Business & Finance Πέμπτη 11/01/2024, 09:53
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζα της Γαλλίας: Μειώνονται οι πιθανότητες ύφεσης

Τράπεζα της Γαλλίας: Μειώνονται οι πιθανότητες ύφεσης

Οι πιθανότητες ύφεσης στη Γαλλία μειώνονται, διαπιστώνει η κεντρική τράπεζα της χώρας, καθώς η δραστηριότητα στον επιχειρηματικό τομέα ήταν ισχυρότερη από ό,τι αναμενόταν στα τέλη του 2023.

Με βάση τα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας σε 8.500 γαλλικές επιχειρήσεις και άλλους δείκτες, η Τράπεζα της Γαλλίας εκτίμησε ότι η ανάπτυξη το τέταρτο τρίμηνο ήταν πιο κοντά στο 0,2% από το 0,1% που προέβλεπε προηγουμένως.

Με τη στήριξη από τον τομέα των υπηρεσιών και σε μικρότερο βαθμό της μεταποίησης, η γαλλική οικονομία εκτιμάται ότι θα αποφύγει να συμπληρώσει δύο συνεχόμενα τρίμηνα συρρίκνωσης, αφότου εμφάνισε πτώση του ΑΕΠ κατά 0,1% τους προηγούμενους τρεις μήνες.

Εάν η ανάπτυξη συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό όπως το τέταρτο τρίμηνο, η οικονομία θα επιβεβαιώσει την πρόβλεψη της κεντρικής τράπεζας για αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,9% το επόμενο έτος, είπε ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας, Francois Villeroy de Galhau, μιλώντας στην τηλεόραση France 2.

«Είναι πιο αργή ανάπτυξη, αλλά τονίζω ότι είναι θετική», σημείωσε. «Πριν από ένα χρόνο, φοβόμασταν πολύ μια ύφεση, αλλά η Γαλλία δεν θα έχει ύφεση, εκτός και εάν υπάρξει κάποιο αιφνιδιαστικό σοκ».

Η ανθεκτικότητα της γαλλικής οικονομίας δείχνει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να επιτύχει μια ομαλή προσγείωση της Ευρωζώνης, αφότου ανέβασε τα επιτόκια στο επίπεδο-ρεκόρ του 4% πέρυσι, για να περιορίσει τον πληθωρισμό.

Ωστόσο, άλλες οικονομίες, με κυριότερη τη γερμανική, υποφέρουν περισσότερο εξαιτίας της παρατεταμένης ύφεσης στη μεταποίηση. Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Luis de Guindos δήλωσε την Τετάρτη ότι σύμφωνα με τους δείκτες, μπορεί να υπήρξε ύφεση στην Ευρωζώνη συνολικά.

Η έρευνα της Τράπεζας της Γαλλίας έδειξε ότι οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να αναμένουν αύξηση της δραστηριότητας στις υπηρεσίες και τη βιομηχανία τον Ιανουάριο, αν και με βραδύτερο ρυθμό.

Η κεντρική τράπεζα ανέφερε επίσης ότι οι πληθωριστικές πιέσεις στη βιομηχανία και τις υπηρεσίες συνεχίζουν να μετριάζονται, με νέα μείωση τον Δεκέμβριο στο ποσοστό των επιχειρήσεων που αύξησαν τις τιμές.

Ο Villeroy είπε ότι ο πληθωρισμός παραμένει πολύ υψηλός στη Γαλλία, αλλά αναμένεται να πέσει κάτω από το 3% «μέσα στους επόμενους μήνες» και έως τα μέσα του 2024.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Ευρωζώνη: Σήματα ύφεσης δίνουν τα στοιχεία σε Γαλλία, Γερμανία

Γαλλία: Αιφνιδιαστική επιβράδυνση του ΑΕΠ – Πέφτει ο πληθωρισμός

Γαλλία: Οριακή ανάπτυξη στο γ΄ τρίμηνο – Στοχεύει σε ρυθμό 1% το 2023

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News