Business & Finance Πέμπτη 9/11/2023, 13:14
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σύμφωνο Σταθερότητας: Εντεινόμενες προσπάθειες με ορίζοντα Ιουνίου

Σύμφωνο Σταθερότητας: Εντεινόμενες προσπάθειες με ορίζοντα Ιουνίου

Με δεδομένη τη μη συναίνεση ως προς το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας στο σημερινό Ecofin, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire δείχνει διάθεση να εντείνει τις προσπάθειες για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης με την Γερμανία σχετικά με τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες που θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για μια συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο ίδιος δήλωσε ότι σχεδιάζει να επισκεφτεί το Βερολίνο τις επόμενες μέρες για συνομιλίες με τον Γερμανό ομόλογό του, Christian Lindner. Ο Le Maire πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους, τονίζοντας ότι «διακυβεύεται ολόκληρη η αξιοπιστία της ΕΕ». «Εργαζόμαστε πολύ σκληρά με τον Christian και τη γερμανική ομάδα», δήλωσε ο Le Maire. «Κάνουμε πρόοδο. Το κλίμα είναι εξαιρετικό. Κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση».

Ο Lindner, μιλώντας λίγο μετά τον Γάλλο υπουργό, δήλωσε ότι έχει σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος και ότι είναι πιο αισιόδοξος για την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας φέτος, αν και πρόσθεσε ότι χρειάζεται πολύ περισσότερη δουλειά. «Μια γαλλογερμανική πρωτοβουλία θα μπορούσε να οδηγήσει σε αμοιβαία κατανόηση μεταξύ όλων των κρατών μελών», δήλωσε. «Τώρα πρόκειται για αριθμούς, όχι μόνο για εργαλεία». 

Οι δημοσιονομικοί κανόνες που περιορίζουν το χρέος και τα ελλείμματα και δεσμεύουν τα μέλη της Ευρωζώνης ανεστάλησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης, ώστε να δοθεί στις κυβερνήσεις περιθώριο για δαπάνες. Το Σύμφωνο Σταθερότητας επανέρχεται σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου, αλλά οι πρωτεύουσες επιθυμούν να θέσουν σε εφαρμογή μια νομοθετική μεταρρύθμιση πριν από τις εκλογές για το κοινοβούλιο της ΕΕ τον Ιούνιο.

Η πρόταση της Κομισιόν και η ισπανική πρωτοβουλία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τον Απρίλιο να δοθεί μεγαλύτερη ευελιξία στα κράτη μέλη για να αποφασίσουν την πορεία προσαρμογής του χρέους τους, ενισχύοντας παράλληλα τους ελέγχους των συμφωνηθέντων στόχων. Ωστόσο, η πρόοδος έχει αποδειχθεί δύσκολη, καθώς μια ομάδα χωρών με επικεφαλής τη Γερμανία είναι επιφυλακτική ως προς την παροχή υπερβολικής διακριτικής ευχέρειας σε κυβερνήσεις που δυσκολεύτηκαν να ελέγξουν τις δημόσιες δαπάνες στο παρελθόν.

Η Ισπανία, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, υπέβαλε ένα νέο συμβιβαστικό έγγραφο ή τη λεγόμενη «ζώνη προσγείωσης». Μια προσθήκη είναι ότι τα έργα που σχετίζονται με τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης θα ληφθούν υπόψη εάν τα κράτη μέλη χρειαστεί να αναπληρώσουν τις δημοσιονομικές προσαρμογές εντός του συμφωνημένου χρονοδιαγράμματος. Για να αμβλυνθούν οι ανησυχίες των χωρών που δεν έχουν ζητήσει δάνεια ανάκαμψης, η πρόταση προσθέτει ότι θα ληφθεί υπόψη και η εθνική συγχρηματοδότηση των έργων που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ, σύμφωνα με το έγγραφο που είδε το Bloomberg.

Ο Lindner εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η ιδέα των εγγυήσεων και των κριτηρίων αναφοράς σχετικά με τους δείκτες χρέους προς ΑΕΠ και τα ετήσια ελλείμματα περιλαμβάνεται πλέον στις προτάσεις, κάνοντας λόγο για ένα ουσιαστικό βήμα προς τα εμπρός.

Ο Le Maire δήλωσε ότι είναι σημαντικό να βρεθεί μια ισορροπία μεταξύ της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και των επενδύσεων στην πράσινη μετάβαση και την άμυνα, ώστε η Ευρώπη να παραμείνει μια ισχυρή οικονομική δύναμη. Ωστόσο, αρνήθηκε να σχολιάσει τις τεχνικές παραμέτρους των διαπραγματεύσεων με τον Γερμανό ομόλογό του.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Deutsche Welle: Nέα κρίση χρέους απειλεί την ευρωζώνη

Επιστρέφει από το 2024 το Σύμφωνο Σταθερότητας. Η επόμενη ημέρα της δημοσιονομικής πολιτικής στην ΕΕ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News