Business & Finance Τρίτη 19/12/2023, 12:26
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Περιορίζει τις εκδόσεις ομολόγων στα 440 δισ. ευρώ το 2024

Γερμανία: Περιορίζει τις εκδόσεις ομολόγων στα 440 δισ. ευρώ το 2024

Η Γερμανία θα προχωρήσει σε πωλήσεις λιγότερου ομοσπονδιακού χρέους το επόμενο έτος, καθώς η κυβέρνηση συνεχίζει να περιορίζει τα μέτρα στήριξης που προοριζόταν για την αντιστάθμιση των επιπτώσεων της πανδημίας του Covid-19 και της ενεργειακής κρίσης.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να εκδώσει χρέος ύψους περίπου 440 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσίευσε την Τρίτη η ομοσπονδιακή υπηρεσία οικονομικών της Γερμανίας. Το ποσό αυτό υπολείπεται του ποσού ρεκόρ των περίπου 500 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2023.

Το σχέδιο περιλαμβάνει πωλήσεις ομολόγων αξίας 248 δισ. ευρώ και 165 δισ. ευρώ σε έντοκα γραμμάτια, καθώς και 17 έως 19 δισ. ευρώ σε πράσινα ομόλογα, ανέφερε η υπηρεσία.

Τα γερμανικά ομόλογα διατήρησαν τα κέρδη τους μετά την ανακοίνωση, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να υποχωρεί περίπου κατά πέντε μονάδες βάσης στο 2,03%, κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο.

Ο δανεισμός της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Γερμανίας εκτοξεύθηκε στα ύψη από το 2020 προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι αυξημένες δαπάνες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας και για τη στήριξη ενάντι στην άνοδο των τιμών της ενέργειας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Μετά την υποχώρηση αυτών των κρίσεων, ο υπουργός Οικονομικών Christian Lindner, πρόεδρος των Ελεύθερων Δημοκρατών που είναι υπέρμαχοι μιας πιο περιοριστικής δημοσιονομικής πολιτικής, επέμεινε αρχικά ότι ο τρικομματικός συνασπισμός της Γερμανίας θα επαναφέρει το συνταγματικό όριο του νέου δανεισμού για το τρέχον έτος.

Ωστόσο, η απόφαση-σοκ του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας τον περασμένο μήνα που περιόρισε τη χρήση των εκτός προϋπολογισμού κεφαλαίων ανέτρεψε τον δημοσιονομικό σχεδιασμό της κυβέρνησης.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Στους δρόμους τα τρακτέρ στο… Βερολίνο

Γερμανία: Συμφωνία για τον προϋπολογισμό με περικοπές και διατήρηση του «φρένου χρέους»

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News