Business & Finance Τρίτη 19/09/2023, 16:08
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καναδάς Επιτάχυνση του πληθωρισμού στο 4%

Καναδάς Επιτάχυνση του πληθωρισμού στο 4%

Ο πληθωρισμός στον Καναδά επιταχύνθηκε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, αλλά η άνοδος οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις υψηλότερες τιμές της βενζίνης.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 4% τον Αύγουστο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, καταγράφοντας τον ταχύτερο ρυθμό αύξησης από τον Απρίλιο, μετά από αύξηση 3,3% τον Ιούλιο, όπως ανέφερε η Στατιστική Υπηρεσία του Καναδά την Τρίτη στην Οτάβα. Η αύξηση αυτή είναι ανώτερη από τη μέση εκτίμηση για 3,8% σε έρευνα του Bloomberg. Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης αυξήθηκε κατά 0,4%, διπλάσιο ποσοστό από τις προσδοκίες.

Αυτή είναι η πρώτη από τις δύο εκθέσεις για τον πληθωρισμό πριν από την επόμενη απόφαση της Τράπεζας του Καναδά για τα επιτόκια στις 25 Οκτωβρίου, όταν η πλειοψηφία των οικονομολόγων σε έρευνα του Bloomberg αναμένει ότι ο διοικητης Tiff Macklem και οι αξιωματούχοι του θα διατηρήσουν το κόστος δανεισμού σταθερό στο 5%.

Τις τελευταίες εβδομάδες στον Καναδά πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων επιβραδύνουν την οικονομία. Η αγορά εργασίας πρόσθεσε λιγότερες θέσεις εργασίας από τα κέρδη στην απασχόληση λόγω της αύξησης του πληθυσμού που οφείλεται στη μετανάστευση τον Αύγουστο, ενώ τα προκαταρκτικά στοιχεία έδειξαν ότι το ΑΕΠ παρέμεινε στάσιμο τον Ιούλιο, μετά από μια απροσδόκητη συρρίκνωση το δεύτερο τρίμηνο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News