Business & Finance Πέμπτη 10/08/2023, 21:28
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εμπορικές συμφωνίες ύψους 2,19 δισ. δολ. υπογράφουν Ν. Αφρική και Κίνα

Εμπορικές συμφωνίες ύψους 2,19 δισ. δολ. υπογράφουν Ν. Αφρική και Κίνα

Εταιρείες από τη Νότια Αφρική και την Κίνα σύναψαν εμπορικές συμφωνίες αξίας 2,19 δισ. δολαρίων κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Κινέζου υπουργού Εμπορίου Wang Wentao στη χώρα.

Οι συμφωνίες συνήφθησαν κατά τη διάρκεια συνεδρίασης κοινής οικονομικής και εμπορικής επιτροπής με στόχο την ενίσχυση των εξαγωγών μεταποιητικών προϊόντων της Νότιας Αφρικής προς την Κίνα και των κινεζικών επενδύσεων στη χώρα της Νότιας Αφρικής, δήλωσε την Πέμπτη στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Ανταγωνισμού της Νότιας Αφρικής Ebrahim Patel. 

Η Anglo American Platinum Ltd., η Glencore Plc, η Sappi Ltd. και η Pioneer Fishing Ltd. ήταν μεταξύ των νοτιοαφρικανικών εταιρειών που συμμετείχαν σε συναντήσεις με 50 Κινέζους ομολόγους τους ενόψει της προγραμματισμένης κρατικής επίσκεψης του Κινέζου προέδρου Xi Jinping αργότερα αυτό το μήνα.

«Η Κίνα συμφώνησε να γίνει εταίρος στις προσπάθειες της Νότιας Αφρικής για περαιτέρω εκβιομηχάνιση και μετάβαση σε μια πιο πράσινη μεταποιητική οικονομία», δήλωσε ο Patel σε δήλωση που δημοσιεύθηκε μετά τη συνάντηση.

Η Νότια Αφρική είχε εμπόριο 56,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Κίνα το 2022, εκ των οποίων οι εξαγωγές προς την ασιατική χώρα αντιστοιχούσαν σε 32,5 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Οι επενδύσεις της Κίνας στη Νότια Αφρική προσεγγίζουν τα 200 δισεκατομμύρια ραντ (11 δισεκατομμύρια δολάρια) σε τομείς όπως η εξόρυξη και η μεταποίηση, δήλωσε ο Patel.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News