Business & Finance Δευτέρα 8/01/2024, 21:40
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Goldman Sachs: Σε νέο υπερκύκλο μπαίνει η παγκόσμια οικονομία

Goldman Sachs: Σε νέο υπερκύκλο μπαίνει η παγκόσμια οικονομία

Η παγκόσμια οικονομία εισέρχεται σε έναν νέο «υπερκύκλο», με την τεχνητή νοημοσύνη και την απανθρακοποιηση να αποτελούν την κινητήριο δύναμη, σύμφωνα με τον Πήτερ Οπενχάιμερ, επικεφαλής μακροοικονομικών για την Ευρώπη της Goldman Sachs. 

«Οδεύουμε προς ένα διαφορετικό υπερκύκλο», είπε χαρακτηριστικά. 

Υπερκύκλοι ορίζονται οι μεγάλες περίοδοι οικονομικής επέκτασης, οι οποίες συνοδεύονται συχνά από αύξηση του ΑΕΠ, ισχυρή ζήτηση για αγαθά που οδηγεί σε υψηλότερες τιμές και υψηλά επίπεδα απασχόλησης.

Ο πιο πρόσφατος σημαντικός υπερκύκλος που γνώρισε η παγκόσμια οικονομία ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1980, τόνισε ο Οπενχάιμερ.  Χαρακτηριστικό του ήταν η αύξηση των επιτοκίων και του πληθωρισμού προτού ακολουθήσει μια περίοδος υποχώρησης του κεφαλαιακού κόστους, του πληθωρισμού και των επιτοκίων, σημείωσε ο Όπενχάιμερ. Κατά τον προηγούμενο υπερκύκλο εφαρμόστηκαν πολιτικές απορρύθμισης της αγοράς και ιδιωτικοποιήσεων, ενώ τα γεωπολιτικά ρίσκα μειώθηκαν και η παγκοσμιοποίηση ενισχύθηκε, πρόσθεσε. 

Ωστόσο, δεν αναμένεται να εξελιχθούν με αυτή τη σειρά αυτή τη φορά όλοι οι παραπάνω παράγοντες. «Δεν είναι πιθανό να δούμε τα επιτόκια να κινούνται χαμηλότερα με τόσο επιθετικό τρόπο κατά την επόμενη δεκαετία, βλέπουμε κάποιες αντιστάσεις στην παγκοσμιοποίηση και, φυσικά, βλέπουμε αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις» τόνισε. 

Ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας, οι εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και η σύγκρουση Ισραήλ και Χαμάς είναι μόνο μερικά από τα γεωπολιτικά ρίσκα που έχουν ανησυχήσει τις αγορές τα τελευταία χρόνια.

Αν και οι τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις θα πρέπει θεωρητικά να οδηγήσουν σε επιβράδυνση του ρυθμού των αποδόσεων των επενδύσεων, υπάρχουν δυνάμεις που θα μπορούσαν να έχουν θετικό αντίκτυπο, συγκεκριμένα η τεχνητή νοημοσύνη και η απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα, σημείωσε ο Οπενχάιμερ.

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ακόμη στα αρχικά της στάδια, καθώς όμως χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο ως βάση για νέα προϊόντα και υπηρεσίες, θα μπορούσε να έχει «θετικό αποτέλεσμα» για τις μετοχές, είπε.

Το καυτό θέμα της τεχνητής νοημοσύνης και της παραγωγικότητας, που συχνά συμβαδίζει με τις συζητήσεις και τις ανησυχίες σχετικά με την αντικατάσταση θέσεων εργασίας, πιθανότατα θα επηρεάσει την οικονομία.

«Το δεύτερο πράγμα είναι ότι δεν έχουμε δει ακόμη, και νομίζω ότι είμαστε σχετικά θετικοί ότι θα δούμε, είναι μια βελτίωση στην παραγωγικότητα χάρη στις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης που θα μπορούσαν να είναι θετικές για την ανάπτυξη και φυσικά για τα περιθώρια κέρδους», είπε ο Οπενχάιμερ.

Μία από τις ιστορικές περιόδους που ξεχωρίζει είναι οι αρχές της δεκαετίας του 1970 και οι αρχές της δεκαετίας του 1980, οι οποίες, όπως είπε, «δεν μοιάζουν και τόσο» με τις τρέχουσες εξελίξεις. Ο αυξημένος πληθωρισμός και τα επιτόκια ήταν ίσως πιο διαρθρωτικά ζητήματα από ό,τι σε σύγκριση με τώρα, ωστόσο παράγοντες όπως οι αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις, η αύξηση των φόρων και η ενισχυμένη ρύθμιση φαίνονται παρόμοια.

«Λόγω αυτού του τεράστιου διπλού σοκ που είναι πιθανό να δούμε, του θετικού σοκ της τεχνολογικής καινοτομίας με πολύ γρήγορους ρυθμούς μαζί με την αναδιάρθρωση των οικονομιών στο δρόμος προς την απαλλαγή από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, νομίζω ότι είναι μια περίοδος που μοιάζει περισσότερο με αυτό που είδαμε στο τέλη του 19ου αιώνα», είπε.

Ο εκσυγχρονισμός και η εκβιομηχάνιση που τροφοδοτούνται από τις υποδομές και τις τεχνολογικές εξελίξεις παράλληλα με τις σημαντικές αυξήσεις της παραγωγικότητας σηματοδοτούν αυτή την ιστορική περίοδο.

Είναι κρίσιμο, αυτοί οι ιστορικοί παραλληλισμοί μπορούν να δώσουν μαθήματα για το μέλλον, επεσήμανε ο Οπενχάιμερ. 

 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News