Business & Finance Παρασκευή 24/11/2023, 16:42
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Guindos (ΕΚΤ): Υπάρχουν καθοδικά ρίσκα στην ανάπτυξη της Ευρωζώνης

Guindos (ΕΚΤ): Υπάρχουν καθοδικά ρίσκα στην ανάπτυξη της Ευρωζώνης

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Luis de Guindos, εντοπίζει ρίσκα για την ανάπτυξη της οικονομίας της Ευρωζώνης και εκτιμά ότι μπορεί να υποαποδώσει σε σύγκριση με τις τρέχουσες προβλέψεις.

Ο πληθωρισμός, η επιβράδυνση της παγκόσμιας δυναμικής της οικονομίας και η περιοριστική νομισματική πολιτική δείχνουν ότι η Ευρωζώνη πιθανώς θα παραμείνει στάσιμη το δεύτερο εξάμηνο του 2023, καθώς η ανάπτυξη έχει παρόμοια απόδοση αυτό το τρίμηνο όπως και τους τρεις μήνες μέχρι τον Σεπτέμβριο, δήλωσε ο Guindos σε εκδήλωση στο S’Agaro της Ισπανίας την Παρασκευή. 

«Εάν υπάρξουν αποκλίσεις, η οικονομική ανάπτυξη θα μπορούσε να είναι χαμηλότερη από τις προβλέψεις μας», πρόσθεσε, εντοπίζοντας «καθοδικά ρίσκα».

Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της ΕΚΤ -που δημοσιεύθηκαν τον Σεπτέμβριο- η ευρωζώνη θα αναπτυχθεί κατά 0,7% φέτος και κατά 1% το 2024. Οι εκτιμήσεις αυτές υπερβαίνουν τη μέση εκτίμηση των οικονομολόγων σε έρευνα του Bloomberg. Τα επικαιροποιημένα στοιχεία αναμένονται στη συνεδρίαση της 14ης Δεκεμβρίου. 

Η κεντρική τράπεζα εκτιμάται ότι έχει φτάσει στο αποκορύφωμα του κύκλου νομισματικής σύσφιξης, αν και οι αξιωματούχοι δεν έχουν το ενδεχόμενο να χρειαστούν περισσότερες αυξήσεις για να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός. Η πρόεδρος Christine Lagarde δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι οι αξιωματούχοι μπορούν πλέον να «παρατηρούν με μεγάλη προσοχή» πώς αντιδρά η οικονομία στις αυξήσεις των επιτοκίων κατά 450 μονάδες βάσης που έχουν τεθεί σε ισχύ από τα μέσα του 2022.

Τα στοιχεία της S&P Global αυτή την εβδομάδα δείχνουν υποτονική ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ τον Νοέμβριο, αν και οι πληθωριστικές πιέσεις παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα – αφήνοντας την ΕΚΤ σε δυσάρεστη θέση. Οι επενδυτές αναμένουν επί του παρόντος μια πρώτη μείωση των επιτοκίων ήδη από τον Απρίλιο, αν και οι περισσότεροι αξιωματούχοι έχουν αρνηθεί να συμμετάσχουν σε συζητήσεις σχετικά με το πότε μπορεί να μειωθεί το κόστος δανεισμού. 

Επί του θέματος, ο Guindos επανέλαβε μόνο εάν τα επιτόκια διατηρηθούν στο σημερινό επίπεδο για αρκετό χρονικό διάστημα, θα επιτρέψουν στον πληθωρισμό να επιστρέψει στον τιμή-στόχο του 2%.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Lagarde: Η ΕΚΤ θα παρατηρήσει τώρα τον αντίκτυπο των επιτοκιακών αυξήσεων

F. Villeroy: H ΕΚΤ δεν θα αυξήσει ξανά τα επιτόκια

ΕΚΤ: Επιμονή και επαγρύπνηση τα όπλα στη μάχη κατά του πληθωρισμού

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News