Business & Finance Τετάρτη 8/11/2023, 17:06
ETC

Προς νέο ρεκόρ αεροπορικών αφίξεων η Ελλάδα – Μικρός ο αντίκτυπος των πυρκαγιών

Προς νέο ρεκόρ αεροπορικών αφίξεων η Ελλάδα – Μικρός ο αντίκτυπος των πυρκαγιών

Ανάμεσα στις λίγες ευρωπαϊκές χώρες με υψηλότερο αριθμό τουριστικών αεροπορικών αφίξεων από το 2019 συγκαταλέγεται η Ελλάδα το εννεάμηνο του 2023, σύμφωνα με σχετική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών (ETC). Παρότι ο αριθμός των πτήσεων στην Ευρώπη έχει βελτιωθεί σε σχέση με τα χρόνια που ακολούθησαν την επέλαση της πανδημίας, η ETC αναμένει ανάκαμψη σε ολόκληρη την ήπειρο το 2024. 

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της ETC, οι αφίξεις σε περίπου έναν από τους τους τρεις προορισμούς ξεπερνούν τα επίπεδα του 2019 και βρίσκονται ιδίως στη Νότια Ευρώπη και τη Μεσόγειο. Για παράδειγμα, η Σερβία με αύξηση 15%, το Μαυροβούνιο (14%), η Πορτογαλία (11%), η Τουρκία (8%), η Μάλτα και η Ελλάδα (αμφότερες 7%). Ώθηση έδωσαν οι επιδόσεις του καλοκαιριού, οι οποίες δεν φαίνεται να επηρεάστηκαν σημαντικά από τις καταστροφικές πυρκαγιές. Σύμφωνα με την έκθεση, αυτό αποδίδεται στα τουριστικά πακέτα, για τα οποία οι τουρίστες προπληρώνουν -πολλές φορές σε τιμή προσφοράς- αρκετό καιρό νωρίτερα. Βέβαια, η ETC αναφέρει πως μπορεί να υπήρξαν ακυρώσεις σε κρατήσεις τελευταίας στιγμής, με τους τουρίστες όμως να κλείνουν διακοπές άμεσα σε άλλες περιοχές ή να αναβάλλουν τις εξορμήσεις για περιόδους με χαμηλότερη ζήτηση.

Αντιθέτως, βραδύτερη τουριστική ανάκαμψη εμφανίζουν οι χώρες που συνορεύουν τη Ρωσία και την Ουκρανία, οι οποίες πριν τον πόλεμο στηρίζονταν σε Ρώσους τουρίστες. Μεγαλύτερη απόκλιση από τα επίπεδα του 2019 εμφανίζει η Εσθονία (πτώση 27% στο εννεάμηνο), η Λετονία (-30%) και η Λιθουανία (-33%).

Πώς επηρεάζει η ακρίβεια και η γεωπολιτική αστάθεια

Συνολικά, οι αφίξεις στην Ευρώπη είναι μόλις 3,2% κάτω από τα επίπεδα του 2019 και η ανάκαμψη συνεχίστηκε δυναμικά το καλοκαίρι, παρά τον υψηλό πληθωρισμό, το υψηλό κόστος διαβίωσης, τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τις απεργίες στους αερομεταφορείς.

Ωστόσο, σύμφωνα πάντοτε με την έκθεση της ETC, η γεωπολιτική αστάθεια συνεχίζει να επιβαρύνει τις προοπτικές του ευρωπαϊκού τουριστικού κλάδου. Ο πόλεμος στην Ουκρανία επηρεάζει τις αφίξεις στην ανατολική Ευρώπη και η ανάφλεξη του Μεσανατολικού αναμένεται να προκαλέσει τριγμούς στις αφίξεις ιδίως σε προορισμούς, που προτιμούν οι Ισραηλινοί, όπως η Γαλλία, η Τουρκία και η Ρουμανία.

Οι τουριστικές αφίξεις αναμένεται συνεχίσουν την αναπτυξιακή τους πορεία στο τρέχον τρίμηνο, αν και σε βραδύτερο ρυθμό. Σύμφωνα με την έκθεση της ETC, ανήλθαν περίπου στο 65% του επιπέδου του 2019 στο εννεάμηνο και αναμένεται να φτάσουν στο 91% μέχρι το τέλος του έτους. Εκτιμάται ότι θα φτάσουν τα προπανδημικά επίπεδα το 2024, έναν χρόνο νωρίτερα σε σχέση με την αρχική εκτίμηση.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Με 45 ευρώ το βράδυ ταξίδεψαν οι Ελληνες το 2022 – Με 87 ευρώ οι Ευρωπαίοι

Οι «χρυσοφόρες» περιοχές του Airbnb στο κέντρο της Αθήνας

ΤτΕ: Ηρθαν 22,5 εκατ. τουρίστες στο 8μηνο – Στα 14,66 δισ. ευρώ οι εισπράξεις

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News