Business & Finance Δευτέρα 15/01/2024, 23:00
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ιταλία: Η άρνησή της για τον ESM στερεί από την ΕΕ ένα ισχυρό εργαλείο, λένε αξιωματούχοι

Ιταλία: Η άρνησή της για τον ESM στερεί από την ΕΕ ένα ισχυρό εργαλείο, λένε αξιωματούχοι

Η απόρριψη από το ιταλικό κοινοβούλιο του ταμείου διάσωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα τέλη του περασμένου έτους αφήνει την ένωση χωρίς ένα ισχυρό εργαλείο για την προστασία των φορολογουμένων από μια μελλοντική τραπεζική κρίση, δήλωσαν αξιωματούχοι της ΕΕ.

«Είναι μια χαμένη ευκαιρία να γίνει η Ευρωζώνη πιο ανθεκτική και μια χαμένη ευκαιρία για την ενίσχυση της τραπεζικής ένωσης», είπε ο Πιερ Γκραμένια, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), σε δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα.

Βουλευτές του ακροδεξιού κόμματος «Αδέλφια της Ιταλίας» της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, καθώς και του εταίρου του Λέγκα στον κυβερνητικό συνασπσμό, ψήφισαν το Δεκέμβριο κατά της επικύρωσης της μεταρρύθμισης του ESM, η οποία αποτελεί ένα πολιτικά τοξικό ζήτημα στην Ιταλία εδώ και χρόνια. Έχει ήδη εγκριθεί από τις υπόλοιπες 19 χώρες της Ευρωζώνης.

Ο Πασκάλ Ντόνοχιου, ο οποίος ηγείται του Eurogroup, ανέφερε ότι «δεν φείδεται προσπαθειών» προκειμένου να βρεθεί ένας δρόμος προς τα εμπρός με τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών Τζιανκάρλο Τζορτζέτι. 

«Εάν η Ευρώπη αντιμετώπιζε μια σημαντική οικονομική δυσκολία με επίκεντρο μια τράπεζα, σήμερα μας λείπει ένα πραγματικά σημαντικό εργαλείο για να βοηθήσουμε στην προστασία των φορολογουμένων, των νοικοκυριών και των μικρών επιχειρήσεων από το κόστος αυτής της δυσκολίας», είπε στη συνέντευξη Τύπου.

Το ταμείο ιδρύθηκε το 2012 για να βοηθήσει τις οικονομίες της Ευρωζώνης με αντάλλαγμα αυστηρές μεταρρυθμίσεις. Η Μελόνι είχε πει στο παρελθόν ότι η Ιταλία δεν θα το αξιοποιήσει ποτέ, αλλά οι Ευρωπαίοι της ζήτησαν να εγκρίνει το backstop για να επιτρέψει σε άλλες χώρες να έχουν πρόσβαση σε αυτό.

Οι διαδοχικές κυβερνήσεις στη Ρώμη δεν μπόρεσαν να επικυρώσουν τη μεταρρύθμιση του ESM. Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι η χρήση του θα αύξανε τον κίνδυνο αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους-μαμούθ της χώρας.

Εκτός από την πρόκληση πίεσης εντός της ΕΕ, το ζήτημα αντικατοπτρίζει μια λαϊκιστική κίνηση, συμπεριλαμβανομένης της αντιμεταναστευτικής Λέγκας. Ο ηγέτης της, Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος είναι επίσης αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, είπε κατά την ψηφοφορία ότι η απόφαση προστατεύει τους Ιταλούς φορολογούμενους από τη χρηματοδότηση της διάσωσης «ξένων τραπεζών».

Πάντως, ο Γκραμένια είπε ότι υπάρχει ακόμα περιθώριο να αναζητηθεί λύση. «Ευτυχώς, αυτό συμβαίνει σε μια περίοδο που δεν έχουμε οικονομική κρίση, όπου οι τράπεζες έχουν υψηλή κεφαλαιοποίηση και έχουμε οικονομική σταθερότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News