Business & Finance Τετάρτη 20/12/2023, 19:42
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ecofin: Συμφωνία για τους δημοσιονομικούς κανόνες – Τι προβλέπει

Ecofin: Συμφωνία για τους δημοσιονομικούς κανόνες – Τι προβλέπει

Σε συμφωνία κατέληξαν τελικά οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. ως προς τη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας, δίνοντας περισσότερο χρόνο για τη μείωση του δημοσίου χρέους και δημιουργώντας κίνητρα για δημόσιες επενδύσεις ακόμη και κατά την περίοδο εξυγίανσης του προϋπολογισμού.

«Έχουμε καταλήξει τώρα σε μια καλή συμφωνία για τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ. Αυτή η συμφωνία προβλέπει δημοσιονομικούς κανόνες που ενθαρρύνουν τις μεταρρυθμίσεις, με περιθώρια για επενδύσεις και προσαρμογές στη συγκεκριμένη κατάσταση του κάθε κράτους μέλους», δήλωσε η Ολλανδή υπουργός Οικονομικών Sigrid Kaag.

Οι νέοι κανόνες ορίζουν ελάχιστα ποσά κατά μέσο όρο μείωσης του ελλείμματος και του χρέους που πρέπει να τηρεί μια κυβέρνηση, για να ικανοποιήσει τις βόρεις φειδωλές χώρες της ΕΕ με επικεφαλής τη Γερμανία. Όμως, γενικά, οι νέοι κανόνες είναι πιο επιεικείς από το προηγούμενο πλαίσιο, σηματοδοτώντας μια νίκη για τις κυρίως νότιες χώρες με επικεφαλής τη Γαλλία.

Η συμφωνία θα πρέπει να συζητηθεί τώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πριν γίνει νόμος. Παρότι, ορισμένες λεπτομέρειες ενδέχεται να τροποποιηθούν, η ευρεία ώθηση των αλλαγών είναι απίθανο να αλλάξει.

Η συμφωνία δεν θα έχει αντίκτυπο στη δημοσιονομική πολιτική της ΕΕ το 2024, επειδή οι εθνικοί προϋπολογισμοί για το επόμενο έτος έχουν ήδη καταρτιστεί βάσει κατευθυντήριων γραμμών που συμφωνήθηκαν νωρίτερα το 2023. Όμως οι νέοι κανόνες θα καθορίσουν έναν αργό, αλλά σταθερό ρυθμό μείωση του ελλείμματος και του χρέους από το 2025 σε διάστημα τεσσάρων έως επτά ετών, με τη την επιλογή για περισσότερο χρόνο εάν μια χώρα προβεί σε μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις σε τομείς στις προτεραιότητες της ΕΕ.

Πρόκειται για την τέταρτη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, σύμφωνα με το Reuters.

Ενώ οι παλαιοί κανόνες απαιτούσαν από μια χώρα υψηλού χρέους όπως η Ιταλία, να μειώνει το χρέος της κάθε χρόνο κατά το 1/20 της υπέρβασης του 60% του ΑΕΠ ή 4% του ΑΕΠ για τη Ρώμη, οι νέοι κανόνες απαιτούν μόνο τουλάχιστον 1% ΑΕΠ ετησίως μείωση του χρέους κατά μέσο όρο.

Δεδομένου ότι πολλές κυβερνήσεις της ΕΕ θα πρέπει να εξυγιάνουν τα δημοσιονομικά τους, ενώ θα πραγματοποιούν τεράστιες επενδύσεις για να στραφούν από τα ορυκτά καύσιμα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι νέοι κανόνες δίνουν περισσότερο χρόνο για εξυγίανση σε αντάλλαγμα για τέτοιες μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις.

Οι νέοι κανόνες παρέχουν επίσης ειδική μεταχείριση στις αμυντικές δαπάνες, ένα ευαίσθητο θέμα για πολλές κυβερνήσεις της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, και επικεντρώνονται στις καθαρές δαπάνες και όχι στο διαρθρωτικό ή ονομαστικό έλλειμμα του προϋπολογισμού, καθώς οι καθαρές δαπάνες είναι άμεσα υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Δύο ελαφρύνσεις για την Ελλάδα στο νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

Η κρυφή απειλή του χρέους από το 2033 – Θα αυξηθεί κατά 25 δισ. ευρώ

Πρόοδος για το Σύμφωνο Σταθερότητας και 3 θετικές ειδήσεις για την Ελλάδα σε Eurogroup – Ecofin

Eurogroup: Έρχεται δημοσιονομική σύσφιγξη για το 2024

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News