Business & Finance Τρίτη 6/02/2024, 15:10
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί οι πλούσιοι του Λονδίνου νοικιάζουν αντί να αγοράζουν

Γιατί οι πλούσιοι του Λονδίνου νοικιάζουν αντί να αγοράζουν

Όσοι χρειάζονται μία κατοικία στο Λονδίνο, καταφεύγουν όλο και περισσότερο στην ενοικίαση, η οποία είναι ευέλικτη και έχει μικρή δέσμευση, σε σχέση με την αγορά και κατ΄επέκταση την πληρωμή υψηλών φόρων της Βρετανίας. 

Ερευνα από το μεσιτικό γραφείο Beauchamp Estates διαπίστωσε ότι 63 σπίτια στο Λονδίνο ενοικιάζονταν για 6.370 δολάρια ή περισσότερο την εβδομάδα – περίπου 330.000 δολάρια ετησίως – μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου 2023.

Ο μεσίτης Liam Monaghan, διευθύνων σύμβουλος του London Central Portfolio, είπε ότι πολλοί από τους ενοικιαστές του ζουν σε πολλές πόλεις, χωρίς να έχουν μία κύρια βάση. Πρόκειται για ποδοσφαιριστές, ηθοποιούς, παραγωγούς ταινιών και επιχειρηματίες.

Μπορούν προφανώς να αντέξουν οικονομικά να αγοράσουν αυτά τα ακίνητα, αλλά ίσως έχουν βραχυπρόθεσμο συμβόλαιο στη δουλειά τους ή αναπτύσσουν μια επιχείρηση και βρίσκονται ξαφνικά με πολλά χρήματα, τα οποία θέλουν να επενδύσουν κάπου στρατηγικά και μετά από σκέψη ή ζουν ανάμεσα σε πολλές χώρες, είπε ο Monaghan.

Η Nina McDowall, επικεφαλής ενοικιάσεων στο μεσιτικό γραφείο Strutt & Parker στο Knightsbridge, μια από τις πιο ακριβές γειτονιές του Λονδίνου, είπε ότι πολλοί από τους πελάτες που νοικιάζουν σκέφτονται να αγοράσουν ένα ακίνητο στο Λονδίνο, αλλά μόνο όταν βρουν το τέλειο σπίτι σε εξαιρετική τιμή. «Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που σταθμίζουν τις επιλογές τους», είπε. «Μπορεί επίσης να περιμένουν να δουν αν οι τιμές αγοράς κατοικίας θα υποχωρήσουν περαιτέρω».

Άλλοι, όπως ο Antonio Volpin, απλώς δεν βλέπουν το ακίνητο στο Λονδίνο ως μια μεγάλη επενδυτική ευκαιρία. Ο Volpin, ο οποίος είναι Ιταλός, μετακόμισε στο Λονδίνο για δουλειά το 2011 και στην αρχή έμενε σε ξενοδοχεία. Όταν η σύζυγός του και οι δύο γιοι του ήρθαν μαζί του στο Λονδίνο το 2012, η οικογένεια άρχισε να νοικιάζει.

«Σκεφτήκαμε την ιδέα να αγοράσουμε ένα ακίνητο, επειδή η αγορά ήταν πολύ δυνατή, αλλά μετά θεωρήσαμε ότι δεν θα μπορούσε να αναπτύσσεται για πάντα, και με τη δουλειά μου δεν είμαι σίγουρος πού θα βρίσκομαι τον επόμενο χρόνο», είπε ο Volpin, 61 ετών, σύμβουλος για εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και κεφαλαίων.

Η απόφαση της οικογένειας να συνεχίσει να νοικιάζει αποδείχθηκε προφητική, επειδή οι τιμές των κατοικιών στο κεντρικό Λονδίνο παρέμειναν στάσιμες για σχεδόν μια δεκαετία. Σύμφωνα με την LonRes, οι μέσες τιμές πώλησης στο κεντρικό Λονδίνο αυξήθηκαν μόλις κατά 2,3% μεταξύ 2013 και 2023. 

Το 2016, η δουλειά του Volpin τον οδήγησε στη Σιγκαπούρη και τώρα αυτός και η σύζυγός του καθηγήτρια πανεπιστημίου βρίσκονται στη Ρώμη. Οι δύο γιοι τους, ηλικίας 26 και 22 ετών, επέλεξαν να παραμείνουν στο Λονδίνο, έτσι οι γονείς τους, που τους επισκέπτονται τακτικά, συνέχισαν να νοικιάζουν ένα διαμέρισμα τριών υπνοδωματίων, τριών επιπέδων, στην πλούσια, ιστορική γειτονιά του South Kensington, τρία χιλιόμετρα δυτικά από το κέντρο της πόλης.

Ο Volpin έχει υπογράψει μια συμφωνία που του απαγορεύει να αποκαλύπτει το μηνιαίο ενοίκιο, αλλά μια εκπρόσωπος του μεσιτικού γραφείου Winkworth, είπε ότι ένα παρόμοιο ακίνητο θα κοστίζει έως και 191.000 δολάρια ετησίως.

«Σίγουρα με αυτά τα χρήματα θα μπορούσα να αγοράσω, αλλά το θέμα είναι ότι αυτή τη στιγμή είναι περισσότερο ένα είδος εξοχικής κατοικίας», είπε ο Volpin. «Όταν έρθω, θέλω να είμαι κοντά στο κέντρο της πόλης και στους φίλους που έκανα όσο ζούσα στο Λονδίνο».

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Ακίνητα: Πάνω από 5,5 δισ. ξένα κεφάλαια από το πρόγραµµα «χρυσή βίζα»

ΔΝΤ: «Βλέπει» 50% μείωση στη ζήτηση νέων κατοικιών στην Κίνα 

Γερμανοί, Αμερικανοί, Βρετανοί και Βαλκάνιοι αγοράζουν ακίνητα στην Ελλάδα – Τι ψάχνουν

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News