Business & Finance Τρίτη 12/12/2023, 14:40
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κίνα: Ο ανταγωνισμός στις πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου προκαλεί νευρικότητα 

Κίνα: Ο ανταγωνισμός στις πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου προκαλεί νευρικότητα 

Ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής του κινεζικού κολοσσού ηλεκτρονικού εμπορίου JD.com συγκέντρωσε την ομάδα του και ζήτησε να γίνουν αλλαγές στην εταιρεία, παρόλο που κατηγόρησε τον εαυτό του για «κακή διαχείριση».

Ο Richard Liu, πρόεδρος της JD.com, μιας από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες διαδικτυακών αγορών της Κίνας, είπε στους υπαλλήλους ότι η εταιρεία με έδρα το Πεκίνο αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα και πρέπει να εργαστεί για να τα διορθώσει, διαφορετικά «δεν θα υπάρχει διέξοδος».

Τα σχόλια του Liu ήρθαν μόλις εβδομάδες αφότου ο ανταγωνιστής Jack Ma ζήτησε αλλαγή στην Alibaba, καθώς η θεαματική απόδοση του επίσης ανταγωνιστή PDD – του ομίλου πίσω από τον κινεζικό κολοσσό ηλεκτρονικού εμπορίου Pinduoduo και το νεοσύστατο Temu -προκάλεσε νευρικότητα.

Σε μια ανάρτηση στο εσωτερικό φόρουμ του JD.com, ο Liu απάντησε σε σχόλιο εργαζομένου που είχε αναφέρει διάφορα ζητήματα που αντιμετωπίζει η εταιρεία, όπως το πώς λειτουργεί αυτήν τη στιγμή τις προσφορές και την έλλειψη υποστήριξης για εμπόρους που πωλούν στην πλατφόρμα της.

«Μπορεί να ειπωθεί ότι κάθε ένα από τα σημεία “πόνου” της εταιρείας είναι ένα πραγματικό πρόβλημα και πρέπει να αλλάξει», είπε.

«Φυσικά, πολλά προβλήματα προκαλούνται από την κακή μου διαχείριση. Κατηγορώ πολύ τον εαυτό μου», έγραψε ο Liu.

Προέτρεψε τους υπαλλήλους «να μην ξαπλώνουν», ένας όρος κινεζικής αργκό για την απόρριψη μιας εξαντλητικής εργασιακής κουλτούρας υπέρ της επιδίωξης μιας απλής ζωής.

«Ο οργανισμός είναι μεγάλος και αναποτελεσματικός και χρειάζεται χρόνος για να αλλάξει», έγραψε ο Liu, προσθέτοντας ότι τα θεμέλια της εταιρείας παραμένουν σταθερά.

«Πιστεύω ότι θα ανέβουμε από τον πάτο», πρόσθεσε. 

Αυξανόμενος ανταγωνισμός

Τον περασμένο μήνα, ο Ma απάντησε σε ένα εσωτερικό φόρουμ της Alibaba σε σχόλια εργαζομένων σχετικά με ένα ράλι στη μετοχή της PDD.

Στην ανάρτησή του, ο Ma συνεχάρη τον όμιλο PDD για την απόδοσή του, ενώ προέτρεψε τους υπαλλήλους να μοιραστούν «πιο εποικοδομητικά σχόλια και προτάσεις» ως απάντηση στον σκληρό ανταγωνισμό.

Η PDD ανταγωνίζεται επίσης την JD.com, η οποία είναι εδώ και καιρό η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου στην Κίνα μετά την Alibaba. Και οι δύο αναγκάστηκαν να αντιμετωπίσουν μια ιδιαίτερα απότομη άνοδο της PDD τους τελευταίους μήνες, καθώς απολαμβάνει αυξανόμενες πωλήσεις και κέρδη.

Η μετοχή της PDD έχει εκτοξευθεί 75% μέχρι στιγμής φέτος, επιτρέποντάς της να ξεπεράσει την Alibaba σε κεφαλαιοποίηση για πρώτη φορά τον περασμένο μήνα, με τη JD.com να βρίσκεται σε τρίτη θέση, πολύ πιο κάτω από τις άλλες. Εν τω μεταξύ, οι μετοχές της JD.com και της Alibaba έχουν υποχωρήσει 54% και 19% το 2023, αντίστοιχα.

Ο ιδρυτής της PDD Colin Huang έχει ανέβει στην κατάταξη των πλούσιων. Φέτος, ήταν ο ταχύτερα ανερχόμενος στην ετήσια κατάταξη των πλουσιότερων ανθρώπων της Κίνας του Ινστιτούτου Ερευνών Hurun.

Ο Huang έχει ανέβει επτά θέσεις για να γίνει ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος της χώρας, με εκτιμώμενη καθαρή περιουσία 37,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τον Hurun. Το ινστιτούτο εκτιμά ότι ο πλούτος του έχει αυξηθεί κατά 59%, επικαλούμενο την «ανάπτυξη της Pinduoduo στην Κίνα και την επιτυχία της πλατφόρμας Temu» στις Ηνωμένες Πολιτείες.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN

Διαβάστε επίσης: 

Ο μυστηριώδης Κινέζος που ίδρυσε τον κολοσσό Shein

TikTok:  Επενδύει 1,5 δισ. δολάρια για να έχει εκ νέου ηλεκτρονικές αγορές στην Ινδονησία

Η Temu «κλέβει» τη λάμψη της Shein

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News