Business & Finance Τετάρτη 15/11/2023, 07:10
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η WeWork είναι η κορυφή του παγόβουνου: Έρχεται κύμα χρεοκοπιών στη Wall Street

Η WeWork είναι η κορυφή του παγόβουνου: Έρχεται κύμα χρεοκοπιών στη Wall Street

Έπειτα από μία ταραχώδη τετραετία, η WeWork, ο κολοσσός που πρόσφερε σε νεοφυείς επιχειρήσεις και ιδιώτες υπερσύγχρονους χώρους για να κυνηγήσουν τα επιχειρηματικά τους όνειρα, υπέβαλε αίτημα πτώχευσης, έχοντας χρέη 2,9 δισ. δολαρίων. Πολλοί αναλυτές και παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η κατάρρευση της WeWork δεν είναι μεμονωμένη περίπτωση και ότι επίκεινται μαζικές χρεοκοπίες εταιρειών στις ΗΠΑ, ακολουθώντας το ίδιο μοτίβο.

Ειδικότερα, οι μετοχές της WeWork έχουν χάσει τουλάχιστον το 99% της αξίας τους από το ντεμπούτο της εταιρείας στο αμερικανικό χρηματιστήριο το 2021. Έχοντας πλέον «κάψει» δυσθεώρητο ποσό χρημάτων, κατέφυγε πριν από μερικές ημέρες σε προστασία από τους πιστωτές, αναζητώντας τρόπους εξυγίανσης του ισολογισμού της.

«Η χρεοκοπία της WeWork είναι απλώς η αρχή και αναμένουμε πολλές ακόμη εταιρείες ζόμπι να υποβάλουν αιτήσεις χρεοκοπίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο David Trainer, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας επενδυτικής έρευνας New Constructs. Ο ίδιος εκτίμησε ότι υπάρχουν εκατοντάδες τέτοιες εταιρείες ζόμπι, εκ των οποίων πολλές μπήκαν στο χρηματιστήριο το 2021, όταν έγινε η έκρηξη στα IPO.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η WeWork εξέπεμπε σημάδια κινδύνου από νωρίς. Το 2019 αποτιμήθηκε στα 47 δισ. δολάρια, που θα την καθιστούσε το «γελοιωδέστερο IPO» της χρονιάς, σχολίασε ο Trainer. Ωστόσο, το 2021, λίγο πριν την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο, η αποτίμησή της αναθεωρήθηκε σημαντικά, περίπου στα 10 δισ. δολάρια.

Έρχεται τσουνάμι χρεοκοπιών

Πολλοί από όσους παρακολουθούν την αγορά έχουν προειδοποιήσει για κύμα χρεοκοπιών στις ΗΠΑ και σοβαρές οικονομικές πιέσεις λόγω των «σφιχτών» χρηματοοικονομικών συνθηκών και των υψηλών επιτοκίων δανεισμού, τα οποία επιβαρύνουν τις επιχειρήσεις με υψηλά χρέη.

Οι αποδόσεις των ομολόγων, που επηρεάζουν το κόστος δανεισμού, έχουν αποκλιμακωθεί, αφότου άγγιξαν υψηλό 16 ετών πριν από μερικές εβδομάδες. Ωστόσο, οι επενδυτές εξακολουθούν να αναμένουν ότι τα επιτόκια δανεισμού θα παραμείνουν υψηλότερα για περισσότερο καιρό, το οποίο μπορεί να προκαλέσει προβλήματα για τις εταιρείες με συσσωρευμένα χρέη.

Η εταιρεία Charles Swab αναμένει ότι οι χρεοκοπίες θα αρχίσουν να μειώνονται κάποια στιγμή από αυτή την περίοδο έως το τέλος του πρώτο τριμήνου του 2024. Η Fitch προβλέπει ότι η αθέτηση πληρωμών σε ομόλογα υψηλών αποδόσεων θα φτάσουν το 4,5-5% μέχρι το τέλος του έτους, ενώ η Bank of America υπολογίζει ότι το 2024 θα υπάρξουν προβληματικά χρέη 46 δισ. δολαρίων, όσο πληθαίνουν οι εταιρικές χρεοκοπίες.

«Οι επενδυτές πρέπει να εστιάσουν σε εταιρείες, οι οποίες παράγουν πράγματι χρήματα και έχουν βιώσιμα επιχειρηματικά μοντέλα. Το να καις χρήματα δεν είναι επιχειρηματικό μοντέλο», δήλωσε ο Trainer.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Business Insider

Διαβάστε επίσης:

Ντόμινο πτωχεύσεων στις ΗΠΑ – Γιατί «γονατίζουν» οι μεγάλες επιχειρήσεις

Η εταιρεία του μόλις χρεοκόπησε, ο ίδιος παραμένει δισεκατομμυριούχος

Ήταν η εταιρεία των 47 δισ. – Τώρα κήρυξε πτώχευση με χρέη 2,9 δισ.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News