Business & Finance Παρασκευή 12/01/2024, 22:00
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βρετανία: Σε υψηλό 15 ετών η εξάρτησή της από την Ε.Ε. για το εμπόριο

Βρετανία: Σε υψηλό 15 ετών η εξάρτησή της από την Ε.Ε. για το εμπόριο

Οι εμπορικές σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ε.Ε. είναι σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι αναμενόταν – αλλά αυτό είναι αποτέλεσμα της εξασθενημένης δραστηριότητας με τον υπόλοιπο κόσμο και όχι κάποιας αύξησης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων με την Ευρώπη παρά το Brexit, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Συνολικά, ο όγκος των εξαγωγών προς την ΕΕ και των εισαγωγών από το μπλοκ αντιπροσώπευε το 53,5% του συνόλου του εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου τους τρεις μήνες έως τον Νοέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό από τα μέσα του 2008.

Η Ε.Ε. εκπροσωπεί το μεγαλύτερο μέρος του εμπορίου αγαθών της Βρετανίας παρά το Brexit

Source: Office for National Statistics

Λαμβάνοντας υπόψη την ονομαστική τους αξία, τα στοιχεία φαίνεται να αναιρούν τις προσδοκίες ότι η εμπορική σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ θα μαράζωνε μετά το Brexit, καθώς οι αυξημένες τριβές ανάγκασαν τους εισαγωγείς και τους εξαγωγείς να στραφούν στον υπόλοιπο κόσμο.

Ωστόσο, το εμπόριο με την ΕΕ έχει μειωθεί από τότε που τέθηκαν σε ισχύ οι νέοι εμπορικοί όροι με το μπλοκ στις αρχές του 2021, με τις εισαγωγές και τις εξαγωγές να περιορίζονται. Οι επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με τον υπόλοιπο κόσμο τα πήγαν ακόμη χειρότερα.

Τίποτα από αυτά δεν αποτελούν καλά νέα για τον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ, ο οποίος προσπαθεί να δώσει ώθηση στη στάσιμη βρετανική οικονομία ενόψει των βουλευτικών εκλογών που αναμένονται το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Η τόνωση του εμπορίου με τον υπόλοιπο κόσμο θεωρήθηκε ως ένα από τα βασικά οφέλη του Brexit – αλλά οι νέες συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου άργησαν να υλοποιηθούν.

Οι βρετανικές εισαγωγές και εξαγωγές αγαθών μειώνονται

Source: Office for National Statistics

Economists say there are several reasons why UK trade data is failing to impress — and why business with Europe is proving more resilient than the rest of the world despite Brexit.

Οι οικονομολόγοι αναφέρουν ότι υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους τα εμπορικά στοιχεία του Ηνωμένου Βασιλείου δεν εντυπωσιάζουν – και γιατί οι επιχειρήσεις με την Ευρώπη αποδεικνύονται πιο ανθεκτικές από τον υπόλοιπο κόσμο παρά το Brexit.

Ο Raoul Ruparel, διευθυντής του Boston Consulting Group’s Centre for Growth, επικαλείται τις επιπτώσεις της πανδημίας του Covid-19. Τα lockdown και οι πιέσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα προκάλεσαν αύξηση της ζήτησης από τις ΗΠΑ για διαρκή αγαθά, είπε, και ο πόλεμος στην Ουκρανία είχε προκαλέσει «μετατόπιση των αλυσίδων εφοδιασμού σε καύσιμα και ενέργεια».

«Βάσει αυτών, αρκετές χώρες έχουν δει ανάκαμψη στο εμπόριο αγαθών και στις εξαγωγές αγαθών σε ορισμένες χώρες. Αλλά το Ηνωμένο Βασίλειο δεν ήταν ένα από αυτά», ανέφερε. 

Ο Jonathan Portes, καθηγητής οικονομικών στο King’s College του Λονδίνου, υποστηρίζει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να είχε αποκοπεί από ορισμένες αλυσίδες εφοδιασμού μετά το Brexit.

Ένας άλλος πιθανός παράγοντας ήταν ότι οι εξαγωγές της ΕΕ δεν είχαν καταμετρηθεί σωστά πριν από το Brexit, είπε ο Portes, καθώς οι απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων ήταν λιγότερο αυστηρές στην ενιαία αγορά. Ακόμα κι αυτό, ωστόσο, δεν θα μπορούσε να εξηγήσει την όλη εικόνα.

Ευκαιρίες της ΕΕ

Υπήρχαν επίσης ευκαιρίες για τη βελτίωση της κατάστασης με την ΕΕ, συμπλήρωσε, η οποία παραμένει «η μεγαλύτερη και πιο σημαντική αγορά» για τους βρετανούς εξαγωγείς. Αυτά περιελάμβαναν τον εξορθολογισμό της διαδικασίας του πιστοποιητικού υγείας των εξαγωγών, η οποία διέπει τη διακίνηση ζωικών προϊόντων μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ, και τη δυνατότητα μεγαλύτερης μετακίνησης των εργαζομένων μεταξύ των συνόρων.

Ο τομέας των υπηρεσιών ενισχύει το εμπόριο στη Βρετανία

Source: Office for National Statistics

Το εμπόριο υπηρεσιών τα πήγε καλύτερα από το εμπόριο αγαθών για το Ηνωμένο Βασίλειο μετά από μια βουτιά κατά τη διάρκεια του Covid, και ο Ruparel παραδέχεται ότι αυτό μπορεί να υποδηλώνει τη μειωμένη εξάρτηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την παραγωγή και τις εξαγωγές αγαθών.

«Αυτό που πρέπει να διασφαλίσουμε, είναι να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τις δυνάμεις μας. Η κυβέρνηση μιλάει πολύ για την τεχνητή νοημοσύνη και τη στρατηγική μας εκεί, αλλά δεν το βλέπεις συχνά σε ένα εμπορικό πλαίσιο. Οπότε πιστεύω ότι υπάρχει ακόμα ένα βήμα μπροστά».

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News