Business & Finance Δευτέρα 8/01/2024, 14:20
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το μυστήριο του νομίσματος που δεν πρέπει να υπάρχει

Το μυστήριο του νομίσματος που δεν πρέπει να υπάρχει

Πριν από μια δεκαετία, ένα χρηματικό μυστήριο έπεσε στα χέρια επιστημόνων και φοιτητών στο Ποντιφικό Καθολικό Πανεπιστήμιο του Περού στη Λίμα.

Το πανεπιστήμιο είχε αποκτήσει περουβιανά νομίσματα του 19ου και του 20ου αιώνα και οι μεταπτυχιακοί φοιτητές στο τμήμα χημείας τα ανέλυαν για τη διατριβή τους.

Αλλά ένα νόμισμα των 10 λεπτών, γνωστό ως dinero, ξεχώριζε.

Το dinero είχε την ένδειξη “1899”. Το πρόβλημα ήταν ότι τα επίσημα αρχεία έδειχναν ότι δεν κόπηκαν κέρματα αυτής της ονομαστικής αξίας στο Περού εκείνη τη χρονιά – σύμφωνα με τους ανθρώπους που παρήγαγαν τα χρήματα, το νόμισμα δεν υπήρξε ποτέ.

Οι περισσότεροι διεθνείς κατάλογοι νομισμάτων δεν αναφέρουν dinero του 1899, είπε ο Luis Ortega, χημικός στο πανεπιστήμιο. Και στις σπάνιες περιπτώσεις που το κάνουν, υπάρχει συχνά μόνο ένα σημείωμα «απομίμησης» χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες, πρόσθεσε ο Δρ Ortega. «Κανείς δεν μπόρεσε να δώσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό».

Τώρα ο Δρ Ortega και η Fabiola Bravo Hualpa, μια διδακτορική φοιτήτρια, πιστεύουν ότι έχουν ρίξει νέο φως στο μυστήριο του νομίσματος που ήρθε από το πουθενά.

Σε μια εργασία που δημοσιεύτηκε πέρυσι στο περιοδικό Heritage Science, περιέγραψαν πώς υπέβαλαν ένα από τα δύο γνωστά dinero του 1899 σε ένα μπαράζ επιστημονικών αναλύσεων, φωτίζοντας την πιθανή προέλευσή του και τον ρόλο που θα μπορούσε να είχε παίξει κατά τη διάρκεια μιας ασταθούς εποχής στην ιστορία της Νότιας Αμερικής. 

Με γυμνό μάτι, το νόμισμα του 1899 μοιάζει με άλλα dineros: Έχει ασημί χρώμα και διαθέτει το ίδιο οικόσημο και μία καθιστή γυναίκα που αντιπροσωπεύει τη θεά της ελευθερίας. Επιπλέον είναι αξιοσημείωτα παρόμοιο σε μέγεθος με άλλα dineros που κόπηκαν στις αρχές του 20ου αιώνα.

Αλλά όταν ο Δρ Ortega και η Bravo Hualpa πέρασαν το νόμισμα του 1899 με ακτίνες Χ και μέτρησαν το φως που εξέπεμπε, διαπίστωσαν ότι το dinero ήταν σε μεγάλο βαθμό κατασκευασμένο από χαλκό, ψευδάργυρο και νικέλιο. Αυτό το κράμα είναι γνωστό ως νικέλιο ασήμι. Χρησιμοποιείται συνήθως για την κατασκευή ασημικών και διακοσμητικών αντικειμένων και έχει ασημί εμφάνιση, αλλά δεν περιέχει ασήμι. Τα γνήσια dineros ωστόσο, αποτελούνται περίπου από 90% ασήμι.

Οι δύο ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι το dinero του 1899 περιείχε ίχνη σιδήρου, κοβαλτίου και μολύβδου, που υποδηλώνουν ότι το νόμισμα παραποιήθηκε πολύ καιρό πριν, και όχι πρόσφατα. Τέτοιοι ρύποι είναι χαρακτηριστικά των παλαιότερων κραμάτων λόγω των περιορισμών στην τεχνολογία εκείνη την εποχή. «Οι μέθοδοι διύλισης δεν ήταν τόσο καλές όσο είναι τώρα», είπε ο Δρ Ortega.

Η παρουσία ρύπων, σε συνδυασμό με τις φθαρμένες όψεις του νομίσματος, υποδηλώνουν ότι κατασκευάστηκε τον 19ο ή τον 20ο αιώνα, κατέληξαν οι ερευνητές. Αλλά δεδομένου ότι το ασήμι νικελίου δεν χρησιμοποιήθηκε ευρέως για νομίσματα στο Περού εκείνη την εποχή, οι ερευνητές πιστεύουν πως είναι πιθανό ότι αυτό το νόμισμα να δημιουργήθηκε στο εξωτερικό. Ως εκ τούτου, ο παραγωγός του μπορεί να αγνοούσε εντελώς ότι κανένα dinero δεν κόπηκε επίσημα το 1899.

Μία εισροή νομισμάτων χαμηλής αξίας θα ήταν ευπρόσδεκτη στο Περού στην αυγή του 20ού αιώνα. Η οικονομία της χώρας αναστατωνόταν από τον πρόσφατο Πόλεμο του Ειρηνικού και η κυβέρνηση επικεντρωνόταν στην εκτύπωση χαρτονομισμάτων μεγαλύτερης ονομαστικής αξίας για την εξόφληση των διεθνών δανείων. Το 1899, το νομισματοκοπείο της Λίμα παρήγαγε περίπου το ένα δέκατο του αριθμού των ασημένιων νομισμάτων που παρήγαγε μόλις πέντε χρόνια νωρίτερα.

Ως αποτέλεσμα, οι άνθρωποι στο Περού χρησιμοποιούσαν νομίσματα από γειτονικά έθνη ή ακόμη και έκοβαν τα νομίσματα της χώρας τους στη μέση για να πραγματοποιήσουν μικρές συναλλαγές. «Οι παραχαράκτες βρήκαν ένα πεδίο ευκαιρίας», είπε ο Δρ Ortega.

moneyreview.gr με πληροφορίες από New York Times 

Διαβάστε επίσης: 

Δολάριο: Το 2023 είναι η χειρότερη χρονιά του από την πανδημία

Ευρώ: Σε υψηλό πενταμήνου έναντι του δολαρίου

Ρωσία- Ιράν: Χρήση των δικών τους νομισμάτων στις εμπορικές συναλλαγές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News