Business & Finance Δευτέρα 31/07/2023, 13:16
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Η χαμηλή ανεργία οδηγεί σε αύξηση της παράνομης παιδικής εργασίας

ΗΠΑ: Η χαμηλή ανεργία οδηγεί σε αύξηση της παράνομης παιδικής εργασίας

Θεαματική είναι η άνοδος της παιδικής εργασίας στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια, η οποία αντιβαίνει τη σχετική νομοθεσία, φτάνοντας σε σημείο να καταγράφονται περιστατικά όπου 10χρονα εργάζονται χωρίς αμοιβή μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, σε κουζίνες γνωστής αλυσίδας ταχυφαγείου. 

Την ίδια στιγμή, η στενή αγορά εργασίας που έχει ωθήσει πολλούς εργοδότες να αναζητήσουν το φθηνότερο διαθέσιμο εργατικό δυναμικό, καθώς και η προώθηση νομοσχεδίων με στόχο τον περιορισμό της νομικής προστασίας για τους ανήλικους εργαζόμενους, από τις ίδιες τις πολιτείες, δεν συμβάλλουν καθόλου στο να αλλάξει η κατάσταση. 

Σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις, πρόκειται για παιδιά μεταναστών που εισήλθαν στη χώρα πρόσφατα και που εργάζονται πολλές ώρες σε δύσκολες συνθήκες, είπε ο Jordan Barab, αναπληρωτής βοηθός γραμματέας στη Διοίκηση Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία επί της κυβέρνησης Obama. 

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως από την 1η Οκτωβρίου 2022 έως τις 20 Ιουλίου 2023, το Υπουργείο Εργασίας ολοκλήρωσε 765 ελέγχους παιδικής εργασίας, βρίσκοντας 4.474 παιδιά απασχολούμενα κατά παράβαση της ομοσπονδιακής νομοθεσίας για την παιδική εργασία και επέβαλε κυρώσεις σε βάρος των εργοδοτών, ύψους άνω των 6,6 εκατομμυρίων δολαρίων.  

Πρόκειται για αύξηση 44% στον αριθμό των παιδιών που απασχολούνται παράνομα και άνοδο 87% στις κυρώσεις σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας. 

10χρονα στις κουζίνες των McDonald’s

Όπως μεταδίδει το CNN, στα πλαίσια των ελέγχων που διεξήχθησαν, βρέθηκαν παιδιά ηλικίας 14 ετών να χειρίζονται επικίνδυνο εξοπλισμό και να δουλεύουν για ώρες μέχρι αργά σε 16 τοποθεσίες franchise της McDonald’s. 

Δύο μήνες νωρίτερα σε ένα κατάστημα της ίδια αλυσίδας, είχαν βρεθεί δύο 10χρονα που εργάζονταν χωρίς αμοιβή μέχρι τις 2 τα ξημερώματα, προετοιμάζοντας και σερβίροντας γεύματα, δουλεύοντας στο drive-thru και το ταμείο και καθαρίζοντας τα εστιατόρια.

«Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπάρχει ποτέ ένα 10χρονο παιδί που εργάζεται σε μια κουζίνα φαστ φουντ γύρω από ζεστές ψησταριές, φούρνους και φριτέζες», δήλωσε η Διευθύντρια του Τμήματος Wage and Hour District Karen Garnett-Civils.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο ομοσπονδιακός νόμος περί δίκαιων προτύπων εργασίας (FLSA) ορίζει το ελάχιστο όριο ηλικίας για τις περισσότερες θέσεις εργασίας στα 14 έτη, περιορίζει τις ώρες εργασίας για υπαλλήλους κάτω των 16 ετών και απαγορεύει σε κάθε νέο κάτω των 18 ετών να εργάζεται σε επικίνδυνες συνθήκες ή επαγγέλματα.

Οι περισσότερες περιπτώσεις παραβίασης παιδικής εργασίας αφορούν παιδιά που εργάζονται περισσότερες ώρες από τις επιτρεπόμενες. Ωστόσο βρέθηκαν 688 παιδιά που εργάζονταν παράνομα σε επικίνδυνες δουλειές το οικονομικό έτος 2022. Αυτός είναι ο υψηλότερος ετήσιος αριθμός από το οικονομικό έτος 2011.

Η παιδική εργασία σε άνοδο σε μια στενή αγορά εργασίας

Η ανεργία στις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκεται κοντά σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ στο 3,6%, και η έλλειψη εργαζομένων έχει δυσκολέψει τους εργοδότες να καλύψουν θέσεις εργασίας, ειδικά τις χαμηλά αμειβόμενες.

Υπάρχει συχνά μια άνοδος στην παιδική εργασία όταν η αγορά εργασίας είναι στενή, δήλωσε ο David Weil, πρώην κοσμήτορας στη Σχολή Κοινωνικής Πολιτικής και Διοίκησης Heller στο Πανεπιστήμιο Brandeis. 

Η προέλευση αυτών των προβλημάτων ξεκίνησε να δημιουργείται στη δεκαετία του 1970, είπε ο Weil, όταν οι εταιρείες άρχισαν να εστιάζουν πιο βαθιά στο έργο τους για τη δημιουργία βασικών εσόδων για να έχουν μεγαλύτερες αποδόσεις και να ευχαριστήσουν τους μετόχους. 

Τώρα, 50 χρόνια μετά, ορισμένες γνωστές μάρκες δεν έχουν άμεσο έλεγχο πολλών από τους ανθρώπους που εργάζονται για αυτές, αφού αναθέτουν σε τρίτους την πρόσληψη των εργαζομένων, οι οποίοι, σύμφωνα με τα μεγάλα brand names παρείχαν ψευδείς πληροφορίες σχετικά με τους εν λόγω εργαζομένους. 

Η McDonald’s δεν είναι επιφορτισμένη με τις προσλήψεις στα περισσότερα εστιατόρια της, τα οποία ανήκουν και λειτουργούν ανεξάρτητα.

Σε κάθε περίπτωση, τόσο η McDonald’s, όσο και άλλες μεγάλες εταιρείες που βρίσκονται στο προσκήνιο του σκανδάλου, αποδοκιμάζουν πλήρως την παράνομη παιδική εργασία και δεσμεύονται πως θα ενεργήσουν έτσι ώστε να μην υπάρξουν αντίστοιχα περιστατικά στους κόλπους της επιχείρησης στο μέλλον. 

Ο αγώνας για την αποδυνάμωση της νομοθεσίας για την παιδική εργασία

Την ίδια στιγμή που αυξάνονται οι παραβιάσεις της προστασίας της παιδικής εργασίας, οι πολιτείες σε όλη τη χώρα προσπαθούν να αποδυναμώσουν τη νομοθεσία για την παιδική εργασία.

Τουλάχιστον 10 πολιτείες έχουν εισαγάγει ή εγκρίνει νομοσχέδια τα τελευταία δύο χρόνια που αποσκοπούν στην αποδυνάμωση της προστασίας της απασχόλησης παιδιών, σύμφωνα με έκθεση του Μαρτίου του Ινστιτούτου Οικονομικής Πολιτικής.

Φέτος, νομοσχέδια για την αποδυνάμωση των νόμων έχουν εισαχθεί στο Μιζούρι, το Οχάιο και τη Νότια Ντακότα.

Ένα νομοσχέδιο που προτάθηκε στη Νεμπράσκα θα επέτρεπε στους υπαλλήλους σε μικρή ηλικία να αμείβονται λιγότερο από τον κατώτατο μισθό της πολιτείας.

Ένα άλλο νομοσχέδιο στο Αρκάνσας που καταργεί τους περιορισμούς εργασίας για νέους 14 και 15 ετών έχει υπογραφεί και ένα νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στην Αϊόβα παρέτεινε τις ώρες εργασίας των εφήβων και τις εγκαταστάσεις όπου μπορούν να απασχοληθούν.

Ωστόσο, η εργασιακή εμπειρία έναντι της εκπαίδευσης είναι κοντόφθαλμη, είπε ο Weil.

«Έχουμε πει ως κοινωνία ότι το πιο σημαντικό πράγμα για ένα παιδί ηλικίας 14 ή 15 ετών είναι να ολοκληρώσει την εκπαίδευσή του», τόνισε. «Αυτό θα του δώσει τη δυνατότητα να κάνει όλα όσα θέλουμε να κάνουν τα παιδιά όσο μεγαλώνουν. Το να πει κανείς ότι ο τρόπος αντιμετώπισης μιας κατάστασης προσφοράς εργασίας είναι να χαλαρώσει τη συγκεκριμένη νομοθεσία είναι μυωπικό και ανήθικο». 

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Η Βόρεια Κορέα στέλνει τα ορφανά στα ορυχεία για «εθελοντισμό»

Γιατί οι γιατροί στην Τουρκία τρώνε… ξύλο στη βάρδια τους

Ερευνα: Τι πιστεύουν εταιρείες και εργαζόμενοι που εφαρμόζουν τετραήμερη εργασία

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News