Business & Finance Τρίτη 5/09/2023, 11:57
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΕΚΤ

Ευρωζώνη: Πληθωριστικές πιέσεις μέχρι το 2026 «βλέπουν» οι καταναλωτές

Ευρωζώνη: Πληθωριστικές πιέσεις μέχρι το 2026 «βλέπουν» οι καταναλωτές

Επιδεινώθηκαν οι προσδοκίες των καταναλωτών σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, οι οποίοι αναμένουν για τα επόμενα χρόνια ότι θα παραμείνει αρκετά υψηλότερα από τον στόχο της ΕΚΤ για 2%.

Σύμφωνα με τη μηνιαία δημοσκόπηση της κεντρικής τράπεζας τον Ιούλιο, οι καταναλωτές αναμένουν ότι σε βάθος 12 μηνών ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 3,4%, στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη έρευνα. Ωστόσο, οι προβλέψεις για τρία χρόνια μετά είναι αυξημένες, με τους καταναλωτές να αναμένουν πλέον πληθωρισμό 2,4% από 2,3% προηγουμένως.

Το σταυροδρόμι της ΕΚΤ

Οι αναθεωρημένες προβλέψεις προκαλούν προβληματισμό ενόψει της συνεδρίασης της ΕΚΤ στις 14 Σεπτεμβρίου, στην οποία είτε θα αποφασιστεί περαιτέρω μικρή αύξηση των επιτοκίων δανεισμού είτε παύση στον τρέχοντα κύκλο σύσφιγξης. Παρότι η πρόεδρος της ΕΚΤ, Chrstine Lagarde είχε αφήσει πριν το καλοκαίρι ανοιχτό το παράθυρο παύσης, οι traders εξακολουθούν να ποντάρουν σε νέα αύξηση. 

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Αύγουστο διαμορφώθηκε στο 5,3%, παραμένοντας αμετάβλητος σε σχέση με τον Ιούλιο, ενώ ο δομικός πληθωρισμός -ο δείκτης που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές τροφίμων, καπνού και καυσίμων- υποχώρησε στο 5,3% από 5,5%.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Eurostat: Στο 5,3% ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη – Στο 3,4% στην Ελλάδα

Επιτάχυνε και στη Γαλλία ο πληθωρισμός – Στο 5,7% τον Αύγουστο

ΕΚΤ: Δικαιώνονται τα γεράκια – Επίμονος πληθωρισμός σε Γερμανία, Ισπανία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News