Business & Finance Τετάρτη 17/01/2024, 21:45
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΠΕΚ: Βλέπει ισχυρή ζήτηση πετρελαίου το επόμενο έτος

ΟΠΕΚ: Βλέπει ισχυρή ζήτηση πετρελαίου το επόμενο έτος

Ο ΟΠΕΚ προβλέπει ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα συνεχίσει να αυξάνεται δυναμικά το επόμενο έτος και θα υπερβεί την αύξηση της προσφοράς, σύμφωνα με την πρώτη λεπτομερή αξιολόγηση του ομίλου για το 2025.

Η παγκόσμια κατανάλωση θα αυξηθεί κατά 1,8 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το επόμενο έτος, λόγω της Κίνας και της ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας, εκτιμά ο ΟΠΕΚ στη μηνιαία έκθεσή του για την αγορά. Η πρόβλεψη έρχεται την ίδια ημέρα που ο ανώτατος αξιωματούχος του καρτέλ προέβη στην εκτίμηση ότι η πρόβλεψη πως ζήτηση πετρελαίου οδεύει προς κορύφωση θα αποδειχθεί το ίδιο άστοχη όπως και η πρόβλεψη ότι η προσφορά φθάνει στο ζενίθ της. 

Ο ΟΠΕΚ βλέπει ότι η προσφορά από ανταγωνιστές αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το επόμενο έτος. Ως αποτέλεσμα, οι αγορές πετρελαίου πρόκειται να παραμείνουν σε έλλειμμα μέχρι το τέλος του 2025, εκτός εάν η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της – οι οποίοι ξεκίνησαν νέες περικοπές παραγωγής αυτόν τον μήνα- αυξήσουν σημαντικά την παραγωγή.

«Πιθανή κορύφωση της ζήτησης πετρελαίου δεν εμφανίζεται σε καμία αξιόπιστη και ισχυρή βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη πρόβλεψη», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ Χάιθαμ Αλ Γκάις, αντικρούοντας τις προσδοκίες ότι η κλιματική αλλαγή θα περιορίσει τη χρήση ορυκτών καυσίμων.

Η ζήτηση πετρελαίου έχει αυξηθεί τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς η όρεξη για καύσιμα μεταφορών ανακάμπτει από την πανδημία, μετριάζοντας τις ελπίδες για μια ταχεία ενεργειακή μετάβαση. Αλλά το αν θα διαρκέσει η έκρηξη των υδρογονανθράκων είναι θέμα μεγάλης συζήτησης.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ), η οποία συμβουλεύει τους μεγάλους καταναλωτές πετρελαίου, προβλέπει ότι η ζήτηση θα επιβραδυνθεί απότομα φέτος και τελικά θα κορυφωθεί αυτή τη δεκαετία χάρη στην υιοθέτηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των ηλεκτρικών οχημάτων.

Το αργό Brent αντανακλά τις εκτιμήσεις ότι η αύξηση της προσφοράς πετρελαίου είναι μεγαλύτερη από τη ζήτηση. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης υποχώρησαν σχεδόν 20% το τέταρτο τρίμηνο του 2023 και διατηρούνται κοντά στα 77 δολάρια το βαρέλι, μολονότι οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και οι επιθέσεις στη ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα απειλούν τις προμήθειες από μια κρίσιμη εξαγωγική περιοχή.

Ο ΟΠΕΚ δημοσιεύει τις εκτιμήσεις για το επόμενο έτος λίγους μήνες νωρίτερα από το κανονικό «για να προσφέρει περισσότερη διαφάνεια και υποστήριξη τόσο στους καταναλωτές όσο και στους παραγωγούς».

Ο οργανισμός αναμένει ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 2,25 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα φέτος στα 104,36 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, αμετάβλητη από τις προβλέψεις στην έκθεση του περασμένου μήνα.

Οι προβλέψεις της υποδηλώνουν έλλειμμα περίπου 1,8 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως κατά μέσο όρο το 2024, ακόμη και πριν ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του εφαρμόσουν πρόσθετους περιορισμούς στην παραγωγή για τους οποίους είχαν δεσμευτεί για το πρώτο τρίμηνο. Το καρτέλ υποσχέθηκε να μειώσει την παραγωγή επιπλέον κατά 900.000 βαρέλια ημερησίως από την 1η Ιανουαρίου, αν και οι αναλυτές αναμένουν ότι μόνο περίπου τα μισά από αυτά θα εφαρμοστούν.

Το εάν θα επιβεβαιωθεί η ανοδική προοπτική του ΟΠΕΚ δεν είναι καθόλου σαφές. Τα στοιχεία του καρτέλ έδειχναν μια εξαιρετικά σφιχτή αγορά στα τέλη του περασμένου έτους, ακριβώς τη στιγμή που ο όμιλος αποφάσισε ότι ήταν απαραίτητο να ανακοινώσει επιπλέον περικοπές της τάξης των 900.000 βαρελιών ημερησίως για να διατηρήσει την προσφορά και τη ζήτηση σε ισορροπία. 

 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News