Business & Finance Πέμπτη 30/11/2023, 22:30
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η μείωση του ΟΠΕΚ+ δεν έπεισε – Παραμένουν οι διαφωνίες

Η μείωση του ΟΠΕΚ+ δεν έπεισε – Παραμένουν οι διαφωνίες

Ο ΟΠΕΚ+ συμφώνησε σε μία απρόσμενη νέα μείωση της παραγωγής του κατά 900.000 βαρέλια ημερησίως, ωστόσο οι τιμές υποχώρησαν καθώς οι traders παρέμειναν επιφυλακτικοί για το εάν η συμφωνία θα μπορέσει να εφαρμοστεί. 

Χώρες μέλη συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Κουβέιτ και Ιράκ, δεσμεύθηκαν σε περαιτέρω μείωση μετά την ολοκλήρωση της διαδικτυακής συνεδρίασης, σύμφωνα με ανακοίνωση του καρτέλ. Η Σαουδική Αραβία υποσχέθηκε να συνεχίσει μονομερώς τη μείωση των 1 εκατ.βαρελιών ημερησίως καθ΄όλη τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου. 

Ωστόσο, οι συναλλασσόμενοι διερωτώνται κατά πόσο οι χώρες θα τηρήσουν αυτές τις μειώσεις, οι οποίες είναι σε εθελοντική βάση. Στο τέλος αυτών των έντονων συζητήσεων, η Ανγκόλα διαμήνυσε ότι θα απορρίψει τις μειωμένες ποσοστώσεις παραγωγής και θα συνεχίσει να διοχετεύει πετρέλαιο στα σημερινά επίπεδα. 

Η τιμή αργού υποχώρησε ενδοσυνεδριακά κατά 1,5% στα 76,67 δολάρια το βαρέλι στη Νέα Υόρκη. 

«Το αργό υποχωρεί επειδή μέχρι στιγμής οι traders δεν έχουν σαφείς ενδείξεις για αξιόπιστες μειώσεις στην παραγωγή που θα μπορούσαν να συνοδεύσουν τις εθελοντικές μειώσεις του Ριάντ και της Μόσχας. Η αγορά είναι μπερδεμένη», αναφέρει ο Μπομπ ΜακΝάλι, πρόέδρος της Rapidan Energy Group. 

Το πετρέλαιο δέχθηκε πιέσεις τους τελευταίους δύο μήνες εν μέσω πληθώρας προσφοράς και επιβράδυνσης της οικονομίας. Η προοπτική αναμένεται να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο το επόμενο έτος, οπότε προβλέπεται να επιβραδυνθεί ακόμη περισσότερο ο ρυθμός αύξησης της ζήτησης για ενέργεια. 

Από τον Ιούλιο, η Σαουδική Αραβία έχει προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση της παραγωγής της κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Το βασίλειο πίεσε τις υπόλοιπες χώρες του καρτέλ να στηρίξουν την προσπάθειά της με δικές τους μειώσεις προκειμένου να ανεβάσουν τις τιμές οι οποίες έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 10% από τα υψηλά του Σεπτεμβρίου. 

Η παραγωγή της Ανγκόλα

Το καρτέλ υποβάθμισε τις ποσοστώσεις παραγωγής της Ανγκόλα κατά 200.000 βαρέλια ημερησίως στα 1,1 εκατ. βαρέλια, όμως η αφρικανική χώρα απέρριψε τη μείωση. 

«Θα συνεχίσουμε να παράγουμε πάνω από τις ποσοστώσεις που όρισε ο ΟΠΕΚ. Δεν είναι θέμα ανυπακοής προς τον ΟΠΕΚ, έχουμε παρουσιάσει τη θέση μας και ο ΟΠΕΚ θα έπρεπε να την λάβει υπόψη», είπε ο εκπρόσωπος της Ανγκόλα στον ΟΠΕΚ Εστεβάο Πέδρο. 

Η σύγκρουση αυτή φέρνει στο προσκήνιο μνήμες από την έξοδο του Εκουαδόρ από το καρτέλ, όταν ο παραγωγός της Λατινικής Αμερικής υποστήριξε ότι θα παραβίαζε τις ποσοστώσεις του το 2017 και τελικά η διαφωνία κατέληξε στην έξοδο της χώρας από τον ΟΠΕΚ. 

Σε μια απρόσμενη επίσης κίνηση, η Βραζιλία θα ενταχθεί στον ΟΠΕΚ+, απόφαση ωστόσο που δεν θα την υποχρεώσει σε υποχρεωτική μείωση της παραγωγής της. Ο υπουργός Ενέργειας της χώρας Αλεξάντερ Σιλβέιρα είπε ότι η Βραζιλία θα μειώσει την παραγωγή της το επόμενο έτος. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Η Βραζιλία θα προσχωρήσει στον ΟΠΕΚ+ χωρίς, όμως, δέσμευση για μείωση της παραγωγής

ΟΠΕΚ: Προκαταρκτική συμφωνία για επιπλέον μείωση παραγωγής πετρελαίου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News