Business & Finance Δευτέρα 24/04/2023, 14:46
BUSINESS & FINANCE

Bloomberg: Διαψεύδονται τα σενάρια ύφεσης στην ευρωζώνη

Οι τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες της αποδείχθηκαν αρκετά ανθεκτικές

Bloomberg: Διαψεύδονται τα σενάρια ύφεσης στην ευρωζώνη

Η ευρωζώνη πιθανότατα σημείωσε ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο, παρατηρεί το Bloomberg, καθώς και οι τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες της αποδείχθηκαν αρκετά ανθεκτικές, ώστε να αποτινάξουν τις επιπτώσεις από τον πόλεμο στα σύνορα της περιοχής.

Το ΑΕΠ στην ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 0,2% μετά τη μικρή συρρίκνωση που κατέγραψε τους τελευταίους μήνες του 2022, σύμφωνα με τη διάμεση πρόβλεψη 31 αναλυτών, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg.

Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι τόσο η Γερμανία όσο και η Ιταλία πέτυχαν να επανέλθουν σε τροχιά ανάπτυξης κατά τη διάρκεια του τριμήνου, ενώ η Γαλλία και η Ισπανία αναμένεται να συνεχίσουν να αναπτύσσονται.

Bloomberg: Διαψεύδονται τα σενάρια ύφεσης στην ευρωζώνη-1

Μια τέτοια σωρεία θετικών αποτελεσμάτων υποδεικνύει πώς η ζώνη του ευρώ, με την υποστήριξη της κρατικής βοήθειας προς τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές, αντιμετώπισε τη θύελλα του υψηλού κόστους ζωής και των απεργιακών κινητοποιήσεων στη Γαλλία και τη Γερμανία και αψήφησε τις ζοφερές προβλέψεις για ύφεση τον χειμώνα.

Σε συνδυασμό με τα στοιχεία από την έρευνα στους υπεύθυνους αγορών που δείχνουν ότι η δυναμική συνεχίστηκε το τρέχον τρίμηνο, τα στοιχεία ενδέχεται να ενθαρρύνουν τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια για να καταπνίξουν τον πληθωρισμό. 

Πάντως, τα νεότερα στοιχεία για το ΑΕΠ και για τον δείκτη τιμών καταναλωτή Απριλίου τριών από τις μεγαλύτερες χώρες της ΕΕ θα ρίξουν περισσότερο φως στην πορεία της οικονομίας. 

Ο πληθωρισμός, με βάση τον εναρμονισμένο δείκτη της Eurostat, αναμένεται από οικονομολόγους να έχει διατηρηθεί τον Απρίλιο στο 7,8% στη Γερμανία και στο 6,7% στη Γαλλία, ενδεχομένως μάλιστα να επιταχύνθηκε στο 3,8% στην Ισπανία. Οι δείκτες επομένως θα κινούνται πολύ πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ για πληθωρισμό 2%.  

«Το γεγονός ότι η οικονομία είναι ανθεκτική σημαίνει ότι ο δομικός πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλότερος για μεγαλύτερο διάστημα», ανέφερε η Bloomberg Economics σε έκθεσή της.

Οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη

Τα στοιχεία για την ανάπτυξη που θα ανακοινωθούν την ερχόμενη Παρασκευή θα δείξουν πώς τα πήγε η ευρωζώνη μετά τη συρρίκνωση 0,1% το τέταρτο τρίμηνο. Η οικονομία της Γερμανίας συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Λιγότερο από 6 μήνες πριν, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αναμενόταν να πέσει σε ύφεση. Τώρα αυτό το ενδεχόμενο έχει αποφευχθεί με τους αξιωματούχους της Bundesbank να αναμένει στασιμότητα το πρώτο τρίμηνο, ανώ κορυφαία ινστιτούτα υπολογίζουν ακόμη και σε μια επιστροφή στην ανάπτυξη.

Άλλες οικονομίες μπορεί, επίσης, να έχουν καλύτερες επιδόσεις από τις προβλέψεις. Η κεντρική τράπεζα της Γαλλίας αυτόν τον μήνα αύξησε την εκτίμησή της για ανάπτυξη το περασμένο τρίμηνο, υπολογίζοντας ότι η δραστηριότητα είναι ισχυρότερη από την αναμενόμενη παρά την οπισθοδρόμηση από τις απεργίες και τις διαμαρτυρίες για τις συντάξεις.

Εν τω μεταξύ, η Τράπεζα της Ιταλίας εκτιμά ότι η οικονομία εκεί πιθανότατα επέστρεψε σε «μέτρια» ανάπτυξη, ενώ και στην Ισπανία οι αξιωματούχοι λένε ότι η ανάπτυξη ξεπέρασε επίσης τις προσδοκίες το πρώτο τρίμηνο.

Οι προοπτικές ανάπτυξης της ευρωζώνης ενδέχεται τώρα να είναι ακόμα περισσότερες, καθώς προχωρά το δεύτερο τρίμηνο. Οι δείκτες PMI για τη Γερμανία και τη Γαλλία υπερέβησαν τις προβλέψεις των οικονομολόγων καθώς η παραγωγή του ιδιωτικού τομέα εκτινάχθηκε.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η ΕΚΤ θα ενθαρρυνθεί να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων στις 4 Μαΐου, το ύψος της οποίες μένει να καθοριστεί, ενδεχομένως και σε άλλες τέτοιες κινήσεις στη συνέχεια.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Morgan Stanley: Οι αυξήσεις επιτοκίων τελειώνουν – Τι θα γίνει μετά;

Ευρωζώνη – PMI: Ανάκαμψη με μοχλό τις υπηρεσίες – Πτώση για τη μεταποίηση

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News