Business & Finance Δευτέρα 18/12/2023, 22:00
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία, Γαλλία: Μεταξύ των χωρών της ΕΕ που προσβλέπουν σε ενέργεια χωρίς εκπομπές έως το 2035

Γερμανία, Γαλλία:  Μεταξύ των χωρών της ΕΕ που προσβλέπουν σε ενέργεια χωρίς εκπομπές έως το 2035

Η Γερμανία και η Γαλλία είναι μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που στοχεύουν να απανθρακοποιήσουν τα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας τους έως το 2035, θέτοντας ένα βασικό ορόσημο στην πορεία προς το μηδέν μέχρι τα μέσα του αιώνα.

Ο στόχος – που συμφωνήθηκε επίσης από την Ολλανδία, την Αυστρία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο – είναι περίπου πέντε χρόνια νωρίτερα από τον στόχο των υπόλοιπων χωρών της Ε.Ε.. Η αποκοπή του άνθρακα από το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας θεωρείται ένα κρίσιμο πρώτο βήμα για την εξάλειψη των εκπομπών από το ευρύτερο ενεργειακό σύστημα, το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος του αποτυπώματος της ΕΕ.

Η Ελβετία, αν και δεν είναι κράτος μέλος της ΕΕ, υπέγραψε επίσης το σχέδιο του 2035 στο πλαίσιο του λεγόμενου Πενταμερούς Ενεργειακού Φόρουμ, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

«Περίπου το 50% της συνολικής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ βρίσκεται στην περιοχή μας», δήλωσε ο Ολλανδός υπουργός Κλίματος και Ενέργειας Rob Jetten σε συνέντευξή του. «Μια πλήρως ενοποιημένη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στη βορειοδυτική Ευρώπη θα είναι κρίσιμη για τους στόχους της ΕΕ για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές. Δεν μπορείτε να τους συναντήσετε χωρίς ένα σωστό σχέδιο για την ηλεκτρική ενέργεια».

Μέχρι το 2040, το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ αναμένεται να είναι σχεδόν απαλλαγμένο από εκπομπές λόγω των επιπτώσεων της αγοράς άνθρακα της ΕΕ.

Το Πεντάμερο Ενεργειακό Φόρουμ δημιουργήθηκε το 2005 για να ενοποιήσει τις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας στις συμμετέχουσες χώρες.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News