Business & Finance Τετάρτη 31/01/2024, 15:04
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Dmitry Rybolovlev έχασε τη δίκη για απάτη με έργα τέχνης

Ο Dmitry Rybolovlev έχασε τη δίκη για απάτη με έργα τέχνης

Ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάνθηκε την Τρίτη υπέρ του οίκου Sotheby’s σε μια δίκη στην οποία ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος ολιγάρχης Dmitry Rybolovlev κατηγόρησε τον οίκο δημοπρασιών ότι τον εξαπάτησε σε πωλήσεις έργων τέχνης, κάνοντας να δώσει επιπλέον δεκάδες εκατομμύρια δολάρια.

Ο Rybolovlev κατηγόρησε τον Sotheby’s ότι συνωμότησε με τον Ελβετό έμπορο έργων τέχνης Yves Bouvier για να τον ξεγελάσει ώστε να πληρώσει διογκωμένες τιμές για τέσσερα έργα, συμπεριλαμβανομένου του “Salvator Mundi”, μιας απεικόνισης του Χριστού που αποδίδεται στον Leonardo da Vinci και που αργότερα έγινε το πιο ακριβό έργο τέχνης που πωλήθηκε σε δημοπρασία.

Ο οίκος Sotheby’s, είχε από καιρό υποστηρίξει ότι δεν γνώριζε ότι ο Bouvier μπορεί να έλεγε ψέματα και ότι δεν ήταν υπεύθυνος για τις συναλλαγές του με τον Rybolovlev.

Ο Bouvier δεν ήταν κατηγορούμενος και υποστήριξε ότι δεν έκανε τίποτα κακό. Ο 57χρονος Rybolovlev έχει περιουσία ύψους 6,4 δισ. δολαρίων. 

Η μακροχρόνια διαμάχη του με τον Bouvier επικεντρώνεται στον ισχυρισμό του ολιγάρχη ότι ο Ελβετός έμπορος αύξησε τις τιμές σε 38 έργα τέχνης που του πούλησε. Μεταξύ αυτών ήταν το «Salvator Mundi», τον οποίο ο Bouvier αγόρασε για 80 εκατομμύρια δολάρια πριν το πουλήσει γρήγορα στον τότε πελάτη του για 127,5 εκατομμύρια δολάρια.

Αν και ο μεγιστάνας αργότερα έβγαλε σε δημοπρασία τον πίνακα κερδίζοντας ένα ρεκόρ 450,3 εκατομμυρίων δολαρίων το 2017, ισχυρίζεται ότι ο Bouvier τον είχε εξαπατήσει. Μιλώντας στο CNN το 2021, ο Bouvier υποστήριξε ότι είχε ενεργήσει ως έμπορος, όχι ως σύμβουλος τέχνης, και ως εκ τούτου είχε το δικαίωμα να αυξάνει τις τιμές.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Σε δημοπρασία πίνακας που ζωγράφισαν οι Beatles σε περιοδεία τους στην Ιαπωνία

Ο Elton John θα δημοπρατήσει έργα τέχνης και αντίκες που αξίζουν εκατομμύρια 

Πίνακας του Botticelli αξίας 100 εκατ. ευρώ βρέθηκε σε σπίτι στη νότια Ιταλία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News