ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Οι «χρυσοφόρες» περιοχές του Airbnb στο κέντρο της Αθήνας

Οι «χρυσοφόρες» περιοχές του Airbnb στο κέντρο της Αθήνας

Μηνιαία έσοδα 3.200 ευρώ κατά μέσον όρο εξασφάλισαν κατά το φετινό τρίτο τρίμηνο (Ιούλιος – Σεπτέμβριος) τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης στη δημοφιλέστερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας, το εμπορικό τρίγωνο, δηλαδή περιοχές όπως η Πλάκα και το Μοναστηράκι. Αντίστοιχα, στο γειτονικό Κουκάκι το μέσο μηνιαίο εισόδημα διαμορφώθηκε σε 3.010 ευρώ, καταδεικνύοντας και τον λόγο για τον οποίο οι κατοικίες στις παραπάνω περιοχές είναι περιζήτητες μεταξύ των επενδυτών, Ελλήνων και ξένων.

Πρόκειται για έσοδα που είναι περίπου τρεις φορές υψηλότερα σε σχέση με τη μακροχρόνια μίσθωση, εξηγώντας και τη μεγάλη απήχηση της δραστηριότητας της βραχυχρόνιας μίσθωσης μεταξύ των ιδιοκτητών διαμερισμάτων και κατοικιών στα σημεία αυτά. Είναι χαρακτηριστικό ότι το μέσο εισόδημα από ενοίκιο, μέσω μακροχρόνιας μίσθωσης στο κέντρο της Αθήνας και δη στις περιοχές αυτές, δεν ξεπερνάει τα 1.000-1.200 ευρώ (περίπου 10-12 ευρώ/τ.μ.) κι αυτό το ποσό αφορά κατοικίες ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και ανακαινισμένες.

Οι «χρυσοφόρες» περιοχές του Airbnb στο κέντρο της Αθήνας-1

Συνολικά στο κέντρο της Αθήνας το μέσο μηνιαίο εισόδημα από τη βραχυχρόνια μίσθωση το φετινό τρίτο τρίμηνο ανήλθε σε 2.375 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 56% σε σχέση με το 2019, αλλά και 4% συγκριτικά με το 2022. Παραμένει όμως και 25% χαμηλότερο σε σχέση με τα πιο δημοφιλή σημεία. Είναι λοιπόν σαφές ότι συνοικίες όπως το Κουκάκι και συνολικά το εμπορικό τρίγωνο έχουν πλέον ξεκάθαρα τουριστικό χαρακτήρα, κάτι απολύτως αναμενόμενο, λόγω της εγγύτητάς τους με τα αξιοθέατα της Αθήνας και δη την Ακρόπολη. Πρόκειται άλλωστε για ένα πανευρωπαϊκό φαινόμενο, που παρατηρείται σε όλες σχεδόν τις πόλεις με έντονο τουριστικό ενδιαφέρον, όπως π.χ. το Παρίσι, η Ρώμη και η Βαρκελώνη.

Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν με βάση τα δεδομένα της ζήτησης, της πληρότητας και της μέσης τιμής ανά διανυκτέρευση, που ανέλυσε για λογαριασμό της «Κ» η εταιρεία ερευνών βραχυχρόνιων μισθώσεων AirDNA (www.airdna.co).

Ειδικότερα, στο εμπορικό τρίγωνο κατά το φετινό τρίτο τρίμηνο η μέση τιμή ανά διανυκτέρευση ανήλθε σε 133 ευρώ, αυξημένη κατά 11% σε σχέση με πέρυσι και κατά 28% συγκριτικά με το 2019. Αντίστοιχα η μέση πληρότητα παρέμεινε σταθερή συγκριτικά με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, σε 80,3%, αλλά αυξημένη κατά 14% σε σχέση με το 2019, δείγμα της σημαντικά υψηλότερης ζήτησης. Στο πλαίσιο αυτό, το μέσο εισόδημα ανά διαθέσιμο ακίνητο ανήλθε σε 106,9 ευρώ, κάτι που μεταφράζεται σε μηνιαία έσοδα 3.200 ευρώ.

Ανάλογα είναι τα μεγέθη και για τη δεύτερη δημοφιλέστερη συνοικία, το Κουκάκι, όπου το μέσο εισόδημα ανά ακίνητο διαμορφώνεται σε 100,3 ευρώ, καταγράφοντας μάλιστα εντυπωσιακή αύξηση κατά 65% σε σχέση με το 2019. Αυτό οφείλεται τόσο στην άνοδο της μέσης πληρότητας φέτος σε 78,3%, έναντι 70,7% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019, όσο και στην αύξηση της μέσης τιμής ανά διανυκτέρευση σε 128 ευρώ, έναντι 86,15 ευρώ.

Οπως αντιλαμβάνεται κανείς, η σημαντική αύξηση των μηνιαίων εσόδων έχει ενισχύσει και την προσφορά καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της AirDNA, στο Κουκάκι εντοπίζονται σήμερα 1.172 διαθέσιμα ακίνητα (με τουλάχιστον μία κράτηση κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα), ενώ στο εμπορικό τρίγωνο το αντίστοιχο μέγεθος ανέρχεται σε 2.259. Μάλιστα, πρόκειται για αύξηση κατά 20% και 7% αντίστοιχα σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό αριθμό καταλυμάτων (977 και 2.107 αντίστοιχα).

Αθροιστικά, οι δύο αυτές περιοχές συγκεντρώνουν συνολικά 3.431 καταλύματα ή 27,3% του συνόλου των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης στο κέντρο της Αθήνας. Μάλιστα, είναι και από τα λίγα σημεία όπου παρατηρείται αύξηση του αριθμού των ακινήτων που είναι αναρτημένα στις ψηφιακές πλατφόρμες, σε σχέση και με το 2019. Στον αντίποδα, η συνολική τάση, με βάση την προσφορά, είναι πτωτική. Ειδικότερα, στο σύνολο του κέντρου της Αθήνας εντοπίζονται 12.548 καταλύματα, αριθμός που ναι μεν είναι υψηλότερος κατά 14% σε σχέση με πέρυσι, αλλά παραμένει και 4% μικρότερος έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2019. Τότε είχε καταγραφεί ιστορικό υψηλό με 13.030 καταλύματα. Εκτοτε και ιδίως κατά την περίοδο της πανδημίας, αρκετοί ιδιοκτήτες επέλεξαν να αποχωρήσουν από τη βραχυχρόνια μίσθωση και να συνάψουν συμβόλαια μακροχρόνιας μίσθωσης. Σήμερα, με δεδομένο ότι και οι τιμές των ενοικίων έχουν διατηρήσει την ανοδική τους πορεία, οι ιδιοκτήτες αυτοί προτιμούν να παραμείνουν στη μακροχρόνια μίσθωση, με εξαίρεση ασφαλώς τα ακίνητα που βρίσκονται στις δημοφιλέστερες συνοικίες για τους ξένους επισκέπτες.

Διαβάστε επίσης: 

Πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης: Φέρνουν περίπου 8 δισ. στην οικονομία

Ακίνητα: Ποιοι παράγοντες ανεβάζουν τις τιμές – Ο ρόλος του Airbnb

Αλλάζει η αγορά ακινήτων: Ο νέος οδικός χάρτης για αγοραπωλησίες και βραχυχρόνιες μισθώσεις

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News