Business & Finance Πέμπτη 3/08/2023, 22:27
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Blinken: Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αναβιώσει η συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας

Blinken: Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αναβιώσει η συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να κάνουν «ό,τι είναι απαραίτητο» για να διασφαλίσουν ότι η Ρωσία μπορεί να εξάγει ελεύθερα τρόφιμα εάν υπάρξει αναβίωση της συμφωνίας που επιτρέπει την ασφαλή εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα, δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken.

Η Ρωσία εγκατέλειψε τον περασμένο μήνα τη συμφωνία του Ιουλίου του 2022, η οποία συνήφθη με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας με στόχο την αντιμετώπιση μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέντε μήνες νωρίτερα. Η Ουκρανία και η Ρωσία είναι και οι δύο κορυφαίοι εξαγωγείς σιτηρών.

«Σε περίπτωση επιστροφής στη συμφωνία, φυσικά, θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να διασφαλίσουμε ότι όλοι μπορούν να εξάγουν τα τρόφιμα και τα παράγωγα αυτών ελεύθερα και με ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας», δήλωσε ο Blinken στους δημοσιογράφους στα Ηνωμένα Έθνη.

«Θέλουμε να βλέπουμε αυτά τα τρόφιμα στις παγκόσμιες αγορές. Θέλουμε όλοι να επωφεληθούν από τις χαμηλότερες τιμές», δήλωσε μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επισιτιστική ανασφάλεια που προκαλείται από τις συγκρούσεις της οποίας ήταν πρόεδρος.

Πολλές χώρες που συμμετείχαν στη συνεδρίαση εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία και την προέτρεψαν να το ξανασκεφτεί.

Για να πεισθεί η Ρωσία να δεχτεί τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας, τον Ιούλιο του 2022 συνήφθη επίσης ένα άλλο σύμφωνο, βάσει του οποίου αξιωματούχοι του ΟΗΕ δεσμεύθηκαν να βοηθήσουν τη Ρωσία να προωθήσει τις εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων της σε ξένες αγορές.

Ενώ οι ρωσικές εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων δεν υπόκεινται στις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, η Μόσχα δήλωσε ότι οι περιορισμοί στις πληρωμές, την εφοδιαστική και την ασφάλιση έχουν εμποδίσει τις αποστολές.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας την Πέμπτη, ο αναπληρωτής πρέσβης της Ρωσίας στον ΟΗΕ Dmitry Polyanskiy κατηγόρησε τις δυτικές χώρες για αλαζονική απροθυμία να βοηθήσουν στην εκπλήρωση του συμφώνου του ΟΗΕ με τη Μόσχα.

Τόνισε ότι η Ρωσία κατέχει μεγαλύτερο μερίδιο της παγκόσμιας αγοράς σιταριού από την Ουκρανία και είναι βασικός εξαγωγέας λιπασμάτων.

«Οι δυτικές χώρες πρέπει να επικεντρωθούν στο να διασφαλίσουν ότι τα ρωσικά σιτηρά και λιπάσματα μπορούν να φτάσουν ανεμπόδιστα στις χώρες που έχουν ανάγκη», δήλωσε ο Polyanskiy.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News