικής ανόδου στο κόστος ζωής στη χώρα έπληξαν ανεπανόρθωτα το κατά τα άλλα επιτυχημένο εστιατόριο, το οποίο αποτελούσε ορόσημο για την επιχειρηματική αυτοκρατορία που έχτισε τη δεκαετία του 1990 ο σεφ Michael Deane. Το Deanes EIPIC θα κλείσει μέχρι το τέλος του έτους και αναμένεται να επανέλθει με εντελώς διαφορετική προσέγγιση, βάζοντας στο επίκεντρο το «value for money».

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Deanes Eipic (@deanes_eipic)

«Το EIPIC συνολικά δεν ήταν ένα εστιατόριο που πέθαινε», δήλωσε στο CNN Travel ο σεφ του εστιατορίου, Alex Greene. «Ωστόσο, ο κόσμος έχει κάποιες προσδοκίες μπαίνοντας στον χώρο. Το κόστος για να καλύψει κανείς αυτές τις προσδοκίες έχει διπλασιαστεί από τα lockdown, οι δαπάνες είναι εκτός ελέγχου, Και δεν μπορούμε να διπλασιάσουμε την τιμή», συμπλήρωσε.

Σημειώνεται ότι τα μενού δοκιμής του EIPIC κοστίζουν περίπου 100 λίρες, δηλαδή αρκετά χαμηλότερα από άλλα εστιατόρια υψηλής γαστρονομίας στη χώρα. Ωστόσο, δεδομένου ότι βρίσκεται σε μία μικρή πόλη, είναι δύσκολο να προσελκύσει μεγάλη πελατεία από άτομα που είναι διατεθειμένα να πληρώσουν περισσότερα για φαγητό.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Deanes Eipic (@deanes_eipic)

Βέβαια, το EIPIC δεν είναι το μοναδικό εστιατόριο τέτοιου επιπέδου που υποχρεώνεται να κλείσει. Ενδεικτικά, τον Ιανουάριο, ένα από τα διασημότερα εστιατόρια στον κόσμο, το Noma στην Κοπεγχάγη, ανακοίνωσε ότι κλείνει, ενώ ο ιδιοκτήτης του, ο René Redzepi, δήλωσε στους New York Times ότι το επιχειρηματικό μοντέλο του fine dining είναι μη βιώσιμο. Επίσης, τον Αύγουστο, ο σεφ Michel Roux ανακοίνωσε ότι το εστιατόριό του στο Λονδίνο, το Le Gavroche με δύο αστέρια Michelin, θα κλείσει τον ερχόμενο Ιανουάριο, ώστε ο ίδιος να εξισορροπήσει τον χρόνο μεταξύ δουλειάς και προσωπικής ζωής.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN

Διαβάστε επίσης:

«Δυσβάσταχτα» τα αστέρια Michelin

Noma: Το εστιατόριο που χρεώνει 670 ευρώ το άτομο δεν μπορεί να βγάλει κέρδος

Γιατί κλείνει το καλύτερο εστιατόριο του κόσμου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News