Business & Finance Τρίτη 12/12/2023, 18:36
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Mark Zuckerberg είχε ένα εκπληκτικά καλό 2023

Ο Mark Zuckerberg είχε ένα εκπληκτικά καλό 2023

Ήταν ένα «έτος αποτελεσματικότητας» για τη Meta (τη μητρική εταιρεία του Facebook), και μάλιστα πολύ καλό.

Μετά από ένα καταστροφικό 2022 που είδε την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας με έδρα την Καλιφόρνια να πέφτει κατά περίπου 600 δισεκατομμύρια δολάρια και τη μετοχή να χάνει το  65% της αξίας της, η Meta έχει επιστρέψει δυναμικά. Η αξία της μετοχής της ανέβηκε περισσότερο από 170% φέτος και η Wall Street αισθάνεται αισιόδοξη ότι τα καλύτερα έρχονται.

Ακόμη και ο Διευθύνων Σύμβουλος Mark Zuckerberg, ο οποίος επικρίθηκε το 2021 και το 2022 για την απομάκρυνση της εταιρείας από τις βασικές δραστηριότητές της, το Facebook, το Instagram και το WhatsApp, κάνοντας στροφή στο metaverse, επωφελείται από την αντιστροφή της τύχης. Καθώς η μετοχή ανέβηκε, ο Zuck, το καταπίστευμά του, οι φιλανθρωπικές οργανώσεις και οι πολιτικές οντότητές του πούλησαν μετοχές της Meta φέτος τον Νοέμβριο για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια, για να εξαργυρώσουν περίπου 185 εκατομμύρια  δολάρια.

Τι άλλαξε λοιπόν;

Η χρονιά της αποτελεσματικότητας: Η Meta έχει κάνει περικοπές φέτος, επιλέγοντας τη λιτότητα αντί να δαπανά πόρους για την ανάπτυξη του metaverse και η Wall Street έδειξε την υποστήριξή της σε αυτή τη στρατηγική. 

Η εταιρεία έχει απολύσει περισσότερους από 20.000 υπαλλήλους σε τέσσερις γύρους απολύσεων που ξεκίνησαν στα τέλη του περασμένου έτους.

Η Meta είπε ότι οι απολύσεις αφορούσαν την αποτελεσματικότητα, καθώς η εταιρεία προσπαθεί να ανακάμψει από τις επαναλαμβανόμενες μειώσεις εσόδων, τον αυξημένο ανταγωνισμό, τις ανησυχίες για τον ρυθμό αύξησης των χρηστών της και τις μεγάλες απώλειες στο τμήμα Reality Labs. Ο Zuckerberg ανέλαβε επίσης την ευθύνη για τις υπερβολικές προσλήψεις νωρίτερα στην πανδημία, όταν υπήρχε μεγάλη ζήτηση για τα προϊόντα της εταιρείας και τη διαδικτυακή διαφήμιση, η οποία μειώθηκε μετά τα lockdown.

Η εταιρεία εργάστηκε επίσης για να σταθεροποιήσει τις ταμειακές της ροές φέτος δίνοντας προτεραιότητα σε έναν σημαντικό αριθμό projects τεχνητής νοημοσύνης.

Οι ταμειακές ροές της έπεσαν στο χαμηλό των 173 εκατομμυρίων δολαρίων το περασμένο φθινόπωρο. Αλλά από το περασμένο τρίμηνο, επέστρεψαν στα 13,64 δισεκατομμύρια δολάρια, μια αρκετά εντυπωσιακή αλλαγή.

Επιπλέον η Meta δαπάνησε περίπου 3,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε επαναγορές μετοχών μόνο το τρίτο τρίμηνο.

Μια φιλική οικονομία: Την ίδια στιγμή που η Meta μείωνε τα έξοδά της, ενισχύθηκε επίσης από μια ανάκαμψη στη διαφημιστική αγορά, καθώς οι εταιρείες συνειδητοποίησαν ότι οι τρομερές προβλέψεις τους για την αμερικανική οικονομία ήταν απίθανο να βγουν αληθινές. 

Τα έσοδα από διαφημίσεις επανήλθαν σε μεγάλο βαθμό μετά από σημαντικές μειώσεις το 2022. Οι προβολές διαφημίσεων της Meta αυξήθηκαν το τρίτο τρίμηνο κατά 31% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Η εταιρεία είδε τη μέση τιμή της ανά διαφήμιση να μειώνεται κατά 6%, αλλά αυτή ήταν η πιο αργή πτώση σε σχεδόν δύο χρόνια.

Επίσης κατάφερε να αυξήσει τους χρήστες της, να δημιουργήσει έσοδα από τα reels στο Instagram και κυκλοφόρησε με επιτυχία το Threads, που έχει σκοπό να ανταγωνιστεί άμεσα το X του Elon Musk. Το Threads θα κυκλοφορήσει στην ΕΕ την επόμενη εβδομάδα.

Κοιτάζοντας μπροστά: Το ερώτημα είναι αν η Meta μπορεί να συνεχίσει να λάμπει στη Wall Street ακόμα και μετά το τέλος του προγράμματος λιτότητας.

Ο Zuckerberg ανακοίνωσε με τα εταιρικά αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου αυτό το φθινόπωρο ότι θα ξοδέψει περισσότερα το επόμενο έτος από ό, τι είχαν προβλέψει οι αναλυτές της Wall Street, προσλαμβάνοντας περισσότερους υπαλλήλους και στρέφοντας την προσοχή του εκ νέου στην επέκταση της τεχνητής νοημοσύνης. Η εταιρεία προειδοποίησε επίσης ότι η συνεχιζόμενη σύγκρουση στο Ισραήλ και τη Γάζα θα μπορούσε να πλήξει τις πωλήσεις το τέταρτο τρίμηνο.

Η ορμή φαίνεται επίσης να σβήνει: η μετοχή σημείωσε πτώση περίπου 1,2% τον τελευταίο μήνα, όταν η υπόλοιπη αγορά σημείωσε σταθερή άνοδο.

Αλλά δεν πιστεύουν όλοι οι αναλυτές ότι αυτό είναι το τέλος της θετικής πορείας της Meta. Η Bank of America δίνει σύσταση αγοράς για τη μετοχή. 

«Η καινοτομία με γνώμονα την τεχνητή νοημοσύνη στη Meta θα οδηγήσει σε νέες εμπειρίες χρηστών και επαναλαμβανόμενα μοντέλα εσόδων», έγραψε ο Jason Post, αναλυτής της BofA, σε πρόσφατο σημείωμα. «Πιστεύουμε ότι η τιμή της μετοχής υποτιμά τα περιουσιακά στοιχεία AI της Meta».

Ενώ τα σχόλια του Zuckerberg για περισσότερες προσλήψεις το 2024 μπορεί να προκάλεσαν κάποια νευρικότητα για τα αυξημένα έξοδα, το μήνυμα είναι ξεκάθαρο, ανέφερε ο αναλυτής της KeyBanc, Justin Patterson: Η Meta σχεδιάζει ακόμα να αναπτυχθεί, αλλά με πολύ πιο διαχειρίσιμο ρυθμό.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN 

Διαβάστε επίσης: 

Mark Zuckerberg: Πούλησε μετοχές της Meta ύστερα από δύο χρόνια

Meta: Αγώνας για να μην υπάρχουν παιδόφιλοι στο Facebook και το Instagram

Google: Συμφωνία για να πληρώνει για το περιεχόμενο των online ειδήσεων στον Καναδά

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News