Business & Finance Τετάρτη 10/05/2023, 16:34
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θυμάστε το Metaverse; Βρίσκεται στο «νεκροταφείο» της τεχνολογίας

Θυμάστε το Metaverse; Βρίσκεται στο «νεκροταφείο» της τεχνολογίας

Στην αρχή δημιούργησε υψηλότατες προσδοκίες, δεδομένου και του ύψους της επένδυσης της Meta. Οι επενδυτές άρχισαν να το εγκαταλείπουν μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα. Τώρα, έπειτα από τρία χρόνια, το εγχείρημα απέτυχε και δεν φαίνεται πως θα αναβιώσει ποτέ.

Ο λόγος για το Metaverse, το «παιδί» του Mark Zuckerberg, που δημιούργησε τεράστιο ενθουσιασμό στον κόσμο της τεχνολογίας, αλλά και στη Wall Street. Ωστόσο, η έλλειψη ξεκάθαρης κατεύθυνσης σε συνδυασμό με τα δισεκατομμύρια δολάρια που διοχετεύθηκαν χωρίς αντίστοιχα αποτελέσματα προκάλεσαν απογοήτευση. Το τελειωτικό χτύπημα ήταν ότι η τεχνολογική βιομηχανία στράφηκε σε μια νέα και πολλά υποσχόμενη τάση: το παραγωγικό AI.

Η υπόσχεση που αθέτησε ο Zuckerberg

Από τη στιγμή της ανακοίνωσής του Metaverse, ο Zuckerberg υποστήριζε ότι θα ήταν το μέλλον του Διαδικτύου. «Ένα όραμα που αγγίζει πολλές εταιρείες» και «ο διάδοχος του mobile internet» ήταν μερικοί από τους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποίησε ο Zuckerberg για το λανσάρισμα του Metaverse. Ωστόσο, όπως σημειώνει το Business Insider, δεν κατάφερε ποτέ να δείξει τα βασικά επιχειρηματικά προβλήματα που θα έλυνε στην ολοκληρωμένη του μορφή.

Μάλιστα, σε παλαιότερη συνέντευξή του στο CNBC, ο Zuckerberg υπολόγιζε ότι θα το χρησιμοποιούσαν 1 δισ. χρήστες και θα ξόδευαν εκατοντάδες δολάρια. Ωστόσο δεν διευκρίνισε ποτέ σε τι είδους πράγματα θα διέθεταν τα χρήματά τους ή τον λόγο για τον οποίο ο κόσμος θα αγόραζε ένα ογκώδες headset για το Metaverse.

Απότομη πτώση

Παρά τον αρχικό ενθουσιασμό, η «ζωή» του εγχειρήματος ήταν πολύ σύντομη και ταραχώδης. Κάθε επιχειρηματική ιδέα ή πρόβλεψη βασιζόταν μόνο σε ασαφείς υποσχέσεις του ίδιου του Zuckerberg, σημειώνει το Business Insider, ενώ παράλληλα είχε πολύ μικρή απήχηση.

Ενδεικτικά, η Decentraland, το προϊόν του Metaverse με τη μεγαλύτερη οικονομική στήριξη που στηριζόταν στα κρυπτονομίσματα, είχε περίπου 38 ημερήσιους χρήστες σε ένα οικοσύστημα αξίας 1,3 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με ανάλυση της DappRadar από τον περασμένο Οκτώβριο. Η ίδια η Decentraland διέψευσε αυτό το στοιχείο, λέγοντας ότι οι ενεργοί χρήστες φτάνουν τους 8.000, ένα νούμερο όμως το οποίο εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά μικρό σε σχέση με μεγάλα online παιχνίδια, όπως για παράδειγμα το Fortnite.

Τελικά, το εγχείρημα του Metaverse κατέρρευσε και επισήμως φέτος, όταν έγινε σαφές ότι ο Zuckerberg και η Meta επενδύουν σε άλλες ιδέες. Τον Μάρτιο, ο CEO του τεχνολογικού κολοσσού δήλωσε ότι η μεγαλύτερη επένδυση της Meta είναι στην ανάπτυξη της AI και την ενίσχυση καθενός από τα προϊόντα της.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Business Insider

Διαβάστε επίσης:

Η Meta γυρνά την πλάτη στη Wall Street: Χαμένα δισεκατομμύρια στο metaverse

Metaverse: Η στροφή της Meta και τα 15 δισ. που έκαναν φτερά

Τιμ Κουκ: Μία άλλη τεχνολογία, όχι το metaverse, θα διαμορφώσει το μέλλον

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News