Business & Finance Δευτέρα 25/09/2023, 21:36
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Σχέδιο 14 σημείων για την τόνωση των κατασκευών

Γερμανία: Σχέδιο 14 σημείων για την τόνωση των κατασκευών

Ο κυβερνών συνασπισμός της Γερμανίας δεσμεύθηκε να απλοποιήσει τους κανονιστικό πλαίσιο για τα νέα κτίσματα και παράλληλα να ενισχύσει τις δημόσιες επενδύσεις σε μία προσπάθεια να δώσει ώθηση στον κλάδο κατασκευών και στην ανέγερση νέων προσιτών κατοικιών. 

Το ρυθμιστικό πλαίσιο θα πρέπει να «παγώσει» καθώς η κατασκευαστική δραστηριότητα θα πρέπει να επεκταθεί μαζικά, όπως ανέφερε ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς προτού ξεκινήσει συζητήσεις με αξιωματούχους του κατασκευαστικού κλάδου στο Βερολίνο. Στο πλαίσιο αυτό, παρουσίασε μία δέσμη μέτρων 14 σημείων, συμπεριλαμβανομένης της παράτασης των υφιστάμενων προγραμμάτων στήριξης για την ανέρερση κατοικιών, παροχής κινήτρων για την αντικατάσταση των απηρχαιωμένων συστημάτων θέρμανσης και σχεδίων για τη μετατροπή ακινήτων που ήταν για επαγγελματική χρήση σε οικιστικά συγκροτήματα. 

Η κυβέρνηση θα αναβάλει επίσης επ΄αόριστον την υιοθέτηση πιο αυστηρών περιβαλλοντικών προδιαγραφών για νέα κτίρια, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ. 

«Οι παραγγελίες καταρρέουν και για πολλές οικογένειες, το όνειρο να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι φαίνεται να εξανεμίζεται. Όλα αυτά, σε μία περίοδο που οι κατοικίες σπανίζουν και έχουν γίνει πολύ ακριβές. 

Τα αυξανόμενα επιτόκια και οι υψηλές τιμές πρώτων υλών έχουν αυξήσει δραματικά το κόστος κατασκευής σπιτιών και δανεισμού για τις κατασκευαστικές, οδηγώντας σε μία σειρά πτωχεύσεων μεταξύ των γερμανών κατασκευαστών στέγης στη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας. 

Περισσότερες από ένα-πέμπτο των επιχειρήσεων στον κατασκευαστικό κλάδο έχουν ανακοινώσει ακυρώσεις παραγγελιών τον Αύγουστο – πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από το 1991, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου Ifo. Περίπου το 12% έχει γνωστοποιήσει ότι αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες. 

Τα σπίτια δεν είναι επαρκή

Οι τιμές κατοικιών στη Γερμανία υποχώρησαν 9,9% στο δεύτερο τρίμηνο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, που σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη πτώση από το 2000, σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία. Η πτώση έγινε ακόμη πιο αισθητή στις μεγαλύτερες πόλεις. 

Οι εκπρόσωποι του κατασκευαστικού κλάδου δέχθηκαν αρκετά συγκρατημένα τα νέα σχέδια της κυβέρνησης. Ο Βόλφγκανγκ Σούμπερτ-Ράαμπ, αντιπρόεδρος της ZDB, είπε ότι χρειάζονται πολύ περισσότερα να γίνουν και ζήτησε να γίνει και νέα συνάντηση το Δεκέμβριο. 

«Τα προγραμματισμένα σχέδια για επιπλέον επενδύσεις είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, όμως δεν είναι επαρκή», συμπλήρωσε. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News