Business & Finance Τρίτη 28/11/2023, 17:07
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η πρώτη υπερατλαντική πτήση με βιώσιμα καύσιμα – Ορόσημο για τον κλάδο

Η πρώτη υπερατλαντική πτήση με βιώσιμα καύσιμα – Ορόσημο για τον κλάδο

Απογειώθηκε η πρώτη υπερατλαντική εμπορική πτήση με 100% βιώσιμα καύσιμα (SAF), τα οποία αναμένεται να παίξουν σημαντικό ρόλο στο μέλλον της αεροπλοΐας και τη μείωση των ρύπων στον κλάδο.

Η πτήση, την οποία εκτελεί η Virgin Atlantic με στήριξη από τη βρετανική κυβέρνηση, είναι δοκιμαστική και δεν μεταφέρει τυχαίους επιβάτες. Έχει γεμίσει με 50 τόνους βιώσιμων καυσίμων, εκ των οποίων το 88% προκύπτει από υπολείμματα λίπους και το υπολειπόμενο από απόβλητα της παραγωγής καλαμποκιού στις ΗΠΑ. 

Γενικά, πάντως, τα βιώσιμα καύσιμα μπορεί να δημιουργηθούν από διάφορες πηγές, όπως καλλιέργειες, οικιακά απόβλητα και μαγειρικό λάδι. Θεωρούνται από πολλούς μεγάλη ελπίδα για τη μείωση της χρήσης άνθρακα στον κλάδο της αεροπλοΐας, παρότι εκκρεμεί ακόμη το ζήτημα της επάρκειάς τους, καθώς και της ανανέωσης της τεχνολογίας, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι για τους ρύπους.

Η πτήση της Virgin Atlantic -από το Λονδίνο στη Νέα Υόρκη- αποτελεί ορόσημο για τον κλάδο. Ωστόσο, η πλήρης υιοθέτηση των SAF απέχει ακόμη πολύ, ενώ ακόμη και εάν συμβεί δεν διασφαλίζει ότι ο τομέας της αεροπλοΐας θα καταστεί «πράσινος». Η πτήση «αποδεικνύει ότι τα ορυκτά καύσιμα μπορούν να αντικατασταθούν από βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα», δήλωσε ο Shai Weiss, διευθύνων σύμβουλος της Virgin Atlantic, τονίζοντας όμως ότι δεν υπάρχει επάρκεια και δεδομένου ότι είναι ακριβότερα, θα ανεβάσουν τις τιμές των εισιτηρίων εάν υιοθετηθούν από τις εταιρείες.

Ο ιδρυτής της Virgin, Sir Richard Branson επίσης δήλωσε ότι «θα χρειαστεί κάποιος καιρός, προτού υπάρχουν αρκετά SAF, ώστε να τα αξιοποιούν όλοι», «Αλλά από κάπου πρέπει να ξεκινήσεις», τόνισε στο BBC.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Πώς οι αεροπορικές εταιρείες μειώνουν τον χρόνο των πτήσεων για να εξοικονομήσουν εκατομμύρια

Πού είναι ο D.B. Cooper; Ο αεροπειρατής που πήδηξε με τα λύτρα, το άλυτο μυστήριο και το FBI

Emirates: Παραγγελία «μαμούθ» 52 δισ. δολαρίων για 95 αεροσκάφη Boeing

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News