Business & Finance Τετάρτη 15/11/2023, 12:04
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Centeno (EKT): Αγωνία για την ομαλή προσγείωση της Ευρωζώνης

Centeno (EKT): Αγωνία για την ομαλή προσγείωση της Ευρωζώνης

Το μέλος της ΕΚΤ, Mario Centeno, ένα από τα λεγόμενα «περιστέρια» της Ευρωζώνης, εμφανίστηκε ανήσυχος για το εάν η οικονομία στην περιοχή θα προσγειωθεί ομαλά μετά το έλλειμμα ανάπτυξης τα τελευταία τρίμηνα.

Η επιθετικότητα που επέδειξε η ΕΚΤ στη νομισματική της πολιτική έχει βαρύνει την οικονομία προκαλώντας συρρίκνωση το τρίτο -όπως επιβεβαίωσαν χθες τα τελικά στοιχεία της Eurostat- ενώ αναμένεται να μείνει στάσιμη τους τελευταίους τρεις μήνες του έτους. Ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ Mario Draghi δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η ευρωζώνη είναι «σχεδόν βέβαιο» ότι θα υποστεί ύφεση μέχρι το τέλος του 2023.

«Οι αριθμοί δεν ήταν σπουδαίοι, 0, 0,1, -0,1 σε τριμηνιαία βάση για πέντε συνεχόμενα τρίμηνα δημιουργούν μια μικρή ανησυχία για το αν θα δούμε μια ήπια προσγείωση», δήλωσε ο Centeno στην τηλεόραση του Bloomberg. «Αυτή η στασιμότητα της Ευρωζώνης είναι φυσικά πηγή ανησυχίας για όλους», πρόσθεσε ο Πορτογάλος κεντρικός τραπεζίτης. «Θα βοηθήσει να μειωθεί ο πληθωρισμός, αυτό είναι σίγουρο».

Μετά από έναν κύκλο σύσφιγξης ρεκόρ, η ΕΚΤ βρίσκεται τώρα πιθανότατα στο ανώτατο όριο των επιτοκίων και αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένης της προέδρου Christine Lagarde, έχουν υποννοήσει ότι το επιτόκιο καταθέσεων θα παραμείνει στο 4% μέχρι και το 2024. Οι αγορές είναι λιγότερο σίγουρες, ποντάροντας σε μειώσεις ήδη από τον Απρίλιο. 

Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ είναι ο ασθενέστερος των τελευταίων δύο και πλέον ετών, αν και με 2,9% εξακολουθεί να είναι πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ για 2%. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν προειδοποιήσει για ένα δύσκολο «τελευταίο μίλι» επιστροφής στη σταθερότητα των τιμών, καθώς αποσύρεται η κρατική βοήθεια για την αντιμετώπιση της κρίσης του κόστους ζωής και αυξάνονται οι μισθοί των εργαζομένων.

Ο αντιπρόεδρο της ΕΚΤ Luis de Guindos είχε προειδοποιήσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι ο πληθωρισμός θα δει μια προσωρινή άνοδο τους επόμενους μήνες.
Ο Centeno δήλωσε ότι η σύγκλιση προς τον στόχο της κεντρικής τράπεζας θα είναι πιο αργή από εδώ και στο εξής.

«Τον Νοέμβριο, εξακολουθούμε να περιμένουμε ένα πολύ καλό νούμερο για τον πληθωρισμό, αλλά στη συνέχεια θα υπάρξει αυτό που θα αποκαλούσα αντίσταση», είπε. «Γνωρίζουμε την αιτία: υπάρχει μια μικρή άνοδος του πληθωρισμού που προέρχεται από την ενέργεια».

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Ποιες χώρες «σκότωσαν» τον πληθωρισμό – Τα μαθήματα που μας δίνουν

Lagarde: Τα τρέχοντα επιτόκια μπορούν να οδηγήσουν σε πτώση των τιμών

ΕΚΤ: Πατάει «φρένο» στις επιτοκιακές αυξήσεις

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News