Business & Finance Παρασκευή 11/08/2023, 20:19
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Στο μικροσκόπιο της Επ. Κεφαλαιαγοράς η εξαγορά της Grail από την Illumina έναντι 7,1 δισ. δολ.

ΗΠΑ: Στο μικροσκόπιο της Επ. Κεφαλαιαγοράς η εξαγορά της Grail από την Illumina έναντι 7,1 δισ. δολ.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ερευνά την αμφιλεγόμενη εξαγορά της Grail, της εταιρείας ανάπτυξης τεστ για τον καρκίνο, ύψους 7,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Illumina, η οποία δήλωσε ότι συνεργάζεται με την SEC.

Η συμφωνία της Grail έχει επίσης αντιμετωπίσει έντονο έλεγχο από τις αντιμονοπωλιακές ρυθμιστικές αρχές στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση από τότε που έκλεισε τον Αύγουστο του 2021.

Τον περασμένο μήνα, η SEC ενημέρωσε την Illumina σχετικά με την έρευνα και ζήτησε έγγραφα και επικοινωνίες που σχετίζονται με τη συμφωνία. Η Επιτροπή ζήτησε επίσης δηλώσεις και γνωστοποιήσεις σχετικά με τη συμπεριφορά και την αποζημίωση ορισμένων μελών της διοίκησης τόσο της Illumina όσο και της Grail, σύμφωνα με την κατάθεση. 

Η Illumina, στην αναφορά, δήλωσε ότι συνεργάζεται με την SEC. Εκπρόσωπος του οργανισμού δεν απάντησε αμέσως στο αίτημα του CNBC για σχολιασμό της έρευνας. 

Οι μετοχές της Illumina υποχώρησαν περίπου 4% την Παρασκευή. 

Η έρευνα της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ασκεί μεγαλύτερη πίεση στην Illumina, η οποία έχει χάσει μεγάλα χρηματικά ποσά από τότε που έκλεισε τη συμφωνία τον Αύγουστο του 2021. Η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας έχει μειωθεί σε περίπου 28 δισεκατομμύρια δολάρια από περίπου 75 δισεκατομμύρια δολάρια τον μήνα που έκλεισε η συμφωνία. 

Η συμφωνία Grail της Illumina έχει επίσης αντιμετωπίσει έντονο έλεγχο από τις αντιμονοπωλιακές ρυθμιστικές αρχές στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ, επέβαλε πρόστιμο ρεκόρ 476 εκατ. δολαρίων στην Illumina τον περασμένο μήνα, επειδή ολοκλήρωσε την εξαγορά χωρίς να εξασφαλίσει πρώτα κανονιστική έγκριση. 

Το πρόστιμο ήρθε αφού η Επιτροπή μπλόκαρε τη συμφωνία τον Σεπτέμβριο λόγω ανησυχιών ότι θα μπορούσε να εμποδίσει την καινοτομία και την επιλογή των καταναλωτών στην αναδυόμενη αγορά των τεστ ανίχνευσης καρκίνου. 

Η Illumina άσκησε έφεση κατά της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υποστηρίζοντας ότι ο οργανισμός δεν έχει δικαιοδοσία να εμποδίσει τη συγχώνευση μεταξύ των δύο αμερικανικών εταιρειών.

Η Illumina αναμένει τελική απόφαση σχετικά με την έφεση στα τέλη του 2023 ή στις αρχές του 2024. Τότε είναι επίσης που η εταιρεία αναμένει ότι θα ενημερωθεί και για την έκβαση της έφεσής της κατά παρόμοιας διαταγής της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου των ΗΠΑ. 

Η Illumina έχει δηλώσει ότι θα εκποιήσει την Grail εάν χάσει οποιαδήποτε από τις δύο προσφυγές. 

Η αποφασιστικότητα της Illumina να κρατήσει την Grail προκάλεσε μια έντονη αντιπαράθεση με τον ακτιβιστή επενδυτή Carl Icahn, ο οποίος κατέχει μερίδιο 1,4% στην εταιρεία. Μεγάλο μέρος της αντίθεσης του Icahn προήλθε από την απόφαση της Illumina να κλείσει την εξαγορά χωρίς να λάβει έγκριση από τις αντιμονοπωλιακές ρυθμιστικές αρχές.

Η Illumina πιστεύει ότι μπορεί να επεκτείνει τη διαθεσιμότητα, την προσιτή τιμή και την κερδοφορία του τεστ Galleri της Grail, το οποίο μπορεί να ανιχνεύσει περισσότερους από 50 τύπους καρκίνου μέσω μιας μόνο αιμοληψίας.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News