Business & Finance Τρίτη 30/01/2024, 13:55
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς τα McDonald’s κινούν την μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου

Πώς τα McDonald’s κινούν την μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου

Με περισσότερα από 13.500 εστιατόρια και τουλάχιστον 700.000 εργαζόμενους στις ΗΠΑ, η McDonald’s είναι μια υπερδύναμη της εστίασης. Αυτό που λίγοι συνειδητοποιούν, όμως, είναι τον βαθμό στον οποίο η αλυσίδα του fast food κινεί την αμερικανική οικονομία.

Σύμφωνα με ανάλυση της Oxford Economics, η εταιρεία συνεισφέρει 108 δισ.  δολάρια στο ΑΕΠ των ΗΠΑ κάθε χρόνο. Η άμεση συνεισφορά της McDonald’s στην αμερικανική οικονομία ανέρχεται στα 23 δισ. δολάρια, καθώς, για παράδειγμα, το 2021, η εταιρεία αγόρασε πρώτες ύλες συνολικής αξίας 5,5 δισ. δολαρίων, στις οποίες περιλαμβάνονταν σχεδόν 1,3 δισεκατομμύρια κιλά πατάτες και πάνω από 360 εκατομμύρια κιλά κοτόπουλο.

Η McDonald’s πληρώνει 22,4 δισ. δολάρια σε φόρους στα ομοσπονδιακά, πολιτειακά και δημοτικά ταμεία, ενώ κάθε θέση εργασίας που δημιουργεί φέρνει 38.800 δολάρια σε επιπλέον φορολογικά έσοδα.

Ένας στους οκτώ Αμερικανούς έχει δουλέψει κάποτε στη ζωή του στα McDonald’s, ενώ  αυτή τη στιγμή, η εταιρεία απασχολεί 727.000 άτομα στα εστιατόρια και τα γραφεία της στις ΗΠΑ.

Στο Ιλινόις, για παράδειγμα, όπου έχει τα κεντρικά γραφεία της, ο αντίκτυπός της στο ΑΕΠ της πολιτείας φτάνει στα 3,2 δισ. δολάρια, καθώς η εταιρεία έχει πληρώσει 420 εκατ. δολάρια σε τοπικούς προμηθευτές, ενώ στηρίζει πάνω από 50.000 θέσεις εργασίας.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Ποια ήταν η Wendy των Wendy’s – Φτιάχνοντας ένα μπέργκερ για τους boomers

Τι παράγγειλα vs τι ήρθε: Οι καταναλωτές κουράστηκαν με τα «ψεύτικα» φαγητά στις διαφημίσεις

Πουλήθηκε η Subway: Πώς μια επένδυση 1.000 δολαρίων έφτασε να αξίζει 10 δισ. δολάρια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News