Business & Finance Παρασκευή 8/09/2023, 15:30
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bloomberg: Τι θα αναφέρει το ανακοινωθέν της G20

Bloomberg: Τι θα αναφέρει το ανακοινωθέν της G20

Προειδοποίηση ότι οι «αλυσιδωτές κρίσεις» θέτουν προκλήσεις για τη μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη, αναμένεται να απευθύνουν οι ηγέτες της G20, όπως μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο άτομο που έχει δει το προσχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος ενόψει της συνόδου των 20 ισχυρότερων κρατών που θα πραγματοποιηθεί στην Ινδία το σαββατοκύριακο. 

Παράλληλα, σκοπεύουν να ζητήσουν συντονισμένες πολιτικές, καθώς παραμένουν η αβεβαιότητα και οι κίνδυνοι για τις οικονομικές προοπτικές. Σύμφωνα με την ιδια πηγή, θεωρούν ότι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη είναι άνιση και κάτω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο, ανέφερε η ίδια πηγή, προσθέτοντας την ανάγκη για καλά συντονισμένες δημοσιονομικές και νομισματικές πολιτικές για τη στήριξη της ανάπτυξης. 

Στο μέτωπο της νομισματικής πολιτικής, η G20 αναμένεται να δηλώσει ότι οι κεντρικές τράπεζες παραμένουν προσηλωμένες στην επίτευξη σταθερότητας των τιμών. Επίσης, θα εκφράσουν την προσήλωσή τους σε στοχευμένα μέτρα για βοήθεια προς τους φτωχούς, διατηρώντας παράλληλα τη δημοσιονομική βιωσιμότητα μεσοπρόθεσμα. Θα προειδοποιήσουν δε ότι η πρόσφατη αναταραχή στις τράπεζες δείχνει την ανάγκη οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να παραμείνουν ευέλικτοι.
Οι ηγέτες της Ομάδας G20 συναντώνται καθώς η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει προκλήσεις από μια πιθανή ύφεση στις ΗΠΑ, την επιβράδυνση της Κίνας και τον αυξημένο πληθωρισμό που μειώνει την αγοραστική δύναμη σε όλο τον κόσμο. 

Σχεδόν όλο το κείμενο του ανακοινωθέντος έχει συμφωνηθεί, εκτός από ένα τμήμα που αφορά τη γεωπολιτική, το οποίο αναφέρεται κυρίως στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δήλωσαν πηγές με γνώση των συζητήσεων. 

Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ κατηγόρησε νωρίτερα την Κίνα ότι μπλοκάρει τις προσπάθειες επίτευξης συναίνεσης, λέγοντας στο Bloomberg News στο αεροπλάνο για την Ινδία ότι οι συνομιλίες ενόψει της διήμερης συνόδου κορυφής είχαν προκλήσεις. Το κλίμα και ο πόλεμος της Ρωσίας επρόκειτο να κυριαρχήσουν στις συνομιλίες, είπε.

Η Κίνα φαίνεται να έχει εγκαταλείψει την αρχική της αντίθεση στα μέτρα για το κλίμα, ανέφεραν πηγές. «Θα θέλαμε να εργαστούμε για γόνιμα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής στο Νέο Δελχί», δήλωσε την Παρασκευή η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ σε τακτική ενημέρωση Τύπου στο Πεκίνο. «Όσον αφορά την κλιματική αλλαγή, η κινεζική πλευρά ελπίζει ότι όλα τα μέρη μπορούν να λάβουν υπόψη τις ανησυχίες του άλλου και να εργαστούν από κοινού για την επίλυση της κλιματικής αλλαγής».

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Ινδία: Σύνοδος των G20 με αποπνικτική ζέστη – Η κλιματική αλλαγή στην ατζέντα

Η απουσία του Σι Τζινπίνγκ αμφισβητεί το καθεστώς της G20 ως παγκόσμιου ηγετικού φόρουμ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS
G20