Business & Finance Τρίτη 10/10/2023, 20:39
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Προειδοποιεί για αυξημένους κινδύνους από την αγορά κρατικού χρέους

ΔΝΤ: Προειδοποιεί για αυξημένους κινδύνους από την αγορά κρατικού χρέους

Έκκληση στις ρυθμιστικές αρχές απηύθυνε το ΔΝΤ προκειμένου να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στην απειλή των αυξανόμενων ομολογιακών αποδόσεων, καθώς η συνεχιζόμενη αύξηση του κόστους δανεισμού παγκοσμίως πυροδοτεί αυξημένους κινδύνους στις χρηματοοικονομικές αγορές. 

«Όταν βλέπεις μεγάλες κινήσεις που γίνονται ραγδαία, αυτό έχει τη δυναμική να πυροδοτήσει μεταβλητότητα, επειδή οι συμμετέχοντες στην αγορά θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουν τη θέση τους», ανέφερε ο Τόμπιας Άντριαν, επικεφαλής του τμήματος νομισματικής πολιτικής και αγορών κεφαλαίου του Ταμείου. 

Τα σχόλια αυτά λαμβάνουν χώρα μετά από πολλές εβδομάδες έντονης μεταβλητότητας στις τιμές των αμερικανικών κρατικών ομολόγων. Η απόδοση του 30ετούς αμερικανικού ξεπέρασε το 5% την προηγούμενη εβδομάδα, αγγίζοντας υψηλό 16 ετών, καθώς τα ιδιαίτερα ισχυρά στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ αύξησαν την πιθανότητα νέων επιτοκιακών αυξήσεων από την Fed. 

O Άντριαν είναι ιδιαίτερα ανήσυχος για την έκθεση των τραπεζών, ειδικά αυτών που επλήγησαν σκληρά από την κατάρρευσηη της Silicon Valley Bank στις αρχές του έτους. Παρότι το πρόσφατο sell off δεν μεταφράζεται ακόμη σε σημαντική διεύρυνση των πιστωτικών spreads, αυτό θα μπορούσε να πυροδοτήσει διεύρυνση έως ένα βαθμό, ανέφερε ο αξιωματούχος. 

Ωστόσο, θα υπάρξουν ολοένα και μεγαλύτερες πιέσεις στις τράπεζες, σημείωσε και γι΄αυτό προέτρεψε σε πιο ισχυρή εποπτική δράση. Μία επώδυνη παγκόσμια ύφεση και επανεμφάνιση του πληθωρισμού που μπορεί να οδηγήσει τις κεντρικές τράπεζες σε περαιτέρω άνοδο των επιτοκίων θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο 215 πιστωτικούς ομίλους που εκπροσωπούν το 42% του παγκόσμιου τραπεζικού ενεργητικού. Και αρκετόί συστημικά σημαντικοί πιστωτικοί όμιλοι σε Κίνα, Ευρώπη και ΗΠΑ θα μπορούσαν να επηρεαστούν, σύμφωνα με το ΔΝΤ. 

Παρά τα τρωτά αυτά, ο Άντριαν κάλεσε τις κεντρικές τράπεζες να παραμείνουν σταθερές στη δέσμευσή τους να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στο στόχο με σταθερό τρόπο. Σημείωσε δε ότι οι νομισματικές αρχές είναι καλά προετοιμασμένες να διαχειριστούν τη μεταβλητότητα και την αστάθεια στις χρηματοοικονομικές αγορές με άλλα εργαλεία. 

Ακόμη μία ανησυχία του ΔΝΤ είναι η συσσώρευση της μόχλευσης στην αμερικανική αγορά κρατικών ομολόγων, όπου οι επενδυτές αγοράζουν 10ετεις τίτλους και πωλούν τα συνδεδεμένα με αυτούς προθεσμιακά συμβόλαια σε μία προσπάθεια να καρπωθούν τη διαφορά της τιμής. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

 

Διαβάστε επίσης:

Holzmann (ΕΚΤ): Αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέες αυξήσεις επιτοκίων

ΔΝΤ: Ανάπτυξη 2,5% φέτος και 2% το 2024 στην Ελλάδα – Ασθενέστερη η παγκόσμια οικονομία

ΔΝΤ: Προτείνει ελάχιστο παγκόσμιο φόρο στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News