Business & Finance Τετάρτη 27/12/2023, 08:54
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΕ: Εναλλακτικό σχέδιο για χρηματοδότηση της Ουκρανίας με 20 δισ. ευρώ

ΕΕ: Εναλλακτικό σχέδιο για χρηματοδότηση της Ουκρανίας με 20 δισ. ευρώ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται στη διαδικασία κατάρτισης εναλλακτικού σχεδίου για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας, με ποσό ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να παρακαμφθεί η εναντίωση της Ουγγαρίας στην εκταμίευση ποσού από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, ανέφερε χθες Τρίτη η εφημερίδα Financial Times.

Κατά το δημοσίευμα, το ποσό θα εξευρεθεί με την έκδοση χρέους. Η κατάρτιση του σχεδίου αυτού ακολουθεί την αδυναμία να κλειστεί συμφωνία στη σύνοδο κορυφής αυτού του μήνα.

Αυτό το σχέδιο προβλέπει την έκδοση εγγυήσεων από τα κράτη μέλη στον προϋπολογισμό της ΕΕ, επιτρέποντας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δανειστεί έως και 20 δισ. ευρώ στις κεφαλαιαγορές για το Κίεβο το επόμενο έτος, ανέφεραν πηγές στους Financial Τimes. Οι ακριβείς όροι είναι ακόμη υπό συζήτηση και το τελικό ποσό θα καθοριστεί σύμφωνα με τις ανάγκες της Ουκρανίας, πρόσθεσαν.

Η ρύθμιση είναι παρόμοια με τη δομή που χρησιμοποιήθηκε το 2020 όταν η Επιτροπή παρείχε έως και 100 δισεκατομμύρια ευρώ σε φθηνή χρηματοδότηση σε χώρες της ΕΕ για βραχυπρόθεσμα προγράμματα υποστήριξης της εργασίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας της Covid.

Η εν λόγω ρύθμιση δεν θα απαιτεί εγγυήσεις από όλα τα κράτη μέλη, εφόσον μεταξύ των κύριων συμμετεχόντων βρίσκονται χώρες με κορυφαίες αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας. Αυτό θα επέτρεπε στην Ε.Ε. να παρακάμψει το βέτο της Ουγγαρίας, δεδομένου ότι δεν θα απαιτούσε ομόφωνη υποστήριξη.

Ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Ολλανδίας, θα χρειαστούν κοινοβουλευτική έγκριση, μια διαδικασία που οι αξιωματούχοι ελπίζουν ότι θα μπορούσε να ολοκληρωθεί εγκαίρως για την παροχή βοήθειας στην Ουκρανία έως τον Μάρτιο.

Πηγή: Financial Times

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News