Business & Finance Τρίτη 25/04/2023, 21:45
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η BAT θα καταβάλει 635 εκατ. δολ. στις ΗΠΑ για παραβίαση των κυρώσεων κατά της Β. Κορέας

Η BAT θα καταβάλει 635 εκατ. δολ. στις ΗΠΑ για παραβίαση των κυρώσεων κατά της Β. Κορέας

Η εταιρεία κατασκευής τσιγάρων British American Tobacco plc συμφώνησε να καταβάλει 635,2 εκατ. δολάρια στις αμερικανικές αρχές ώστε να επιλυθεί ένα θέμα σχετικά με παραβιάσεις κυρώσεων για πώληση προϊόντων στη Βόρεια Κορέα και την παραπλάνηση τραπεζών σχετικά με αυτές.

Οι δικηγόροι της βρετανικής εταιρείας εμφανίστηκαν την Τρίτη στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Ουάσινγκτον, όπου το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ συμφώνησε να αναβάλει τη δίωξη της BAT με αντάλλαγμα τις μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε. Οι εισαγγελείς απήγγειλαν κατηγορίες σε μια θυγατρική της BAT στη Σιγκαπούρη για συνωμοσία με σκοπό τη διάπραξη τραπεζικής απάτης και συνωμοσία με σκοπό την παραβίαση των κυρώσεων. 

Η BAT κατέληξε επίσης σε αστική συμφωνία με το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ σχετικά με τις επιχειρηματικές δραστηριότητές της στη Βόρεια Κορέα από το 2007 έως το 2017, ανέφερε η BAT την Τρίτη σε ανακοίνωσή της.

Οι πωλήσεις καπνού που βρίσκονται στο επίκεντρο του διακανονισμού της Τρίτης έλαβαν χώρα από το 2007 έως το 2017 στη Β. Κορέα, σύμφωνα τόσο με την εταιρεία όσο και με το υπουργείο Δικαιοσύνης. Η Βόρεια Κορέα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σειρά από αμερικανικές κυρώσεις ώστε να εμποδιστεί η χρηματοδότηση του πυρηνικού και βαλλιστικού πυραυλικού προγράμματός της.

Η BAT στην ετήσια έκθεσή της για το 2019 ανέφερε ότι ο όμιλος έχει δραστηριότητες σε μια σειρά από χώρες που υπόκεινται σε διάφορες κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν και της Κούβας, και ότι οι δραστηριότητες σε αυτές τις χώρες εκθέτουν την εταιρεία στον κίνδυνο σημαντικού οικονομικού κόστους.

Σε ανακοίνωσή της, η British American Tobacco ανέφερε ότι έχει συνάψει συμφωνία αναβολής της δίωξης με το υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ μία από τις έμμεσες θυγατρικές της στη Σιγκαπούρη -η BAT Marketing Singapore- δήλωσε ένοχη.

Επίσης, ξεχωριστά προχώρησε σε αστικό διακανονισμό με το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ. Η καταβολή 635,2 εκατ. δολαρίων στις αμερικανικές αρχές είναι το συνολικό ποσό που καλύπτει τις τρεις υποθέσεις.

«Λυπούμαστε βαθύτατα για το παράπτωμα που προέκυψε από ιστορικές επιχειρηματικές δραστηριότητες που οδήγησαν σε αυτούς τους διακανονισμούς», ανέφερε ο Jack Bowles, διευθύνων σύμβουλος της BAT, στην ανακοίνωσή του. 

Η BAT δήλωσε ότι υπάρχει πρόβλεψη ύψους 450 εκατ. λιρών (540 εκατ. δολαρίων) σχετικά με το θέμα στην εξαμηνιαία έκθεσή της τον Ιούλιο. Η κατασκευάστρια εταιρεία των τσιγάρων Lucky Strike δήλωσε την Τρίτη ότι η πρόβλεψή της για το σύνολο του έτους δεν επηρεάζεται από το πρόστιμο.

Τα δικαστικά έγγραφα περιγράφουν λεπτομερώς μια δεκαετή προσπάθεια της θυγατρικής της BAT να αποφύγει τις κυρώσεις, επειδή γνώριζε ότι οι αμερικανικές τράπεζες δεν θα επεξεργάζονταν τραπεζικές συναλλαγές για λογαριασμό πελατών στη Βόρεια Κορέα. 

Η συμπεριφορά αφορούσε τη North Korean Tobacco Company, η οποία ίδρυσε ένα κοινοπρακτικό εργοστάσιο το 2001 για την παραγωγή τσιγάρων BAT προς πώληση στη Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με τις καταθέσεις. Το 2007, η θυγατρική της BAT ανακοίνωσε την πώληση του μεριδίου της στο εργοστάσιο σε μια εταιρεία στη Σιγκαπούρη, αλλά αυτή «διατήρησε τον έλεγχο όλων των σχετικών πτυχών της βορειοκορεατικής επιχείρησης», σύμφωνα με τις καταθέσεις. 

Η θυγατρική της BAT διαμόρφωσε τις συναλλαγές της με το εργοστάσιο «έτσι ώστε να μην φαίνονται οι πωλήσεις της στη Βόρεια Κορέα, και ως εκ τούτου ανάγκασε τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των αμερικανικών τραπεζών, να διεκπεραιώσουν αντίστοιχες συναλλαγές σε δολάρια ΗΠΑ» προς όφελος της BAT, σύμφωνα με την πρόταση που κατέθεσαν η εταιρεία και οι εισαγγελείς.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters, Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News