Business & Finance Τετάρτη 6/12/2023, 14:53
ΙΑΤΑ

Ανέκαμψαν οι αεροπορικές από την πανδημία: Προς ρεκόρ εσόδων το 2023 και το 2024

Ανέκαμψαν οι αεροπορικές από την πανδημία: Προς ρεκόρ εσόδων το 2023 και το 2024

Προς νέο ρεκόρ εσόδων οδεύουν φέτος οι αεροπορικές εταιρείες διεθνώς, ενώ είναι πιθανό να συνεχιστεί το ανοδικό σερί και το νέο έτος, καθώς η βιομηχανία απομακρύνεται όλο και περισσότερο από τα χαμηλά της πανδημίας παρά τα υψηλά επιτόκια δανεισμού.

Σύμφωνα με την Διεθνή Ένωση Εναέριων Μεταφορών (ΙΑΤΑ), τα κέρδη του κλάδου υπολογίζονται σε 23,3 δισ. δολάρια φέτος, υπερδιπλάσια σε σχέση με την πρόβλεψη του Ιουνίου και σχεδόν τέσσερις φορές πάνω από την πρόβλεψη του Ιανουαρίου. Το άλμα αυτό αποδίδεται στην άρση των περιοριστικών μέτρων στην Κίνα.

Εφεξής, η ανάκαμψη από την πανδημία αναμένεται να μετριαστεί, σύμφωνα με την ΙΑΤΑ. Το 2024, τα έσοδα εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 7,6% στα 964 δισ. δολάρια σε σχέση με το φετινό ρεκόρ των 896 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη θα φτάσουν στα 25,7 δισ. δολάρια. Η ένωση προειδοποίησε στο πλαίσιο αυτό ότι τα υψηλότερα επιτόκια δανεισμού ανεβάζουν το κόστος του χρήματος και συρρικνώνουν τα περιθώρια κέρδους.

Βέβαια, η ανάκαμψη δεν θα έχει τον ίδιο ρυθμό σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι αεροπορικές στην Ευρώπη, τη Βόρειο Αμερική και τη Μέση Ανατολή αναμένεται να καταγράψουν περιθώριο κέρδους τουλάχιστον 3,5% το νέο έτος, ενώ στην ευρύτερη περιοχή Ασίας-Ειρηνικού θα είναι λίγο πάνω από το 0. Αντιθέτως, στη Λατινική Αμερική και την Αφρική αναμένεται να παραμείνουν αρνητικά. 

Επίσης, προβλέπεται πτώση στα έσοδα από τις μεταφορές φορτίων. Ειδικότερα, τα έσοδα από τα cargo υπολογίζεται να πέσουν στα 111 δισ. δολάρια το 2024, από την κορύφωση των 210 δισ. δολαρίων το 2021, αλλά υψηλότερα από τα 101 δισ. δολάρια του 2019. 

«Παραμένουμε επιφυλακτικά αισιόδοξοι για το 2024», δήλωσε στην τηλεόραση του Bloomberg ο Willie Walsh, γενικός διευθυντής της ΙΑΤΑ. «Η ανάκαμψη που είδαμε το 2023 ήταν πολύ ενθαρρυντική και θα πρέπει να δίνει στον κλάδο λόγο να είναι αισιόδοξος το επόμενο έτος», συμπλήρωσε.

Σε ό, τι αφορά τον αριθμό των επιβατών, βρίσκεται στο 99% σε σχέση με τα επίπεδα προ πανδημίας. Η ΙΑΤΑ αναμένει περίπου 4,7 δισ. ταξιδιώτες το 2024, ιστορικό υψηλό που ξεπερνά τα 4,5 δισ. του 2019.

Σύμφωνα όμως με τον Walsh, η επιβάρυνση της πανδημίας και οι επακόλουθες χρεοκοπίες «κόστισαν» στον κλάδο τέσσερα χρόνια ανάπτυξης. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Ένα βήμα πιο κοντά στα ιπτάμενα ταξί: Ευρωπαϊκό «ναι» στο τζετ της Lilium

Πώς οι αεροπορικές εταιρείες μειώνουν τον χρόνο των πτήσεων για να εξοικονομήσουν εκατομμύρια

Πού είναι ο D.B. Cooper; Ο αεροπειρατής που πήδηξε με τα λύτρα, το άλυτο μυστήριο και το FBI

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News