Business & Finance Κυριακή 30/07/2023, 08:11
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ερευνα: Τι πιστεύουν εταιρείες και εργαζόμενοι που εφαρμόζουν τετραήμερη εργασία

Ερευνα: Τι πιστεύουν εταιρείες και εργαζόμενοι που εφαρμόζουν τετραήμερη εργασία

Ένα χρόνο μετά την έναρξη ενός πιλοτικού προγράμματος που δοκιμάζει την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας σε εταιρείες στις ΗΠΑ και τον Καναδά, ο μέσος όρος των ωρών εργασίας των εργαζομένων συνέχισε να μειώνεται καθώς οι εταιρείες βρήκαν νέους τρόπους για να εξοικονομήσουν χρόνο.

Νέα έρευνα από τον 4 Day Week Global, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που συντόνισε τη μελέτη, παρακολούθησε την υγεία, την ευημερία και τα επιχειρηματικά αποτελέσματα 41 εταιρειών, οι οποίες υιοθέτησαν ένα μοντέλο με λιγότερες παραγωγικές ώρες πέρυσι. Η έκθεση διαπίστωσε ότι ένα χρόνο μετά την έναρξη των δοκιμών, που διεξήχθησαν σε διάστημα έξι μηνών, ο μέσος όρος της εργάσιμης εβδομάδας μειώθηκε σε λιγότερο από 33 ώρες σε σχέση με τις 38 ώρες που ήταν πριν, ένα μεγάλο βήμα πιο κοντά στον στόχο των 32 ωρών που αποτελούν μια εβδομάδα εργασίας με τέσσερις ημέρες οχτάωρης απασχόλησης.

Οι ερευνητές αποδίδουν την περαιτέρω μείωση των ωρών στο ότι οι εταιρείες ανακαλύπτουν περισσότερους τρόπους για να είναι αποτελεσματικές, αντί να βασίζονται στην αύξηση της έντασης εργασίας. Η εξοικονόμηση χρόνου προήλθε από τον προγραμματισμό λιγότερων συναντήσεων, τον εξορθολογισμό της επικοινωνίας και την αύξηση του χρόνου εστίασης χωρίς περισπασμούς.

Η μελέτη υποδηλώνει ότι τα οφέλη από τη μετάβαση σε τετραήμερη εβδομάδα εργασίας μπορεί να διαρκέσουν και να γίνουν ισχυρότερα με την πάροδο του χρόνου, αντί να εξαφανιστούν.

Οι βαθμολογίες σωματικής και ψυχικής υγείας που έβαζαν οι εργαζόμενοι στους εαυτούς τους, αναλόγως με το πως ένιωθαν, παρέμειναν σταθερές καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ενώ η ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής συνέχισε να βελτιώνεται. 

Πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι τα ποσοστά εξουθένωσης αυξήθηκαν και η ικανοποίηση των εργαζομένων μειώθηκε, αν και τα δύο στοιχεία παραμένουν καλύτερα από πριν το ξεκίνημα της έρευνας. 

Από την πλευρά των επιχειρήσεων, οι λιγότερες ώρες ενίσχυσαν την ικανότητά τους να προσλαμβάνουν και να διατηρούν προσωπικό. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, ότι σχεδόν το ένα τρίτο των εργαζομένων που δήλωσαν ότι σκέφτονταν σοβαρά να φύγουν, τώρα αναφέρουν ότι είναι λιγότερο πιθανό να το κάνουν. 

Όταν ρωτήθηκαν με πόσα χρήματα θα δέχονταν να επιστρέψουν στη πενθήμερη εργασία, σχεδόν οι μισοί είπαν ότι θα χρειάζονταν σημαντικές αυξήσεις για να το εξετάσουν, ενώ περίπου ένας στους 10 είπε ότι κανένα χρηματικό ποσό δεν θα ήταν αρκετό. Τέλος, καμία από τις εταιρείες δεν εξέφρασε την επιθυμία να επιστρέψει στο συμβατικό πρόγραμμα εργασίας Δευτέρας έως Παρασκευής.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Γιατί η τεχνολογία δεν κάνει τις σημερινές οικονομίες πιο παραγωγικές;

Ξοδέψτε καλύτερα, όχι λιγότερα: 4 κορυφαίες συμβουλές για τα χρήματα 

Γεωργιάδης: Eπιστροφή των εργασιακών δικαιωμάτων καθώς αποκαθίσταται η κανονικότητα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News