Business & Finance Τετάρτη 13/09/2023, 09:46
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σιγκαπούρη: Μπορεί να διατηρήσει τη φήμη του ασφαλούς οικονομικού καταφυγίου της Ασίας;

Σιγκαπούρη: Μπορεί να διατηρήσει τη φήμη του ασφαλούς οικονομικού καταφυγίου της Ασίας;

Μια ζεστή μέρα του Αυγούστου, η αστυνομία της Σιγκαπούρης έφτασε σε μια από τις πιο περίεργες διευθύνσεις της πόλης, πέρασε από ένα μίνι γήπεδο γκολφ στην αυλή και μπήκε μέσα. Σε σπίτια σε όλη την πόλη -πάντα στις πιο πλούσιες γειτονιές- επαναλαμβάνονταν παρόμοιες σκηνές καθώς η αστυνομία συγκέντρωνε άτομα που υποπτευόταν ότι ανήκαν σε κύκλωμα ξεπλύματος μαύρου χρήματος δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Μόλις ανέβηκαν στον επάνω όροφο, οι αστυνομικοί χτύπησαν την πόρτα της κρεβατοκάμαρας. Όταν μπήκαν μέσα, ο Su Haijin, ένας 40χρονος άνδρας κινεζικής, καμποτζιανής και κυπριακής υπηκοότητας, είχε φύγει. Αλλά όχι πολύ μακριά. Όταν άκουσε την αστυνομία, ο Su είχε εκτοξευθεί από το μπαλκόνι του δεύτερου ορόφου, σπάζοντας τα χέρια και τα πόδια του. Η αστυνομία τον βρήκε κρυμμένο σε μια κοντινή αποχέτευση, μεταδίδουν οι Financial Times.

Η υπόθεση, στην οποία o Su και εννέα άλλοι έχουν κατηγορηθεί μέχρι στιγμής, έχει συναρπάσει ένα έθνος που δεν έχει συνηθίσει να βλέπει την νοσηρή πλευρά της χώρας του να αποκαλύπτεται. Δεν είναι μόνο τα περιουσιακά στοιχεία ύψους 1,8 δισ. δολαρίων Σιγκαπούρης που πάγωσαν – αποτελούμενα από ράβδους χρυσού, τσάντες επώνυμων σχεδιαστών, πολυτελή αυτοκίνητα, ακίνητα και ψηφιακά στοιχεία- που έχουν συναρπάσει τους «κοινούς θνητούς». Παγκόσμιες τράπεζες, έμποροι πολύτιμων μετάλλων, πράκτορες ακινήτων και ένα από τα πιο διάσημα κλαμπ του γκολφ της χώρας έχουν επίσης αναμειχθεί στο σκάνδαλο.

Η Σιγκαπούρη ευημερούσε επί δεκαετίες σε μεγάλο βαθμό λόγω της φήμης της ως της «Ελβετίας της Ανατολής» — ένα ασφαλές και ουδέτερο καταφύγιο για τις επιχειρήσεις σε ένα ανένδοτο μερικές φορές μέρος του κόσμου.

Η έρευνα έχει τραβήξει την παγκόσμια προσοχή, «όχι μόνο λόγω του μεγέθους της και των σχέσεών της με τα κινεζικά χρήματα», λέει ο Chong Ja Ian, αναπληρωτής καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης, «αλλά και επειδή υπογραμμίζει τους κινδύνους καθώς η Σιγκαπούρη προσπαθεί να διαφοροποιηθεί σε έναν πιο ανταγωνιστικό και κατακερματισμένο κόσμο».

Παράλληλα προσθέτει, ότι η Σιγκαπούρη θέλει να είναι «ένας τόπος premium για premium επιχειρηματικές δραστηριότητες, όχι απλώς μια νήσος Κέιμαν ή ένας Μαυρίκιος, ένα μέρος όπου το παγκόσμιο κεφάλαιο μπορεί να εισέλθει και να επανεπενδυθεί αλλού. Αλλά μια επιδρομή τέτοιας κλίμακας δείχνει ότι το μοντέλο έχει σοβαρά μειονεκτήματα».

Ενώ η ανοιχτή, εξαρτώμενη από το εμπόριο οικονομία της Σιγκαπούρης έχει αποδειχθεί ανθεκτική σε εξωτερικούς κραδασμούς όπως ο αυξανόμενος παγκόσμιος προστατευτισμός και ο κατακερματισμός της εφοδιαστικής αλυσίδας, το συμβάν έρχεται σε μια περίεργη στιγμή.

Η πόλη-κράτος παλεύει με την αυξανόμενη ανισότητα —που συνδέεται με τις απεριόριστες εισροές κεφαλαίων από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και ιδιαίτερα την Κίνα— καθώς προετοιμάζεται για την πρώτη αλλαγή ηγέτη εδώ και σχεδόν 20 χρόνια. Ορισμένοι αμφισβητούν εάν ένα οικονομικό μοντέλο που βασίζεται σε τόσο μεγάλο βαθμό στο ξένο κεφάλαιο ωφελεί τους πολίτες με τον τρόπο που τους ωφελούσε κάποτε.

Υπάρχει επίσης το λεπτό θέμα της επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Καθώς περισσότερα μετρητά και επιρροή από την ηπειρωτική Κίνα διαρρέουν στη Σιγκαπούρη, η εύρεση ισσοροπίας της χώρας μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον γίνεται ακόμη πιο επισφαλής. Και οι 10 κατηγορούμενοι για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: την κατοχή κινεζικού διαβατηρίου.

Η οικονομία της πάει καλά, αλλά τι «πρόσωπο» θέλει να βγάλει προς τα έξω; 

«Υπάρχει ένα παράδοξο ότι οι μικρότερες ανοιχτές οικονομίες επωφελούνται από την επιδείνωση των διμερών σχέσεων», λέει ο David Bach, καθηγητής στο Διεθνές Ινστιτούτο Διοικητικής Ανάπτυξης στην Ελβετία. «Ως αποτέλεσμα της πρόσφατης δυναμικής, η Σιγκαπούρη έχει γίνει πολύ πιο ασφαλής για τους επενδυτές και τις πολυεθνικές ως προς τη διεξαγωγή επιχειρηματικών δραστηριοτήτων».

Η φήμη του «ασφαλούς κόμβου» της Σιγκαπούρης —σε συνδυασμό με τους χαμηλούς φόρους— βοήθησε την πόλη-κράτος να ανταγωνιστεί τις τεράστιες βιομηχανικές επιδοτήσεις που προσφέρονται σε μεγάλες ανεπτυγμένες οικονομίες στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, όπως ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού των ΗΠΑ ή η Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η Σιγκαπούρη λαμβάνει μεγαλύτερο ποσοστό των άμεσων ξένων επενδύσεων των ΗΠΑ στην Ασία από ό,τι η Κίνα και το Χονγκ Κονγκ μαζί. Οι συνολικές εισροές άμεσων ξένων επενδύσεων αυξήθηκαν στα 195 δισ. δολάρια Σιγκαπούρης πέρυσι, το υψηλότερο επίπεδό τους και αύξηση 10% από 176 δισ. δολ. Σιγκαπούρης το 2021. Η χώρα προσέλκυσε ρεκόρ 22,5 δισ. δολ. Σιγκαπούρης σε επενδύσεις παγίων περιουσιακών στοιχείων το 2022, παρά τις παγκόσμιες αντίξοες συνθήκες.

Πολλοί πιστεύουν ότι το σκάνδαλο της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες θα έχει μικρή επίδραση στη φήμη της Σιγκαπούρης στο εξωτερικό.

Ωστόσο την ίδια στιγμή, θα ενισχύσει την άποψη ορισμένων ότι η Σιγκαπούρη λειτουργεί ως κρησφύγετο για παράνομο χρήμα. Από την πανδημία, η Σιγκαπούρη έχει δει μια έκρηξη δραστηριότητας στην αποκεντρωμένη χρηματοπιστωτική της αγορά: οικογενειακά γραφεία, private banking και νέα διακριτικά, ελαφρά φορολογημένα funds. Είναι πιο δύσκολο να ρυθμιστούν και να δικαιολογηθούν ότι ωφελούν την κυρίαρχη οικονομία της Σιγκαπούρης, όταν, για παράδειγμα, δεν υπήρξε παράλληλη άνοδος στις εισαγωγές στο χρηματιστήριο.

«Νομίζω ότι η έρευνα για το ξέπλυμα χρήματος μόλις και μετά βίας γρατζουνίζει την επιφάνεια της παράνομης δραστηριότητας που διεξάγεται εδώ και χρόνια», λέει ο επικεφαλής μιας μεγάλης διεθνούς επενδυτικής τράπεζας στην πόλη, αναφερόμενος σε πλούσιους της Νοτιοανατολικής Ασίας, που χρησιμοποίησαν την πόλη-κράτος για να διατηρήσουν τον πλούτο τους. «Είναι κάτι που η κυβέρνηση πρέπει να διαχειριστεί καλύτερα ή να ρισκάρει την άνοδο του λαϊκισμού και της ξενοφοβίας που έχει σαρώσει τόσες άλλες χώρες».

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Ελβετία: Δεν θέλει πλέον τη φήμη του «πλυντηρίου» της Ευρώπης

Ένα απίστευτο οικονομικό πείραμα: Η χώρα που κατάργησε το χρήμα μέσα σε ένα βράδυ – Τι έγινε

Κομισιόν: Υποβαθμίζει τις προβλέψεις για την Ευρωζώνη – Βαρίδι η Γερμανία

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News