Business & Finance Τρίτη 15/08/2023, 11:26
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξησε τα επιτόκια η Ρωσία – Έκτακτη συνεδρίαση μετά τη βουτιά στο ρούβλι

Αύξησε τα επιτόκια η Ρωσία – Έκτακτη συνεδρίαση μετά τη βουτιά στο ρούβλι

Στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και τουλάχιστον έναν χρόνο ανέβασε τα επιτόκια δανεισμού η Ρωσία, στο πλαίσιο της έκτακτης συνεδρίασης που συγκάλεσε η κεντρική τράπεζα της χώρας μετά την αιφνίδια βουτιά που έκανε χθες το ρούβλι.

Το βασικό επιτόκιο δανεισμού αυξήθηκε στο 12% από 8,5%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση που πραγματοποιείται μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Η συνεδρίαση έλαβε χώρα έναν μήνα νωρίτερα από την προγραμματισμένη ημερομηνία, καθώς χθες το ρούβλι ξεπέρασε για λίγο το ορόσημο των 100 προς το αμερικανικό δολάριο για πρώτη φορά από τον περασμένο Μάρτιο. 

«Η απόφαση στοχεύει στον περιορισμό των κινδύνων για τη σταθερότητα των τιμών», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας. Οι αξιωματούχοι δεν μίλησαν για τις επόμενες κινήσεις της τράπεζας και απλώς ανέφεραν ότι η νομισματική πολιτική θα επανεξεταστεί στις 15 Σεπτεμβρίου. 

Η αξία του ρουβλίου ανέβηκε λίγο μετά την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας, προτού υποχωρήσει ξανά. Εξακολουθεί να βρίσκεται ανάμεσα στα τρία νομίσματα αναπτυσσόμενων οικονομιών με τις χειρότερες επιδόσεις φέτος. Από την αρχή του έτους έχει χάσει τουλάχιστον το 24% της αξίας του.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Τράπεζα της Ρωσίας: Εκτακτη συνεδρίαση για τη βουτιά στο ρούβλι

Ρωσία: Σε χαμηλό 1,5 έτους το ρούβλι – Πάνω από τα 100 ανά δολάριο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News