IIF: Στα 307,4 τρισ.δολάρια το παγκόσμιο χρέος – Σε ιστορικά υψηλά στις αναδυόμενες
Στο επίπεδο ρεκόρ των 307,4 τρισ.δολαρίων έφθασε το παγκόσμιο χρέος στο τρίτο τρίμηνο, ενώ η αναλογία χρέους/ΑΕΠ στις αναδυόμενες αγορές άγγιξε ιστορικό υψηλό, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικών (IIF).
To ινστιτούτο εκτιμά ότι το παγκόσμιο χρέος θα αγγίξει τα 310 τρισ.δολάρια έως τα τέλη του έτους, που σημαίνει μία αύξηση άνω του 25% σε πέντε χρόνια και προειδοποιεί ότι μία πιθανή στροφή προς λαϊκιστικά κόμματα θα μπορούσε να ωθήσει το χρέος σε ακόμη πιο υψηλά επίπεδα το επόμενο έτος.
«Εάν κοιτάξουμε το 2024, μία σειρά από εκλογικές αναμετρήσεις και οι συνεχιζόμενες γεωπολιτικές αναταράξεις εγείρουν ανησυχίες για αύξηση του κρατικού δανεισμού, αλλά και για την τήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας σε χώρες όπως ΗΠΑ, Ινδία, Νότια Αφρική και Πακιστάν», αναφέρει το IIF.
«Εάν επίσης οι επικείμενες εκλογές οδηγήσουν σε άνοδο λαϊκιστικών κομμάτων και αντίστοιχων πολιτικών για τον έλεγχο των κοινωνικών εντάσεων, τότε το αποτέλεσμα θα είναι περισσότερος κρατικός δανεισμός και λιγότερη δημοσιονομική πειθαρχία».
Τα δύο-τρίτα από την αύξηση του χρέους στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου προήλθε από ανεπτυγμένες αγορές, όπως ΗΠΑ, Ιαπωνία, Γαλλία και Βρετανία. Σημαντικές αυξήσεις σημειώθηκαν ωστόσο και σε αναδυόμενες αγορές, όπως Κίνα, Ινδία, Βραζιλία και Μεξικό.
Ενώ η παγκόσμια αναλογία χρέους/ΑΕΠ παρέμεινε σταθερή, ξεπέρασε το 255% στις αναδυόμενες αγορές, που σημαίνει 32% πάνω από την αντίστοιχη περίοδο πριν από πέντε έτη, με οδηγό την Ρωσία, την Κίνα, τη Σαουδική Αραβία και τη Μαλαισία.
Το IIF σημειώνει ότι το κρατικό χρέος γνώρισε τη μεγαλύτερη αύξηση στο τρίτο τρίμηνο, ενώ πολύ πάνω από τα προ της πανδημίας επίπεδα παραμένουν και τα ελλείμματα των προϋπολογισμών σε πολλές χώρες.
Ωστόσο, το IIF προειδοποίησε ότι το βάρος του χρέους για νοικοκυριά και επιχειρήσεις εξακολουθεί να μεγαλώνει στις κορυφαίες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και των ΗΠΑ, με επιπτώσεις στα πάντα, από τις εκλογές έως τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
Διαβάστε επίσης:
EIU: Ανησυχίες για τη βιωσιμότητα των χρεών – Έρχονται χρεοκοπίες
Οι πλούσιες χώρες έπεσαν στην παγίδα του χρέους – Οι φόβοι της αγοράς ομολόγων
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News